Vivo X50 Lite İnceleme
Okuma Süresi
6 dakika

Yeni inceleme yazımızda konuğumuz, Türkiye pazarına bu yıl giren ‘Vivo’nun ‘Vivo X50 Lite’ akıllı telefon modeli oldu. Yazımızda; cihazın tasarımı, kamerası, donanımı ve batarya performansına ilişkin tüm detayları anlattık. Ürünün kutusundan çıkanlara da yer verdiğimiz incelemede ayrıca, telefonun nasıl bir performans sunduğunu da açıkladık.  

Vivo, bu yılın Ağustos ayında ‘X50 Lite’ akıllı telefon modeliyle birlikte Türkiye pazarına resmen giriş yaptı. Çin merkezli teknoloji şirketinin Türkiye’ye gelişi, birçok teknoloji tutkunu için merak uyandırdı. Markanın, Türkiye pazarında hızlı bir yükseliş yaşayarak Oppo’ya benzer bir başarı elde edip edemeyeceği sorgulandı. Biz de Tekno Safari editörleri olarak şirketin aynı başarıyı elde edip edemeyeceğini merak ederekVivo X50 Lite’ akıllı telefon modeli için bir inceleme yazısı hazırladık. Yazımızda; güncel olarak 3 bin 500 lira bandından satın alınabilen cihazın tasarımı, kamerası, donanımı ve batarya performansına ilişkin tüm detayları anlattık. Orta segmente konumlanan ürünün kutusundan çıkanlara da yer verdiğimiz ‘Vivo X50 Lite İnceleme’ yazımızda ayrıca, telefonun nasıl bir performans sunduğunu ve kimler için uygun olduğunu da ayrıntılı bir biçimde açıkladık.  

Vivo X50 Lite Tasarımı 

Vivo X50 Lite Tasarımı

Vivo X50 Lite; kutusundan kılıf, şarj tablosu, şarj adaptörü ve SIM kart iğnesi ile çıkıyor. Kutudan çıkan silikon kılıfın, şeffaf materyali dolayısıyla kir tutma ve telefonu kirli gösterme yatkınlığı olsa da Type-C girişi ve kulaklık girişi bölümünde küçük kapaklar yer alıyor. Bu nedenle kılıf, cihazda daha yüksek bir koruma sağlıyor. Bununla birlikte ürün, kutusundan ekran filmi de uygulanmış bir biçimde çıkıyor. Kutudan bir kullanıcının ihtiyaç duyabileceği her yan ürünün çıkıyor olması, oldukça tatmin edici bir satın alma deneyimi yaşatıyor.  

Cihaz, 6.38 inçlik AMOLED bir ekranla geliyor. Panel, kullanıcılara 1800×2340 piksel FHD+ çözünürlük sunuyor. Ayrıca 404 ppi piksel yoğunluğu bulunan ekranda, 60 Hz’lik bir tazeleme oranı bulunuyor. Damla çentikli bir tasarıma sahip olan ekranın özellikle piksel yoğunluğu, çözünürlüğü ve AMOLED teknolojisi, izleme deneyimine oldukça olumlu katkı sağlıyor. İçerik izlerken renkler, oldukça doygun bir şekilde görülüyor ve içerikler, net bir biçimde ekrana yansıyor. Fakat 60 Hz’lik tazeleme oranı, aynı segmentte daha yüksek yenileme hızına sahip ekranlı telefonlar tanıtıldığı için yeni nesil cihazlara göre biraz daha yetersiz kalıyor. Özellikle bu yetersizlik, menüler arası geçişte ve sosyal medya kullanımında ekran kaydırırken net bir şekilde anlaşılabiliyor. 

Ürünün, 8.68 milimetrelik bir kalınlığı ve 190 gramlık bir ağırlığı bulunuyor. Segmentindeki cihazlara göre oldukça zarif bir tasarım çizgisi olan model, kesinlikle ağır ve hantal hissettirmiyor. Mavi ve siyah renk seçenekleriyle piyasaya sürülen Vivo X50 Lite akıllı telefon modelinin tasarımı, renk geçişleriyle de destekleniyor. Diğer yandan; ürünün AMOLED ekranında, bir ekran altı parmak izi okuyucu bulunuyor. Parmak izi sensörüsegmentindeki diğer ekran altı parmak izi okuma teknolojilerine göre biraz yavaş çalışıyor. Uzun vadede söz konusu teknoloji ekranın pislenmesiyle daha da yavaşlayacağı için bu durum, olumsuz bir nitelik taşıyor.  

Vivo X50 Lite Kasa Detayları 

Vivo X50 Lite Detayları

Vivo X50 Lite akıllı telefon modelinin kasa detayları incelendiğinde; sağ tarafta, bir ses açma kapama tuşu ve güç butonu yer aldığı görülüyor. Sol tarafta bulunan SIM kart tepsisine, çift SIM kart ve microSD kart yerleştirilebiliyor. Üstteki 3.5 milimetrelik ‘jack’ girişi; telefonun kulaklıkla kullanımda cebe yerleşmesi durumunda, kulaklık kablosunun kırılmasını önleyeceği için önemli bir avantaj sağlıyor. Altta ise cihazın şarj olması için bir ‘Type-C’ girişi ve ses çıkışını mümkün kılan bir mono hoparlör yer alıyor. Mono hoparlör de içerik izleme ve oyun oynama deneyiminde, kullanıcının elinin üstüne gelmesi durumunda sesin kısıtlanmasına neden oluyor. Ayrıca aynı segmentteki daha uygun fiyatlı bir çok cihazda, çift ses çıkışı yapan stereo hoparlörler yer alıyor. Ürünün herhangi bir suya ve toza dayanıklılık sertifikası ise bulunmuyor.  

Vivo X50 Lite Kamera Performansı 

Vivo X50 Lite Kamera

Vivo X50 Lite, arka gövdesinde yapay zeka destekli dörtlü bir kamera kurulumuyla geliyor. Kamera modülünün çıkıntısının hiç fazla olmadığının altını çizmek gerekiyor. Bununla birlikte, kılıfla kullanımda cihaz tamamen yüzeyle eşitleniyor. Kamera kurulumunun baklava tasarımı da oldukça şık duruyor ve cihazın tasarım çizgisine katkı sağlıyor. Kamera modülünde; 48 MP çözünürlüğü ve 1.8 diyafram açıklığı bulunan ana kameraya, 8 MP bir ekstra geniş açı lens, 2 MP bir makro lens, 2 MP bir derinlik lensi ve LED flaş eşlik ediyor. Arka kamera kurulumu ayrıca, 30 karede 4K kaliteye kadar video çekebiliyor. 

Arka kamera, özellikle makro ve geniş açı fotoğraflarda oldukça iyi bir performans sergiliyor. Bununla birlikte, kameranın odak süresinin de oldukça iyi olduğunu belirtmek gerekiyor. Özellikle kedi ve köpek gibi hızlı hareket eden nesnelerde, o an görülen kadraj çok hızlı bir biçimde fotoğraflanabiliyor. Akşam çekimlerinde ise 1.8’lik diyafram açıklığı, çok ciddi bir avantaj yaratmıyor. Aynı konumdan ön ve arka kamerayla çekilen kadrajlarda, ön kameranın ışığı çok daha iyi bir biçimde algıladığı görülüyor. Video performansında da sabitleme teknolojisi, biraz yetersiz kalıyor. Arka kamerayla çekilen videolarda, bariz atlamalar meydana geliyor. Fakat Android pazarındaki daha üst segment cihazlarda bile bu problem yaşanabildiği için sabitleme performansı, çok ciddi bir dezavantaj yaratmıyor.  

Cihazın ön kamerası ise 16 MP çözünürlük ve 2.0 diyafram açıklığı sunuyor. Ön kamerayla, 30 karede 1080 piksel çözünürlüğe kadar videolar çekilebiliyor. Ön kameranın videolardaki sabitleme performansının ve akşam çekim performansının, arka kameraya göre çok daha iyi olduğunu belirtmek gerekiyor. Ön kamerayla çekilen videolarda, çok daha stabil ve sabit görüntüler elde edilebiliyor. Cihazın selfie performansında ise önemli bir renk sorunu bulunuyor. Ön kamerayla çekilen selfie’lerde cihaz, renkleri çok kontrast algılıyor ve kusurları fazla vurguluyor. Yapay zeka desteğiyle yapılabilen pürüzsüzleştirme efekti de biraz yapay duruyor. Bu özellik, ön kamerayla içerik üretmek isteyen kullanıcılar için bir miktar dezavantaj oluşturuyor. 

Vivo X50 Lite Donanımı ve Oyun Performansı 

Vivo X50 Lite Oyun Performansı

Vivo X50 Lite, 8 GB’lık bir RAM kapasitesi ve 128 GB’lık bir dahili depolama alanı ile geliyor. Cihazın dahili depolama alanı, ‘microSD’ kart desteğiyle artırılabiliyor. RAM kapasitesi ise cihazı, segmentindeki modellerden ön plana çıkaran en önemli özelliklerden biri olma niteliği taşıyor. 8 GB’ın, mobil bir cihaz için oldukça iyi bir RAM kapasitesi olduğunu belirtmek gerekiyor. Diğer yandan cihaz, gücünü Qualcomm ‘Snapdragon 665’ işlemci modelinden alıyor. 8 çekirdekli işlemci, 11 nm fabrikasyon süreciyle üretiliyor ve 2.0 GHz işlemci frekansı sunuyor. 11 nanometrelik fabrikasyon sürecinden dolayı işlemci, biraz daha eski nesil bir yonga seti olma niteliği taşıyor.  

Bununla birlikte; Qualcomm’un artık, ‘855’ ve ‘865+’ gibi yeni nesil işlemcileri de bulunuyor. Bu iki model arasında bile, yüzde 50’nin üzerinde bir performans farkı olabiliyor. Aynı zamanda aynı segmentteki daha uygun fiyatlı cihazlarda, ‘Snapdragon’un ‘G’ serisi oyuncu işlemcileri ve ‘732G’ veya ‘730’ gibi işlemci modelleri bulunabiliyor. ‘Adreno 610’ ekran kartını kullanan cihazda, işlemci noktasındaki bu performans dezavantajı kendini oyunlarda da gösteriyor. ‘Asphalt 9’u en yüksek grafiklerde oynadığımız telefonda, kimi zaman akıcı grafikler elde edilemeyebiliyor ve oyunda bariz kasma ve takılmalar olduğu görülüyor. Bu nedenle; uzun süreli bir donma yaşatmasa da işlemci, oyunda zorlanıyor ve ne yazık ki yüksek RAM kapasitesi de işlemcinin açığını kapayamıyor. Dolayısıyla Vivo X50 Lite akıllı telefon modelinin, oyun performansı noktasında segmentindeki diğer cihazlara göre biraz yetersiz kaldığını belirtmek gerekiyor.  

Kutusundan ‘Android 10’ işletim sistemiyle çıkan model, ‘FuntouchOS 10’ arayüzünü kullanıyor. Vivo tarafından geliştirilen arayüz, oldukça işlevsel bir deneyim sunuyor. Android cihazlardaki diğer arayüzlerden çok da farklılaşmayan ‘FuntouchOS’ ile ‘Android 10’un özelliklerinden de faydalanılabiliyor. Bölünebilir ekran özelliği ve tek ekranda çoklu işlem için kolaylaştırıcı araçlar, bu cihazda da bulunuyor. Bununla birlikte; cihaz menüsü ve menüdeki uygulamalar, alfabetik olarak sıralanıyor. Telefon ayrıca; Wi-Fi 5, Bluetooth 5.0 ve 4.5G bağlantı teknolojilerini kullanıyor.  

Vivo X50 Lite Batarya Performansı 

Vivo X50 Lite Batarya

Öte yandan; Vivo X50 Lite, kutusundan 4500 mAh kapasitesinde bir batarya ile çıkıyor. Cihazın ayrıca, 18W’lık bir hızlı şarj desteği de bulunuyor. Ürünün pili, ortalama kullanımda 1.5 gün rahatlıkla dayanıyor. Yoğun kullanımda da bu ömrün, 1 güne kadar gerileyebileceğinin altını çizmek gerekiyor. Özetle ürün, tek kullanımda ortalama bir kullanım ömrü sunuyor. Giriş ve orta segmentte artık daha yüksek kapasiteli hızlı şarj teknolojileri görüldüğü için 18W’lık hızlı şarj desteği, şarj süresi açısından bir miktar dezavantaj yaratıyor.  

Yüzde 0 seviyesindeyken kendi şarj adaptörüyle şarja taktığımız cihaz; 10 dakikada yüzde 12, 30 dakikada yüzde 39, 1 saatte de yüzde 74 seviyesine geliyor. Ürün, tam olarak 2 saat 2 dakikada yüzde 100 şarj oluyor. Giriş segment cihazlarda bile 1 saatlik şarj süresi görüldüğü için 2 saat 2 dakika, biraz uzun kaçıyor olsa da yine de bu sürenin, çok uzun bir süre olmadığını belirtmek gerekiyor. Yine aynı segmentte, daha uzun sürede şarj olabilen cihazlar da bulunuyor.  

Vivo X50 Lite kimler için uygun? 

Vivo X50 Lite

Sonuç olarak Vivo X50 Lite; izleme deneyimine önem veren, günlük sosyal medya kullanımı ve içerik izlemeye yönelik ihtiyaçlarını karşılayacak bir cihaz arayışında olan, düşük ve orta grafiklerde rahatlıkla oyun oynanabilecek bir telefon isteyen, tasarıma dikkat eden ve ortalama bir batarya kapasitesi arayan kullanıcılar için uygun bir seçenek olma niteliği taşıyor. Ancak yüksek performans arayışında olan, yüksek yenileme hızı isteyen, stereo hoparlör ile izleme ve dinleme deneyimi arayan, daha hızlı şarj teknolojilerinden hoşlanan ve oyun için yüksek konfigürasyona sahip olan bir cihaza ihtiyacı olan kullanıcıların, diğer alternatiflere göz atması gerekiyor.  

‘Vivo X50 Lite’ akıllı telefon modelinin inceleme videosunu izlemek için tıklayınız.

İlginizi çekebilir:

Vivo, Türkiye Pazarındaki İlk Ürünü ‘Vivo X50 Lite’ Akıllı Telefon Modelini Tüm Özellikleri ile Tanıttı! 

Vivo Giriş, Orta ve Üst Segment 3 Telefon Modelini Satışa Sundu

Vivo X60, Samsung Exynos 1080 İşlemci Kullanan İlk Akıllı Telefon Olacak 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz