Okuma Süresi
1 dakika

Bilim insanlarının yapay zeka konusunda yürüttüğü çalışmalar yeni bir boyuta ulaştı; yapay zeka ve insan beyni bir tür sanal gerçeklik oyununda bir araya geldi! İşte detaylar!

Yapay zeka çalışmaları tüm dünyada hız kazandı ve bu teknolojinin sağlıktan teknolojiye, eğitimden gündelik yaşama kadar her alana entegre edilmesi hayatımızı epeyce kolaylaştırdı. Şimdilerde ise bilim insanları yapay zeka teknolojisini ulaşım alanında daha verimli kullanabilmek adına çalışmalara başladı.

Bir araştırma kapsamında yapılan deneyler sonucunda insanların, varacakları yer hakkında hiçbir bilgisi olmasa bile beyin aktivitelerine dayalı bir yapay zeka sayesinde konumlarını ve gidecekleri yolun hangisinin doğru olduğunu seçebildikleri kaydedildi. Bu çalışmaların Metaverse dünyasında büyük yeniliklere öncülük edeceği iddia edildi.

Yapay Zeka Çalışmalarına Bir Yenisi Daha Eklendi!

Kyoto Üniversitesi çatısı altında faaliyetlerini sürdüren araştırmacılar, bir labirent içinde kaybolan deneklerin beyin aktivitelerinden konumlarını ve çevrede görebileceklerini tahmin etme yeteneklerini ve tahminlerine olan güvenlerini ölçebilmek için sanal gerçeklik dünyasında bir çalışma yaptı.

Çalışma kapsamında, deneklerin tahminini gözlemlediği sahneyle karşılaştırarak bir labirentte gezinmeleri sağlandı. Bu sayede önceki gördüğü sahneyi onaylamaları ya da güncellemeleri istendi. Çalışmalar gösterdi ki, denekler tahminine ne kadar güvenirse doğru yolu bulma ihtimalleri o derece arttı.

İnsan Beyninin Kendine Olan Güveni Önemli!

Araştırma kapsamında, varsayımsal bir senaryo yaratıldı. Tüm şehrin yıkılıp, yer işaretçilerinin kaybolmasından sonra yol bulmayı gerektiren bu senaryo, sanal gerçeklik içeren bir labirent oyununa taşındı. Sanal gerçeklik labirent oyununa giren deneklerin beyin aktivitesi, fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme ve fMRI yöntemleri kullanılarak ölçüldü.

Varacakları yer hakkında hiçbir bilgisi olmayan denekler, doğru yolu bulabilmek için hem tahminlerinden hem de haritanın hafızasından yararlandılar. Elde edilen sonuçlara göre, tahmine olan güven yüksek olduğunda, deneklerin sahneyi net bir şekilde hayal edebildiği ve hızlı bir şekilde tahmin edebildiği ortaya çıktı. Çalışmanın baş yazarı Risa Katayama, insan beyin aktivitesine dayanan bir yapay zeka modeliyle birlikte gerçekleştirilen bu oyunda yapılan sahne tahmininin kod çözme doğruluğunun, deneğin tahmin etme yeteneğine ve tahminine olan güvenine bağlı olduğunu belirtti.

Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayın!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz