COVID-19 Burun Spreyi
Bu içeriği değerlendirin.
Okuma Süresi
2 dakika

Dünya genelinde COVID-19 aşısı üzerine çalışmalar yapan laboratuvarlar tarafından gerçekleştirilen araştırmalar; yeni nesil COVID-19 aşılarının, hap veya burun spreyi formunda gelebileceğini gösteriyor. Bu tip aşılama yöntemlerinin, hem dağıtımı çok daha kolay olacağı hem de dünyanın çeşitli yerlerinde görülmeye başlanan virüs varyantlarına karşı çok daha etkili olabileceği tahmin ediliyor.  

Dünyanın çeşitli yerlerinde COVID-19 aşısı üzerine çalışmalar yapan laboratuvarlar tarafından gerçekleştirilen araştırmalar; yeni nesil COVID-19 aşılarının, hap veya burun spreyi formunda gelebileceğini gösteriyor. Bu tip aşılama yöntemlerinin dağıtımının, geleneksel formdaki aşılara göre çok daha kolay olacağı tahmin ediliyor. Uzmanlar ayrıca, söz konusu yeni nesil aşıların çeşitli bölgelerde görülmeye başlanan virüs varyantlarına karşı çok daha etkili olabileceğine işaret ediyor.  

Özellikle burun spreyi formundaki bir COVID-19 aşısının, virüsü vücuda girerken durdurabileceği ve vücuttan atılırken etkisiz hale getirebileceği belirtiliyor. Güncel olarak gribi önlemek için kullanılan burun spreyleri de aynı prensibe dayalı olarak işlev görüyor. Bu nedenle; bu tip bir COVID-19 aşısının, kamu sağlığında virüse karşı çok daha etkili bir kalkan oluşturması bekleniyor. Bununla birlikte; güncel olarak kullanımda olan ve Pfizer veya Moderna gibi kurumlar tarafından üretilen aşıların, çok düşük sıcaklıklarda muhafaza edilmesi gerekiyor. Söz konusu aşılar ayrıca, belirlenen aralıklarda 2 doz uygulanıyor. Tüm bu özellikler, kullanımda olan aşıları belirli bir oranda dezavantajlı hale getiriyor ve süreç yönetimini zorlaştırıyor.  

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, şu anda geliştirilmekte olan 280 koronavirüs aşısı bulunuyor

Dünya Sağlık Örgütü Koronavirüs Aşısı

Diğer yandan; Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, dünyada şu anda geliştirilmekte olan 280 koronavirüs aşısı bulunuyor. Bunlardan yalnızca 96’sının, şu ana kadar insanlar üzerinde test edilmiş olduğu ifade ediliyor. Geliştirilen 2 aşı, ağız yoluyla alınabiliyor. 7 tanesi ise nazal yoldan uygulanabiliyor. ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü’ndeki aşı araştırma merkezinin yöneticisi olan John Mascola; kullanımı daha kolay olan ve daha optimum sıcaklıklarda muhafaza edilebilen bir aşı geliştirmenin, küresel salgının ilerleyen süreçlerinde hayati bir önem taşıyacağına işaret ediyor. 

Kaynak: futurism.com 

Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayınız.

İlginizi çekebilir:

Microsoft, Devlet Destekli Hacker’ların Koronavirüs Aşısı Geliştiren Kurumları Hedef Aldığını Açıkladı

Bill Gates, Koronavirüs Aşısı Yaptırdığını Duyurdu 

BioNTech Tarafından Geliştirilen COVID-19 Aşısının, Virüsün Güney Afrika Mutasyonuna Karşı Çok Daha Az Etkili Olduğu İfade Edildi 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz