YouTube şeffaflık raporu
Okuma Süresi
2 dakika

YouTube şeffaflık raporu yayınlandı. Yayınlanan rapor ile geçen sene Ekim ve Aralık ayı arasında 5 milyon 887 bin 21 video kural ihlali suçuyla kaldırıldı. 

Şirketler yaptıkları tüm çalışmaları açıkladıkları yıllık şeffaflık raporları yayınlarlar. 2020 yılının başında TikTok’da yayınlamıştı. TikTok kaç videoyu kaldırdığını, ülkelerin TikTok’tan taleplerini açıkça ortaya koymuştu. Tabii yayınlanan raporda Çin Hükümetinin, TikTok’tan video ya da kullanıcı konusunda talepte bulunmamış olması tartışmalara yol açmıştı. YouTube da 2019 yılında yaptığı faaliyetleri gösteren şeffaflık raporunu yayınladı. 

YouTube şeffaflık raporu yayınlandı. Dünyanın en çok kullanılan sosyal video platformlarından biri olan YouTube’un yayınladığı şeffaflık raporuna göre geçen sene YouTube’da yayınlanan 5 milyon 887 bin 21 video kaldırıldı. Kaldırılan 5.8 milyon videonun 5.3 milyonu yapay zeka sistemleri sayesinde kaldırıldı. Kaldırılan videoların büyük kısmı hiçbir görüntüleme almadan kaldırıldı. Kaldırılan videoların %67 izlenme almadan kaldırılan videolara dahil. Şeffaflık raporuna göre, kaldırılan 5.8 videonun %15.8’i çocuk güvenliği sebebiyle kaldırılmış. %52 ise spam ve dolandırıcılık suçuyla kaldırılmış. 

Videoların kaldırılma sebepleri arasında çıplaklık, cinsel içerik ve şiddet suçlamaları da var. Kaldırılan videoların yanı sıra bu sene yayınlanan şeffaflık raporunda ilk defa kaldırılan videolara gelen itiraz sayıları da açıklandı. Kaldırılan 5.8 milyon videoya toplam 108 bin 779 itiraz gelmiş. YouTube ise gelen bu itirazların sadece 23 bin 471 tanesine cevap vermiş. Her ne kadar gelişmiş video analiz sistemleri kullansa bile bazen YouTube bir sorun teşkil etmeyen videoları yanlışlıkla kaldırıyor. Gelen itirazlara karşı çok az dönüş yapan YouTube bu konuda fazlasıyla eleştiriliyor.  

YouTube, 2 milyon kanalı kapattı

YouTube, 2 milyon kanalı kapattı

Kaldırılan videoların yanı sıra YouTube şeffaflık raporuna göre 2 milyon kanalı kapatmış. Şirket, kapatılan bu kanalların %89’u dolandırıcılık, spam suçlamaları ile kapattı. Kapatılan kanalların %6.8’i çıplaklık ve cinsel içerik sebebiyle kapatılmış.  

YouTube üzerinden en fazla kaldırılan video sahibi ülke ise Amerika. Şeffaflık raporuna göre Amerika’dan neredeyse 1 milyon video kaldırılmış durumda. Amerika’dan sonra ise Hollanda, Hindistan, Endonezya ve Brezilya geliyor.  

Şirketler yayınladıkları şeffaflık raporları ile dijital dünyanın gerçeklerini ortaya çıkarmış oluyorlar. Aynı zamanda kullanıcılarını karşı dürüst oldukları göstermeye çalışıyorlar.   

YouTube şu an aylık 2 milyardan fazla kullanıcıya sahip ve her geçen an bu rakam artış gösteriyor. Bununla birlikte aylık YouTube izlenme süresi ise 250 milyon saatten fazla.   

APPLE HİSSEDARLAR TOPLANTISI 2020

YouTube, 2019’da en çok izlenen video uygulaması oldu!

TikTok’tan en fazla hesap silme talep eden ülkeler Hindistan ve ABD