‘AdColony’, bağımsız araştırma şirketi ‘Global Web Index’ ile Z kuşağını anlamak için yürüttüğü araştırmanın sonuçlarını yayınladı. Araştırma verileri; Z kuşağı üyelerinin yüzde 54’ünün, kendini mobil oyuncu olarak tanımladığına işaret etti. Y kuşağında ise bu oranın, yüzde 45 seviyesinde olduğu belirtildi.
Markaların ve pazarlamacıların stratejilerini belirlemede yıllarca odak noktası olan Y kuşağı, yerini bir sonraki jenerasyona yavaş yavaş bırakmaya başladı. Alım gücü ve etkisi git gide artan Z kuşağı, pazarlamacıların yeni odak noktası haline geldi. Özellikle 1997 yılından sonra doğanların dahil olduğu grup, tüketim alışkanlıkları ve dijital dünyaya bakış açılarıyla göz ardı edilemeyecek bir duruma geldi. Z kuşağının, tüketim alışkanlıkları ve toplam 100 milyar dolarlık harcama güçleriyle tüm markaların anlaması gereken bir güç haline geldiği ifade edildi.
Diğer yandan; bir günde ortalama 4 saat 15 dakika telefonda geçirilen vakit ile diğer tüm jenerasyonların önüne geçen ve kendi paralarını kazanmaya başlayan Z kuşağı, aynı zamanda mobil alışverişin de en güçlü grubu olarak konumlandı. Bu nedenle markaların ve pazarlamacıların; stratejilerini belirlerken bu grubun mobil dünyadaki davranışlarını, tercihlerini ve beklentilerini göz ardı etmemeleri büyük önem kazandı.
‘AdColony’ ise bağımsız araştırma şirketi ‘Global Web Index’ ile Z kuşağını anlamak için yürüttüğü araştırmanın sonuçlarını yayınladı. 7 bölümden oluşan raporda; Z kuşağının ilgi alanlarına, mobil dünyada neler yaptıklarına, farklı alanlardaki farklı satın alım güçlerine, bir önceki jenerasyona göre mobil oyunlara yaklaşımlarına ve reklam–verenlerin en hızlı şekilde onlara nasıl ulaşabileceğine de yer verildi. Araştırma verileri; Z kuşağı üyelerinin yüzde 54’ünün, kendini mobil oyuncu olarak tanımladığına işaret etti. Y kuşağında ise bu oranın, yüzde 45 seviyesinde olduğu belirtildi.
Z kuşağının karakteristik özellikleri, raporun öne çıkan en önemli detayı olma niteliği taşıyor
AdColony EMEA&LATAM Genel Müdürü Volkan Biçer; konuya ilişkin açıklamasında, özellikle mobil oyunların Z kuşağı için sosyalleşme ve arkadaşlarıyla vakit geçirme ihtiyaçlarını çok büyük oranda karşıladığını ifade etti. Biçer ayrıca, reklam-verenler için de mobil oyunların en etkili kanallardan biri haline geldiğinin altını çizdi.
Aktarılan diğer detaylara göre; Z kuşağının karakteristik özellikleri, raporun öne çıkan en önemli detayı olma niteliği taşıyor. Söz konusu jenerasyon, bir gruba ait hissetme ve kabul edilme isteği duyuyor. Her 5 Z kuşağı üyesinden 2’si, başka insanların fikirlerinden kolayca etkilenebildiğini belirtiyor. Bu oranın, global ortalamaya kıyasla yüzde 17 daha fazla olduğu ifade ediliyor. Z kuşağının yüzde 63’ü ise akranları tarafından saygı görmelerinin, kendileri için önemli olduğunu bildiriyor. Yaşlarından dolayı Z kuşağının yüzde 63’ü, ailesiyle yaşarken grubun yüzde 52’si de öğrencilerden oluşuyor.
Öte yandan; Z kuşağının yüzde 81’i, markaların eğlenceli ve samimi içerikler ve videolar üretmesi gerektiğini düşünüyor. Y kuşağının yüzde 78’i, X kuşağının yüzde 73’ü ve daha önceki kuşakların da yalnızca da 62’sinin, bu düşüncede olduğu görülüyor.
Teknoloji haber bülteni DigiToll‘ü izlemek için tıklayınız.
İlginizi çekebilir:
Microsoft açıkladı: Türkiye’deki Y kuşağının yüzde 75’i online tehdite maruz kalıyor