Okuma Süresi
2 dakika

James Webb Uzay Teleskobu, evrenin 1 milyar yılında oluştuğu hesaplanan ve düşünülenden çok daha büyük 6 galaksi keşfetti.

Bilim insanları, evrenin ilk 1 milyar yılında oluştuğu tespit edilen 6 galaksi keşfettiklerini ve bu galaksinin şu ana kadar düşünülenden çok daha büyük olduğunu açıkladılar. İşte detaylar!

James Webb Uzay Teleskobu Fotoğrafladı

Pensilvanya Eyalet Üniversitesinde çalışma yürüten astronom ve astrofizikçiler, James Webb Uzay Teleskobunun 6 galaksiyi keşfettiğini açıkladılar. Galaksilerin düşünülenden çok daha büyük ve evrenin ilk 1 milyar yılında oluştuğunu tespit ettiklerini de bildirdiler. Bu arada James Webb Uzay Teleskobu tarafından, geçtiğimiz aylarda ilk defa Güneş Sistemi dışında bir gezegen keşfedildiği haberi yayınlanmıştı. Bunun ardından bugün de 6 yeni galaksinin daha fotoğrafının çekildiğini ve bu galaksileri umduklarından çok daha farklı bir şekilde gözlemlediklerini açıkladılar. Konu hakkında ise şu ana kadar gözlemlenen en büyük galaksiyi keşfettiklerini söyleyen bilim insanları, galaksinin gezegenimiz Dünya’nın bulunduğu Samanyolu Galaksisinden 100 kat daha büyük olduğunu ifade ettiler. Öyle ki, yapılan hesaplamalara göre galaksinin bir ucundan diğerine gitmek 16 milyon ışık yılı sürüyor.

Yetişkin Galaksiler

James Webb Teleskobunun fotoğrafladığı bu 6 galaksi, dünyamızdan yaklaşık 13.5 milyar ışık yılı uzaklıkta bulunuyor. Diğer yandan bu fotoğraflar evrenin oluşturduğu iddia edilen Bing Bang patlamasından yaklaşık 600 milyon yıl sonrasını gösteriyor. Eğer böyle ise bu durumda astronomlara göre henüz yeni galaksileşmeye başlayan toz kümeleri görmemiz gerekirdi. Fakat yapılan araştırmalara göre bu galaksiler çoktan “yetişkin galaksi” denilen son evreye erişmiş durumda.

Konuyla ilgili açıklama yapan astrofizikçilerden birisi olan Joel Leja, “Bu fotoğraflar, bu galaksilere ilk göz atışımız, bu yüzden gördüklerimizle ilgili açık fikirli olmamız önemli. Veriler bunların olası galaksiler olduğunu gösterse de bence bu nesnelerden birkaçının gizlenmiş süper kütleli karadelikler olma olasılığı var. Ne olursa olsun, keşfettiğimiz kütle miktarı, evrenimizin bu döneminde yıldızlarda bilinen kütlenin daha önce düşündüğümüzden 100 kat daha fazla olduğu anlamına geliyor. Bu fazlasıyla şaşırtıcı bir değişiklik.” ifadelerini kullandı. Bu ve diğer astrofizikçilerin söylemleri düşünüldüğünde, evrenin milyarlarca yıl önceki halinin aslında bizim bugün tahmin ettiğimizden çok daha farklı olabileceği de akla gelen sorular arasında.

Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayın!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz