‘The Washington Post’ tarafından yayınlanan bir haber; bazı AppStore uygulamalarının, ‘Uygulama Gizliliği’ bölümünde hangi kullanıcı verilerini topladıklarına ilişkin yanlış ve eksik bilgilendirme yaptığını iddia etti. Söz konusu uygulamaların, mağazada belirtilmeyen kullanıcı verilerini de topladığı dile getirildi.
ABD’li teknoloji devi Apple, geçen yıl içerisinde tanıttığı ‘iOS 14’ işletim sistemi sürümüyle birlikte veri gizliliğine ilişkin platform politikalarında da güncellemeler yaptı. Bu kapsamda; AppStore bünyesinde hizmet veren tüm uygulamalar, topladıkları kullanıcı verilerine ilişkin kullanıcıları bilgilendirmek zorunda bırakıldı. İşletim sistemi güncellemesinin yayınlanmasıyla birlikte, platformdaki uygulamalar da ‘Uygulama Gizliliği’ bölümünde topladıkları kullanıcı verilerini yayınlamaya başladı. ‘The Washington Post’ tarafından yayınlanan yeni bir haber ise bazı AppStore uygulamalarının, ‘Uygulama Gizliliği’ bölümünde topladıkları kullanıcı verilerine ilişkin yanlış ve eksik bilgilendirme yaptığına işaret etti. Söz konusu uygulamaların, mağazada belirtilmeyen kullanıcı verilerini de topladığı dile getirildi.
Aktarılan detaylara göre; ‘The Washington Post’ yazarı Geoffrey A. Fowler, iddiasını test etmek üzere AppStore’dan ‘Satisfying Slime Simulator’ isimli bir uygulama indirdi. Uygulama, mağaza sayfasında hiçbir kullanıcı verisi toplamadığını iddia ediyordu. Fakat Fowler; uygulamanın, iPhone cihaz tanıma verilerini ‘Facebook’, ‘Google’ ve ‘GameAnalytics’e gönderdiğine işaret etti. Ayrıca söz konusu şirketlere; telefonun batarya durumu, boş kalan depolama alanı, ses seviyesi ve genel konumunun da gönderildiği belirtildi. Uygulama mağazasındaki birkaç uygulamayı daha indiren Fowler, benzer sonuçlara eriştiğinin de altını çizdi.
AppStore bünyesindeki ‘Uygulama Gizliliği’ bölümü, uygulama geliştiriciler tarafından düzenleniyor
Diğer yandan; AppStore bünyesindeki ‘Uygulama Gizliliği’ bölümü, AppStore yerine uygulama geliştiriciler tarafından düzenleniyor. Söz konusu veri listesi, henüz Apple tarafından onaylanmıyor. Dolayısıyla ‘Uygulama Gizliliği’ bölümündeki bilgilerin doğruluğuna inanmak da kullanıcı inisiyatifine kalıyor. ABD merkezli teknoloji devi, söz konusu bölümde aktarılan verileri doğrulamak için denetleme ve kontrollerine devam ettiğine işaret ediyor. Dolayısıyla ‘Uygulama Gizliliği’ bölümünde yanlış bilgilendirme yapan uygulamaların, yakın zamanda yaptırımla karşı karşıya kalması bekleniyor.
Teknoloji haber bülteni DigiToll’ü izlemek için tıklayınız.
İlginizi çekebilir:
AppStore, Yılın İlk Gününde Platformda Yapılan Harcama Miktarı ile Yeni Bir Rekor Kırdı!