Bilim insanları, Avrupa Birliği tarafından yürütülen ‘Destination Earth’ projesi kapsamında Dünya için bir ‘Dijital İkiz’ inşa etmeye başladı. Dünya’nın dijital versiyonunun, araştırmacıların iklim değişikliği ve küresel ısınmanın uzun vadeli etkilerini görmesini ve buna göre aksiyon almasını mümkün kılacağı ifade edildi.
Bilim insanları, Avrupa Birliği tarafından yürütülen ‘Destination Earth’ projesi kapsamında Dünya için bir ‘Dijital İkiz’ inşa etmeye başladı. Dünya’nın dijital versiyonunun, araştırmacıların iklim değişikliği ve küresel ısınmanın uzun vadeli etkilerini önceden tahmin edebilmesini mümkün kılacağı ifade edildi. Bununla birlikte; geliştirilen dijital ikizin, olası tüm senaryolar üzerinde oynama yapılabilmesine de olanak tanıyacağı dile getirildi. Konuyla ilgili ‘Nature Climate Change’ isimli dergide yayınlanan bir makale; dijital ikizi, Dünya sistemi simülasyonu olarak tanımladı. Sistemin, sayısal hava tahmininde oldukça yüksek oranda gelişme kaydetmiş olan metodolojik bir çerçeve kullanacağı belirtildi.
Bilim insanlarının; bu hamle ile iklim politikalarının ve alınacak aksiyonların etkilerini, yürürlüğe girmeden önce inceleyebilmeyi ve küresel ısınmanın olumsuz etkileriyle mücadele edebilmek için en iyi rotayı belirleyebilmeyi hedeflediği ifade edildi. Diğer yandan; ‘Destination Earth’ projesi, 10 yıldır ‘Avrupa Birliği’ tarafından yürütülüyordu. Proje, insanlığı 2050 yılına kadar net olarak karbon nötr bir yaşama ulaştırmayı hedefliyordu. Projenin başındaki isimlerden biri olan Peter Bauer, dijital ikizin işlevini bir örnek üzerinden açıkladı. İklim değişikliğiyle mücadele için Hollanda’da örülmesi planlanan iki metre yüksekliğindeki bir sete ilişkin verilerin dijital ikiz üzerinden incelenebileceğine işaret eden Bauer; bilim insanlarının böylece, setin 2050 yılında da küresel ısınmaya karşı aynı korumayı sağlayıp sağlamayacağını görebileceklerini belirtti.
Araştırmacılar, ‘Destination Earth’ projesi kapsamında bilgisayar mühendisleriyle yakın bir biçimde çalışıyor
Aktarılan detaylara göre; araştırmacılar, ‘Destination Earth’ projesi kapsamında karmaşık iklim koşullarını önceden simüle edebilecek bir model oluşturabilmek için bilgisayar mühendisleriyle yakın bir biçimde çalışıyor. Ayrıca simülasyonları hızlandırmak ve en önemli bilgileri büyük veriden ayrıştırmak için yapay zeka teknolojileri ve büyük verinin kullanılacağı ifade ediliyor. Fakat bilim insanları, günümüz süper bilgisayarlarının oluşturmayı amaçladıkları sistem için yeterince güçlü olmayabileceğine işaret ediyor. Bu nedenle, sistemin tam olarak hayata geçirilebilmesi için teknolojik gelişmelerin biraz daha beklenebileceği dile getiriliyor.
Teknoloji haber bülteni DigiToll’ü izlemek için tıklayınız.
İlginizi çekebilir:
Bilim İnsanları, 30 Yıl Önce Ölen Bir Hayvanın Genetik Materyalinden Klon Üretmeyi Başardı
Bilim İnsanları, Gerçek Bir İnsan Gibi Satranç Oynayabilen Bir Yapay Zeka Geliştirdi
Gerçek Zamanlı Tsunami Tahmini Yapabilen Yapay Zeka Destekli Bir Algoritma Geliştirildi