“Türkiye’de Dijital Dönüşüm 10 Yılda Erişeceği Noktaya Çok Hızlı Erişti”

0
1994
Okuma Süresi
4 dakika

Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) tarafından hazırlanan “Türkiye’nin Dijitalleşme Endeksi Raporu” yayınandı.  Türkiye’de dijital dönüşüm sürecine ışık tutan raporda, Türkiye’nin dijitalleşme notu 5 üzerinden 3,06 olarak açıklandı. Türkiye, endeksin tüm bileşenleri itibariyle geçen seneye kıyasla bir iyileşme göstermiş olsa da uluslararası kıyaslamada dijitalleşmede “ortalama” kategorisinde yer aldı. Toplantıda açıklamalar yapan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır Covid-19 dönemindeki dijitalleşmeye dikkat çekerek “Dijital dönüşüm 10 yılda erişeceği noktaya çok hızlı erişti” dedi. 


Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) Türkiye ekonomisi ve toplumunun dijitalleşme durumunu inceleyen “Türkiye’nin Dijitalleşme Endeksi Raporu”nu bilişim sektörünün temsilcileri ve Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır’ın da katıldığı bir toplantıda kamuoyuyla paylaştı. Özel sektör ve kamu temsilcilerinin görüşleri, iş dünyası mensupları tarafından doldurulan anketler ve 139 ülkeden alınan verilerin analiz edilmesiyle oluşturulan rapor, dönüşüm, ekosistem, yeterlilik, kullanım olmak üzere dört ana bileşen ve 10 farklı boyutta Türkiye’nin Dijital Dönüşüm Endeksi’ni ortaya koyuyor. Rapor Türkiye’de dijital dönüşüm sürecine yönelik tespitler ve çözüm önerileri içeriyor.

KOBİ’lere e-Ticaret ve e-İhracat Desteği

Toplantıda açıklama yapan ve basından gelen soruları yanıtlayan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır Covid-19 dönemindeki dijitalleşmeye dikkat çekti. Türkiye’de dijital dönüşüm konusundaki gelişmelerden memnuniyetini belirten Kacır “Dijital dönüşüm, Covid-19 döneminde 10 yılda erişeceği noktaya çok hızlı erişti. Günlük yaşama çok yüksek düzeyde tesir etti. Bu da aynı zamanda özel sektörün çevikliği ile oldu. Covid-19 döneminde biz bu çevikliği görmüş olduk. Biz, bir yandan öz yeterliliği bir yandan dijital dönüşümü vurguluyorduk. Önümüzdeki döneme ilişkin ekonomik başarıyı bu şekilde sağlıyacağımıza inanıyoruz.” dedi. 

KOBİ’lerin e-ticaret ve e-ihracata yönlendirilmesi için teşvik planını ve çalışma olup olmadığına ilişkin sorumuzu da yanıtlayan Kacır, “Ticaret Bakanlığı’nın bu alanda destekleri var. KOBİ’lere Pazar yerlerine platformlara üyelik destekleri sunuyor. E-ihracata yönelik de sunuyor. Biz destekleyici tarafıyız. Başarı aslında firmanın kendi süreçlerini ne kadar dijitalleştirdiğiyle alakalı. Firma bu süreçleri, operasyonu ne denli dijitalleştirdiyse e-ticarette başarı da o düzeyde gelecek. Biz KOBİ’lerin dijital dönüşüm yoluyla gelişmesine destek oluyoruz. Daha önce KOSGEB ile dijital dönüşüm projelerini destekledik. Yine yakın gelecek için Hem KOSGEB hem kalkınma ajanslarının desteği ile dijital dönüşüm programları hazırlıyoruz.” dedi.

Türkiye’nin dijital dönüşüm notu

 Türkiye'nin dijital dönüşüm notu

Her sene tekrarlanacak olan bu endeks çalışması, Türkiye ekonomisinin ve toplumun dijital dönüşümün hangi noktasında olduğunu, Türkiye’nin dijital dönüşüm performansını, performansı olumsuz etkileyen faktörleri ve performansı yükseltmek için yapılması gerekenleri ortaya koyuyor.

Raporda, Türkiye’nin Dijital Dönüşüm Endeksi 2019’da 2,94, 2020’de ise 3,06 olarak hesaplanıyor. 1 ile 5 arasında bir puanlamanın yapıldığı değerlendirmede Türkiye’nin notu “ortalama” olarak tanımlanıyor. 2019’dan 2020’ye bir iyileşmenin olduğuna dikkat çeken TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı K. Erman Karaca, “Bilgi ve İletişim Teknolojileri alanında yaşanan gelişmelerin, ekonomik ve sosyal hayatın tüm alanlarında önemli dönüşümlere yol açtığını hepimiz gözlemliyoruz. Bunun belki de en çarpıcı göstergesi, tüm dünyayla birlikte yaşadığımız COVID-19 salgını süreci oldu. Salgınla mücadelede ve eğitimden ekonomiye hayatın olağan akışının devam ettirilmesinde bilgi ve iletişim teknolojileri çok önemli roller oynadı. Türkiye’nin bilgi ve iletişim teknolojileri açısından durumuna baktığımızda, birçok ülkenin ilerisinde olsa d, en önde giden ülkelerle arasında epey mesafe olduğunu görüyoruz. Türkiye’nin bu ortalama performansını biraz da ayrıntıda incelersek, ülke içinde yeni teknolojilerden yararlanma kapasitesinin bölgelere, sektörlere ve firma tiplerine göre büyük farklılıklar gösterdiğini görüyoruz” diye konuştu.

“Türkiye’nin ciddi bir teknolojik hamle paketine ihtiyacı var”

Karaca “Ekonomik ve toplumsal hayatın normale dönmesinde en büyük etken teknoloji olacak. Salgın sonrası ekonomik düzen teknolojinin kullanımına eskisinden çok daha bağlı olacak. Salgının ekonomimizde yaratmış olduğu tahribatın telafisinde para ve maliye politikaları kadar teknoloji politikaları da önemli olacak. Bugünlerde Türkiye’nin ciddi bir teknolojik hamle paketi açıklaması ile;

  • İlk etki olarak, finansal piyasalara çok olumlu bir mesaj verilmiş olacak. Bu yolla yatırımcı güveninin oluşmasında önemli bir hamle yapılmış olacak. 
  • İkinci olarak, böyle bir paket, salgında zor duruma düşmüş olan KOBİ’lerimizin ve esnafımızın yaralarını sarmakta önemli olacak.
  • Üçüncü olarak, teknoloji hamlesi, ülkemizi salgın sonrasında hızla ayağa kaldıracak; hem ekonomik hem toplumsal hayatın normale dönmesini hızlandıracak.
  • Dördüncü olarak, dijital donanım ve yazılım altyapısının güçlendirilmesi hem ekonomik hem de sağlık sistemini güçlendirerek, salgının yeniden başlaması gibi istenmeyen durumlar karşısında bünyemizi kuvvetlendirecek.  

Salgının yol açtığı zararın atlatılmasında bilgi ve iletişim teknolojileri anahtar rolü oynayacağına göre, bu alandaki performans açığımızı en kısa sürede kapatma gayretinde olmamız gerektiği aşikâr. Açıkladığımız bu endeksin, Türkiye’nin dijitalleşme performansına önemli katkıları olmasını diliyorum.” dedi.

“Bireysel dijital üreticilere’ geçiş̧ sürecini desteklemeliyiz”

Toplantının Panel kısmında konuşma yapan TÜBİSAD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Akarca “Türkiye’de bireylerin günde ortalama üç saatlerini internet ve sosyal medyada geçirdikleri bir ‘bireysel dijital tüketim’ toplumunda yaşıyoruz. Bireyselde de bilgi teknolojilerini cihaz veya sosyal medya kullanımının dışına taşıyarak; iş modellerinde, girişimcilik ekosisteminde dijital teknolojilerin getirdiği yenilikleri hayata geçiren, ekonomide katma değer yaratan, ‘bireysel dijital üreticilere’ geçiş̧ sürecini desteklemeliyiz” dedi.

Panelde söz alan TÜBİSAD Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Urçar da “Türkiye ekonomisi için asıl kritik olan geleneksel ve başarılı şirketlerin dijital dönüşümü başarabilmeleridir. Ana omurga dönüşemezse, dijital bir ekonomi olabilmemiz ve global rekabette hak ettiğimiz noktaya gelebilmemiz olanaksız. Madalyonun öbür yüzünde de startup ekosistemi var. Büyük bir hızla dijital doğanların sayısını artırmalı ve başarılı olma şanslarını artıracak iklimi oluşturmalıyız.” dedi.

Raporu hazırlayan ve sunan Namık Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ümit İzmen salgın sonrası dünyada Türkiye’nin önüne açılan yeni fırsatlardan yararlanabilmesi için dijital dönüşüm konusunda hızla mesafe alması gerektiğine dikkat çekti.

Raporun tamamını incelemek için tıklayın.

İlginizi Çekebilir:

Türkiye’nin 2019 online alışveriş istatistikleri açıklandı.

Yemeksepeti, Banabi ve İstegelsin temassız teslimat dönemini başlattı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz