Teknoloji dünyasında özellikle kuantum bilişimin ciddi bir popülarite kazanması sonrası, geleneksel bilgisayarların hayata geçiremediği karmaşıklıktaki işlemleri çok kısa sürelerde yapabilen süper bilgisayarlar da ününü artırmaya başladı. Fugaku ve Summit gibi süper bilgisayarlar, kimi zaman insan hayatını kurtaran yazılımları mümkün kılabildikleri için son dönemlerde adından sıkça söz ettirdi. Biz de dünyanın en hızlı 5 süper bilgisayarını ve öne çıkan özelliklerini Tekno Safari okurları için derledik. İşte dünyanın en hızlı 5 süper bilgisayarı!
Teknoloji dünyasında özellikle kuantum bilişimin son dönemlerde ciddi bir popülarite kazanması, süper bilgisayarların da sıklıkla adından söz ettirmesine neden oluyor. Süper bilgisayarlar, temel olarak çok büyük veri tabanlarını yönetmek ve çok miktarda hesaplamayı aynı anda yapabilmek için kullanılan üst düzey bilgisayarlar olarak tanımlanıyor. Söz konusu cihazlar, geleneksel bilgisayarların yapamadığı karmaşıklıktaki işlemleri çok kısa sürede hayata geçirebiliyor. Bu tip bilgisayarların ayrıca, standart bilgisayarların yapması mümkün olmayan çok sayıda işlemi de aynı anda yapabildiği ifade ediliyor. Kendi döneminde mümkün mümkün olan en yüksek performansta işlem yapmaya olanak tanıyan süper bilgisayarlar, kimi zaman insan hayatını kurtaran yazılımları da mümkün kılıyor.
‘TOP500’ de 1993 yılından bu yana her yıl, yılda 2 kez dünyanın en hızlı süper bilgisayarlarını listeliyor. Fakat en üst düzey performans, bilişim alanında her zaman önemli bir rekabet malzemesi oluyor. Dolayısıyla söz konusu sıralama, her yıl önemli oranda değişiklik gösterebiliyor. Biz de ‘TOP500’ tarafından hazırlanan son listeyi baz alarak dünyanın en hızlı 5 süper bilgisayarını ve öne çıkan özelliklerini Tekno Safari okurları için derledik. İşte dünyanın en hızlı 5 süper bilgisayarı!
İşte dünyanın en hızlı süper bilgisayarları!
Dünyanın en hızlı süper bilgisayarları şu şekilde*:
5) Tianhe-2
Çin’in Guangzhou şehrindeki Ulusal Süper Bilgisayar Merkezi’nde bulunan Tianhe-2, ‘MilkyWay-2’ olarak da biliniyor. Cihaz, listeye ilk olarak 2013 yılının Haziran ayında birinci sıradan girmiş olma niteliği taşıyor. Intel Xeon işlemcileri ve özel olarak üretilen Matrix-2000 yardımcı işlemcileri kullanan süper bilgisayarın 61.4 petaflop hızda çalışabilen 4 milyon 981 bin 760 çekirdeği bulunuyor. Çin’deki Ulusal Savunma Teknolojisi Üniversitesi (NUDT) tarafından geliştirilen Tianhe-2, temel olarak devlet güvenlik uygulamaları için tasarlanmış olma niteliği taşıyor. Bu nedenle, Tianhe-2 ile yapılan işlemlerin çoğu gizli tutuluyor.
4) Sunway TaihuLight
Hem hızı hem de enerji verimliliğiyle öne çıkan Sunway TaihuLight, 93.01 petaflop hıza çıkabiliyor ve 10 milyon 649 bin çekirdeğe ev sahipliği yapıyor. Çin’in Wuxi kentindeki Ulusal Süper Bilgisayar Merkezi’nde bulunan cihaz, en yakın rakibi Titan’ın 5 katından fazla işlemci gücüne ve neredeyse 19 kat fazla çekirdeğe sahip olma niteliği taşıyor. 2016 yılının Haziran ayından itibaren 2 yıl boyunca listenin zirvesinde yer alan süper bilgisayar, iklim biliminden gelişmiş üretim teknolojilerine kadar birçok farklı alanda görevi yerine getirmek üzere kullanılıyor. Sunway TaihuLight ayrıca, deniz tahminlerindeki başarısıyla da sıklıkla adından söz ettiriyor.
3) Sierra
ABD’deki Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı’nda bulunan Sierra, 2 adet IBM Power9 işlemci ve dört adet NVIDIA Tesla V100 ekran kartına ev sahipliği yapıyor. Listeye ilk kez 2018’in Haziran ayında üçüncü sıradan giriş yapan süper bilgisayarın 1 milyon 572 bin 480 çekirdeğindeki işlem hızı, 94.6 petaflopa çıkabiliyor. Sierra’nın, spesifik olarak ABD Ulusal Nükleer Güvenlik İdaresi için gerekli olan modelleme ve simülasyonlar için tasarlandığı belirtiliyor.
2) Summit
ABD merkezli teknoloji devi IBM tarafından geliştirilen Summit, iki adet 22 çekirdekli Power9 işlemci ve altı adet NVIDIA Tesla V100 ekran kartına ev sahipliği yapıyor. Tennessee’deki Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı’nda konuşlanan süper bilgisayar, 148.8 petaflop hıza çıkabiliyor ve ABD’nin en hızlı süper bilgisayarı olma niteliği taşıyor. Cihazın listenin birinci sırasına yerleştiği 2018 yılı Haziran ayında, zirveyi ilk kez Çin’den devralmış olduğu biliniyor. Summit, ağırlıklı olarak sağlık alanına ilişkin çözümlerde genetik verileri işlemek üzere kullanılıyor. Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı’ndan 7 kişilik bir ekibin, genetik verileri işlemek için Summit’i kullandığı bir projeyle 2018 Gordon Bell Ödülü’nü kazanmış oldukları ifade ediliyor. Summit, güncel olarak COVID-19’a karşı tedavi ve aşı geliştirme sürecinde de kritik bir rol üstleniyor.
1)Fugaku
RIKEN ve Fujitsu tarafından geliştirilen Fugaku, Japonya’da bulunuyor ve dünyanın en hızlı süper bilgisayarı olma niteliği taşıyor. Süper bilgisayar, yaklaşık 7.3 milyon çekirdeğe ev sahipliği yapıyor ve 415.5 petaflop hıza çıkabiliyor. Fugaku’nun ayrıca, gücünü ARM tabanlı işlemcilerden alan ve zirveye yerleşen ilk süper bilgisayar olduğu belirtiliyor. Cihazın ARM tabanlı mimarisi, süper bilgisayarlarda geleneksel olarak kullanılan hesaplama teknolojilerinde önemli bir değişime işaret ediyor. Japonya’nın Kobe şehrindeki RIKEN Hesaplamalı Bilim Merkezi’nde konuşlandırılan Fugaku, yüksek öncelikli sosyal ve bilimsel sorunları ele alan uygulamaları için tasarlanmış olma niteliği taşıyor. Fugaku’nun kullanıldığı alanlar arasında; doğal afet tahminleri, hava ve iklim tahmini, ilaç keşfi, kişiselleştirilmiş tıp ve temiz enerji geliştirme de yer alıyor. 2021 yılının Nisan ayında tam faaliyete başlayan süper bilgisayar, COVID-19 araştırmaları için de deneysel bir temelde kullanılıyor.
*Bu haber, hazırlanan son listeler baz alınarak 2021 yılının Mayıs ayında kaleme alınmıştır. İlerleyen süreçlerde, söz konusu süper bilgisayarlara uygulanan sistem iyileştirmelerine göre liste değişiklik gösterebilir.
Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayınız.
İlginizi çekebilir:
Dünyanın En Hızlı Süper Bilgisayarı Fugaku, Çift Maskenin Ne Oranda Koruma Sağladığını Hesapladı
IBM, Kuantum Bilgisayarları 100 Kat Hızlandıran Yazılımını Duyurdu
Gerçek Zamanlı Tsunami Tahmini Yapabilen Yapay Zeka Destekli Bir Algoritma Geliştirildi
gta 5 açar mı?