Okuma Süresi
1 dakika

Japonya, Osaka Üniversitesi’nde ilk defa denenen bir yöntem ile artık kalp ameliyatlarında yeni bir dönem açılmış oldu. Araştırmacı ekip iPS (indüklenmiş pluripotent kök hücreleri) ile kalp nakli yerine dünyada ilk defa sadece bir kalp kası dokusunu naklederek hastayı tedavi etmeyi başardı.  

Japonya Osaka Üniversitesi’nde yapılan araştırmalar sonucunda dünyada ilk defa iPS (indüklenmiş pluripotent kök hücre) ile bir kalp kası lifinin nakli gerçekleştirildi. Araştırmanın başında olan isim Profesör Yoshiki Sawa yaptığı açıklamada bu yöntem sayesinde bazı kalp ameliyatlarında kalbin tamamen nakledilmesine gerek kalmayacağını belirtti.  

iPS yöntemi tüm hücre tiplerine dönüşebilenpluripotent hücre tipi dışında olan hücrelere yapılan müdahaleler sonucunda üretilen bir kök hücre. Yani yapılan çalışmalar sonucunda iPS yöntemi ile bir hücreye dışarıdan müdahale ediliyor ve o hücrenin istenilen başka bir hücreye dönüşmesi sağlanıyor. Osaka Üniversitesi ise iPS yöntemi ile hasarlı kalp kas dokusu yerine bir yeni bir kalp kası dokusu üretti. 

Bu teknik ile üretilen kalp kası dokusunu nakletmeyi başaran Profesör Yoshiki Sawa ve ekibi, yapılan operasyonun olumlu sonuçlanması halinde yeni hastalar için de bu yöntem kullanacak. Bu yeni tedavi yönteminin ilk olarak ‘iskemik kardiyomiyopatili’ (kalp kas dokusuna yeterli kan ulaşmaması durumunda oluşan bir rahatsızlık) hastası olan 10 hasta üzerinde uygulanacağı söylendi. Aynı iPS yöntemi ile Tokyo Keio Üniversitesi’nden başka bir ekip ‘dilate kardiyomiyopati rahatsızlığı çeken başka bir hasta için uygulayacak. 

Bu yeni kalp ameliyatı yöntemi sayesinde çeşitli kalp hastalıklarının tedavisinde ve özellikle kalp yetmezliği durumlarında çok daha hızlı tedaviler oluşturulabilir.  

Türk bilim insanları peynir altı suyundan yenilebilir ambalaj üretti

Türk bilim insanı Betül Kaçar, NASA’nın araştırma projesine dahil oldu

Türk bilim insanları biyopsi yapabilen kapsül robot geliştiriyor