Facebook Neden Yavaş? Nasıl Hızlandırabilirim?
Okuma Süresi
4 dakika

Ortada hiçbir sebep yokken Facebook’un yavaşladığını mı düşünüyorsunuz? Videolar ve görseller neden daha yavaş yükleniyor? Facebook neden yavaş? İşte Facebook’un yavaş olmasının sebepleri ve çözümleri…

Bazı günler Facebook’un daha yavaş çalıştığını, sayfaların daha geç yüklendiğini ve fotoğraflar ile videoların bir türlü açılmak bilmediğini siz de deneyimlemişsinizdir. Her ne kadar siz ortada bir sebep göremeseniz bile Facebook’un yavaşlamasının altında pek çok neden olabilir. Sosyal medyada her zamanki hızınızda gezinmek, yavaşlıktan kurtulmak için önce sorunun kaynağını tespit etmeniz ve sonrasında buna uygun bir müdahale ile problemi atlatmanız gerekir. O halde, Facebook neden yavaş sorununu ve sebebe göre hangi çözümlerin uygulanması gerektiğini birlikte inceleyelim.

Birçok kullanıcı dönemsel olarak Facebook yavaşlama sorunu ile karşı karşıya kalıyor. Birçok kişi “Facebook çok yavaş çalışıyor” diyerek bu sorunun kaynağını merak ediyor. Bu soruna bağlı olarak internette “Facebook çok yavaş nasıl hızlandırabilirim?” sorusuna cevap arıyor. Bu sorunun yanıtı yazımızda…

Facebook Çok Yavaş Çalışıyor

Facebook Çok Yavaş Çalışıyor

Facebook’un her zamankinden daha yavaş bir şekilde çalışması hem Facebook’tan hem de sizin internet bağlantınızdan ya da cihazınızdan kaynaklanabilir. Gelin Facebook neden yavaş sorusunun sebeplerini birer birer inceleyelim:

  • Sunucularda problem olabilir: WhatsApp ve Instagram gibi dev sosyal medya sitelerinin de sahibi olan Facebook’un sunucularında dönem dönem anlık problemler meydana gelebiliyor. Bu problemler çözülene kadar fotoğrafların ve videoların daha geç yüklenmesi söz konusu olabilir. Sunucuların tamamıyla çökmesi halinde ise Facebook’a hiç giremezsiniz.
  • Erişim engelleri: Toplumsal olayların gündemi meşgul ettiği dönemlerde devlet tarafından Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal medya sitelerine erişim kısıtlaması getirilebiliyor. Durum böyle olunca ilgili sitelere sağlıklı bir şekilde erişmek mümkün olmuyor.
  • Servis sağlayıcı kaynaklı problemler: İnternet hizmeti satın aldığınız servis sağlayıcınızla ilgili problemlere bağlı olarak internetiniz yavaşlamış olabilir. Yaşadığınız mahallede yaşanan bir kablo bakım çalışması, ortaya çıkan teknik sorunlar gibi sebeplere bağlı olarak Facebook sayfalarını daha yavaş açıyor olabilirsiniz.
  • Aşırı yoğunluk: Facebook videoları yavaş açılıyor diye şikayetlere sebep olan durumun bir diğer sebebi ise aşırı yoğunluktur. Yoğunluk iki farklı şekilde değerlendirilebilir. Hem internet servis sağlayıcısının yoğun olması hem de Facebook’a girişlerin bir anda yoğunlaşması Facebook bağlantı yavaşlığına neden olabilir.
  • Çevresel faktörler: Eğer kablosuz internet kullanıyorsanız modem ile aranızdaki mesafenin artması bağlantınızın daha yavaş gerçekleşmesine neden olabilir. Modemle aranıza giren duvarın kalınlığı, kapıların açık ya da kapalı olması gibi durumların önemli olduğu kadar modeminizin aktardığı sinyalin kalitesi de son derece önemlidir.
  • Kullandığınız cihazla alakalı durumlar: İnternete girdiğiniz akıllı telefonun ya da bilgisayarın sinyal alma gücü ile ilgili durumlar da Facebook’un yavaş açılmasına sebep olabilir. Cihazınız herhangi bir probleme bağlı olarak eskisi kadar iyi bir şekilde kablosuz bağlantı sinyallerini alamayabilir.
  • Virüslü ya da istenmeyen yazılımlar: Akıllı telefonunuza ya da bilgisayarınıza sizin rızanız dışında yüklenen virüslü ya da istenmeyen yazılımlar yüzünden de bağlantı hızınız yavaşlamış olabilir. Eğer cihazınıza internet bağlantısı kullanan bir virüs bulaştıysa ya da istenmeyen yazılım internet bağlantınızı kullanarak arkada gizli işler yapıyorsa bağlantınız eskisi kadar hızlı olmayacaktır.
  • DNS ile ilgili sorunlar: Kullandığınız DNS adreslerinde meydana gelen sorunlara bağlı olarak da Facebook yavaşlamış olabilir.

Bu tür durumlarda genellikle Facebook çok yavaş açılıyor. Fakat bunların önüne geçebileceğiniz bazı yollar var.

Facebook Çok Yavaş Nasıl Hızlandırabilirim?

Facebook Çok Yavaş Nasıl Hızlandırabilirim

Yukarıda aktarılan sebeplere yoğunlaşıp Facebook’un yavaş çalışmasının nedenini tespit ettikten sonra problemi nasıl çözebileceğinize odaklanabilirsiniz. Genel hatlarıyla Facebook’ta meydana gelen yavaşlığı şu yöntemlerle çözebilirsiniz:

  • VPN kullanın: Eğer erişim engeline bağlı olarak bir yavaşlama söz konusuysa bunun üzerinden gelmek için kaliteli ve zararlı yazılım içermeyen bir VPN uygulaması edinebilirsiniz. Bu sayede Facebook’ta görseller ve videolar her zamanki hızında yüklenmeye devam edecektir.
  • Servis sağlayıcınız ile iletişime geçin: Eğer yaşanan sorun, internet hizmetini satın aldığınız servis sağlayıcınızın bakım çalışması yapmasıyla ilgiliyse firmanın çağrı merkezini arayarak probleminizin daha hızlı bir şekilde çözülmesini talep ettiğinizi bildirebilirsiniz.
  • Ethernet kablosu kullanın: Kablosuz bağlantı sinyallerinin gönderilmesi ya da okunmasıyla ilgili bir soruna bağlı olarak bağlantı sorunu yaşıyorsanız bilgisayarınızı ethernet kablosuna bağlı bir şekilde çalıştırmayı deneyin. Ethernet kablosunu bağladıktan sonra bağlantı hızınız normale dönerse yaşadığınız sorun modemin sinyal gücünden kaynaklanıyor olabilir.
  • Mobil veriyi kullanın: Yine yaşanan yavaşlığın kablosuz bağlantı sinyallerine bağlı olup olmadığını anlamak için akıllı telefonunuzda mobil veriyi kullanmayı deneyebilirsiniz. Eğer mobil veriyi açtığınızda Facebook’a daha hızlı bir şekilde bağlanabiliyorsanız ortada modemden kaynaklanan bir problem olabilir.
  • Modemi kontrol edin: Bağlantı hızının normale dönmesi için modeminizi açıp kapatabilirsiniz. Modeme gelen ve modemden çıkan kablolarda bir problem olup olmadığını inceleyin.
  • DNS’i değiştirin: Eğer kullandığınız DNS adresine bağlı bir problem yaşıyorsanız farklı bir DNS adresi kullanmanız gerekir. DNS adresinizi yenisiyle değiştirdikten sonra internet bağlantısını yeniden başlatmayı unutmayın.
  • Güvenlik yazılımlarından faydalanın: Eğer istenmeyen yazılımlara ya da cihaza bulaşmış bir virüse bağlı olarak Facebook yavaşladıysa sorunu çözmek için antivirüs uygulamalarına yönelebilirsiniz. Cihazınızdaki virüsleri ve istenmeyen yazılımları temizledikten sonra Facebook yeniden eski hızına kavuşacaktır.
İlginizi Çekebilir:

Teknoloji Haber bültenini izlemek için tıklayınız.

Facebook, Yeni Grup Görüntülü Sohbet Özelliği Messenger Rooms’u Kullanıma Sundu

Facebook ve Instagram hikayelere müzik ekleme özelliği Türkiye’de de kullanıma sunuldu

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz