Fransa Parlamentosu milletvekilleri, Avrupa genelinde bu tip mobil uygulamalara yönelik artan veri gizliliği endişelerine rağmen “StopCovid” isimli COVID-19 takip uygulaması için onay verdi. Uygulama, Avrupa’daki bir hükumet tarafından hizmete sokulan ilk takip uygulamalarından biri olacak.
Fransa Parlamentosu milletvekilleri, temas takibi yapan mobil uygulamalara yönelik yükselen veri gizliliği endişelerine rağmen “StopCovid” isimli COVID-19 takip uygulaması için onay verdi. Söz konusu adım, karantina ve sosyal izolasyon sürecini kolaylaştırmak için hazırlanan bir dizi düzenlemenin bir parçası olarak atıldı. Onaylanan mobil uygulamanın, Avrupa’daki bir hükumet tarafından hizmete sokulan ilk temas takip uygulamalarından biri olacağı ifade edildi. Yetkili sağlık kurumları ise akıllı telefonların, COVID-19 salgınından etkilenmiş kişilerin kimlerle temas kurduğunu tespit edebilmek için kendilerine yardımcı olabileceğini belirtti.
Bugüne kadar Avrupa genelinde, konuyla ilgili 10’un üzerinde mobil uygulamanın geliştiriliyor olduğu biliniyordu. Avrupa Birliği (AB) ise konuya ilişkin olarak, geliştirilen tüm uygulamaların bir araya getirilerek Avrupa genelinde kullanılabilecek tek bir mobil uygulamanın hizmete sokulmasını önermişti. Fakat kıta ülkeleri, tırmanan veri gizliliği endişeleri nedeniyle taraflara ayrılmış ve öneri rafa kaldırılmıştı. Diğer yandan İsviçre, İspanya, Almanya ve Belçika da Fransa gibi bazı yerel takip uygulamaları geliştirmeye başlamıştı. Fakat söz konusu ülkelerde; bu tip uygulamalar için yapılan girişimler, yine veri gizliliği ve güvenliğiyle ilgili endişeler nedeniyle sonlandırılmıştı. Belçika, temas takibini manuel olarak yapmaya karar verdiğini açıklamış; Almanya ise konuyla ilgili olarak gözlerini Apple ve Google destekli teknolojilerin sunduğu imkanlara çevirmişti.
Fransa’da da hükumetin veri gizliliğini garanti ediyor olduğunu söylemesine rağmen hala, böylesi bir teknolojinin devlet tarafından nasıl kullanılacağıyla ilgili hala bazı endişelerin var olduğu öğrenildi. Ülkenin muhafazakar kanadı “Les Republicains” de elde edilen verilerin koronavirüs krizi geçtikten sonra nasıl kullanılacağıyla ilgili şüpheleri olduğuna işaret etti.
COVID-19 temas takip uygulamaları nasıl çalışır?
Avrupa genelinde geliştirilen tüm yazılımlar; farklı tasarımlara sahip olsa da hemen hemen hepsi, benzer şekillerde temas takibi gerçekleştiriyor. COVID-19 temas takip uygulamaları için temel çalışma prensibinin; uygulamanın bulunduğu cihazdaki Bluetooth sinyallerinin, temas edilen anonim cihazları birkaç dakikadan fazla takip etmesine dayandığı ifade ediliyor. Buna göre; arka planda çalışan mobil uygulama, cihaz için anonim ve rakamlardan oluşan bir kimlik numarası (ID) oluşturuyor. Daha sonra bu numara, uygulamanın bulunduğu ve temasın sağlandığı diğer mobil cihazlarla değiştiriliyor.
İlerleyen süreçlerde eğer birinin koronavirüs testi pozitif sonuçlanırsa temas edilen kimlik numaraları, tehlikeli olarak işaretleniyor. Riskli bir kimlik numarasına sahip olan cihaz sahiplerinin, kendini karantina altına alması isteniyor. Fakat COVID-19 temas takip uygulamaları, hiçbir şekilde temasın nerede ve ne zaman gerçekleştiğiyle ilgili detayları paylaşmıyor. Çin’de geliştirilen bir temas takip uygulamasından farklı olarak ise söz konusu mobil uygulamalar, konum verilerinin kaydedilmemesi için GPS ve Wi-Fi özelliklerini de devre dışı bırakıyor.
Teknoloji haber bülteni DigiToll‘ü izlemek için tıklayınız.
İlginizi çekebilir:
Koronavirüs için Whatsapp Danışma Hattı Kuruldu!
Sağlık Bakanlığı’nın Hayat Eve Sığar Uygulaması Yayınlandı
Apple ve Google Önümüzdeki Hafta COVID-19 Temas İzleme Uygulamasını Yayınlayacak