Huawei P40 Lite E İnceleme
Okuma Süresi
5 dakika

Akıllı telefon inceleme serimizde, yeni konuğumuz Huawei ‘P40’ ailesinin en uygun fiyatlı giriş segment modeli ‘Huawei P40 Lite E’ oldu. Yazımızda; cihazın tasarımı, donanımı, kamerası ve batarya performansına ilişkin tüm detaylara yer verdik. Ayrıca telefonun kimler için uygun olduğunu da ayrıntılı bir biçimde anlattık.  

Hızla yükselen ve teknolojik ürün fiyatlarına doğrudan etki eden döviz kurları, uygun fiyatlı akıllı telefon modellerine yönelik talebi de önemli oranda artırdı. Hem uygun fiyatıyla bütçeleri zorlamayan hem de ortalama bir performans sergileyebilen modeller, birçok tüketici için merak konusu oldu. Biz de yeni inceleme yazımızda, ‘Huawei P40’ ailesinin en uygun fiyatlı giriş segment modeliHuawei P40 Lite E’ akıllı telefonu konuk aldık. Yazımızda; cihazın tasarımı, donanımı, kamerası, oyun performansı ve bataryasına ilişkin tüm detaylara yer verdik. Ayrıca, güncel olarak 2300 lira bandında bir fiyat etiketiyle satın alınabilen telefonun kimler için uygun olduğunu da ayrıntılı bir biçimde anlattık.  

Huawei P40 Lite E Tasarımı 

Huawei P40 Lite E Tasarımı

Huawei P40 Lite E akıllı telefon modelinin tasarımı, büyük oranda renk geçişleri ile destekleniyor. ‘Aurora Mavisi’ ve ‘Siyah’ renk seçenekleriyle satışa sunulan cihazın ofisimize gelen ‘Aurora Mavisi’ renk seçeneğinde, maviden yeşile renk geçişleri bulunuyor. Bu anlamda cihaz, çok sofistike bir görünüm sunmuyor olsa da özellikle Asya pazarı çıkışlı giriş segment cihazlarda sıklıkla görülen ortalama bir tasarım çizgisi bulunduruyor. Ürün; kutusunda şarj adaptörü, şarj kablosu ve SIM kart iğnesi ile çıkıyor. Kulaklık ve telefon kılıfının eksikliği ise giriş segment bir cihazda, ne yazık ki yokluğunu hissettiriyor. 

Kutusundan 6.39 inç büyüklüğünde IPS LCD bir ekran ile çıkan telefonun paneli, kullanıcılara 720×1560 piksel HD+ çözünürlük sunuyor. 269 ppi piksel yoğunluğu ve 60 Hz ekran yenileme hızı bulunan telefonda, renk sıcaklığı ayarlanabiliyor ve göz konforu modu da açılabiliyor. Fakat bu noktada, ekran çözünürlüğünün bir miktar yetersiz geldiğini belirtmek gerekiyor. Cihazda yüksek çözünürlüklü içerikler izlenemiyor. Bu da izleme deneyimi ve oyun deneyimine önem veren kullanıcılar için büyük bir dezavantaj yaratıyor. Özellikle ekran üstünde ve altındaki çerçevelerin kalınlığı da izleme deneyimini önemli oranda kısıtlıyor.  

Diğer yandan; 8.1 milimetre kalınlığında ve 176 gram ağırlığındaki telefon, oldukça hafif ve konforlu bir tutuş sağlıyor. Herhangi bir suya veya toza dayanıklılık sertifikası bulunmayan cihazın sağ tarafında, güç butonu ve ses açma-kapama tuşu bulunuyor. Sol tarafta ise SIM kart tepsisi yer alıyor. SIM kart tepsisine, çift SIM kart ve microSD kart yerleştirilebiliyor. MicroSD kart yerleştirilmesi durumunda, cihaz hafızası 512 GB’a kadar artırılabiliyor. Kasanın alt tarafında ise bir adet 3.5 milimetrelik ‘jack’ girişi, bir adet micro USB şarj girişi ve bir adet mono hoparlör bulunduğu görülüyor.  

Huawei P40 Lite E, gürültü önleyici 2 adet mikrofon ile geliyor

Huawei P40 Lite E Mikrofon

Micro USB şarj girişi, biraz eski nesil bir teknoloji olması nedeniyle bağlantı teknolojileri noktasında önemli bir dezavantaj yaratıyor. Mono hoparlör de kullanıcı elinin üzerine gelmesi durumunda, sesin kısıtlanmasına neden olduğu için yine izleme deneyimi ve oyun deneyimi açısından olumsuz bir özellik olma niteliği taşıyor. Bu noktada, ‘P40’ ailesinin ‘Pro’ modelinde de stereo hoparlör yer almadığının altını çizmek gerekiyor. Ayrıca ‘Huawei P40 Lite E’ modelinde, gürültü önleyici 2 mikrofon yer alıyor ve bu da sesin, çağrılarda çok daha net bir biçimde iletilmesini mümkün kılıyor. Arka gövdedeki kamera kurulumu yanında ise bir adet optik parmak izi okuyucu yer alıyor. Arka gövdeye yerleştirilen parmak izi okuyucu, biraz eski nesil Huawei cihazları anımsatsa da oldukça hızlı bir biçimde çalışıyor ve konumu da tutuş konforu noktasında herhangi bir problem yaratmıyor. 

Huawei P40 Lite E Kamera Performansı 

Huawei P40 Lite E Kamera

Huawei P40 Lite E, arka gövdesinde yapay zeka destekli üçlü bir kamera kurulumu ile geliyor. Kamera modülünde; 48 MP çözünürlüğü ve 1.8 diyafram açıklığı bulunan ana kameraya, 8 MP bir ekstra geniş açı lens, 2 MP bir derinlik lensi ve bir LED flaş eşlik ediyor. Ana kamera, 60 karede 1080 piksel çözünürlüğe kadar video kaydı yapabiliyor ve dijital görüntü sabitleme (EIS) teknolojisi ile destekleniyor. Ekstra geniş açı lens ise 120 derece açıda fotoğraflar çekebiliyor.  

Ekstra geniş açı lens, hem videolarda hem de fotoğraflarda çerçeveyi çok güzel bir şekilde genişletiyor ve başarılı fotoğraflar elde edilebiliyor. Bununla birlikte, yakından çekilen fotoğraflarda makro gibi görünen fotoğraflar elde edilebiliyor. Fakat cihaz, odak süresinde biraz sıkıntı çıkarıyor ve kameranın, objeyi odaklaması oldukça uzun sürebiliyor. Videoda ise optik görüntü sabitleyici (OIS) eksikliği bir miktar hissediliyor. Arka kamera ile çekilen videolar, çok rahatsız edici olmasa da küçük atlamalar yapabiliyor. Fakat kamera modülü, yine de segmentine uygun bir iş çıkarıyor.  

Delikli ekrana yerleştirilen ön kamera ise 8 MP çözünürlük ve 2.0 diyafram açıklığı sunuyor. 30 karede 1080 piksele kadar video kaydı yapabilen ön kamera, arka kamera kurulumuna göre çok daha sabit ve stabil videolar çıkarıyor. Bununla birlikte, iyi ışık altında ön kamerayla yine oldukça güzel selfie’ler çekilebiliyor. Fakat kötü ve yetersiz ışık koşullarında, ön kamera ciddi anlamda grenli fotoğraflar çıkmasına sebep oluyor.  

Huawei P40 Lite E Donanımı ve Oyun Performansı 

Huawei P40 Lite E Oyun Performansı

Huawei P40 Lite E, gücünü ‘Huawei Kirin 710F’ işlemci modelinden alıyor. 8 çekirdeği ve 2.2 GHz işlemci frekansı bulunan bu yonga seti, 12 nm fabrikasyon sürecinde üretiliyor. 12 nm transistör mesafesinin, yeni nesil cihazlara göre biraz daha düşük performans sağladığını belirtmek gerekiyor. Cihazda, işlemciye ‘Mali G51’ ekran kartı eşlik ediyor. Bununla birlikte telefonun, 4 GB’lık RAM kapasitesi ve 64 GB dahili depolama alanı bulunuyor. Dahili depolama alanının yetersiz geleceğini düşünen kullanıcıların, microSD kart desteğiyle hafızayı artırabileceklerinin altını çizelim. 

Cihazın RAM kapasitesi bir miktar düşük ve işlemcisi biraz daha eski nesil olsa da telefon, günlük kullanımda segmentine uygun bir performans çıkarıyor. Uygulamalar arası geçişte, günlük sosyal medya kullanımında ve menüler arasında gezinmede herhangi bir problem meydana gelmiyor. Bununla birlikte; PUBG Mobile oynadığımız Huawei P40 Lite E modelinin, oyun performansı noktasında da beklentimizin üstünde bir performans sergilediğinin altını çizmek gerekiyor. Çerçeveli ekran ve mono hoparlör, bu anlamda bir dezavantaj yaratsa da cihaz; oyunda herhangi bir takılma, donma ve kasmaya neden olmuyor. Bu noktada cihazda ‘Performans Modu’ bulunduğunun da altını çizmek gerekiyor. Söz konusu mod açıldığında, ürün daha yüksek performans sunsa da pil ömrü, bir miktar kısalıyor. 

Diğer yandan telefon, kutusundan Android 9 işletim sistemiyle çıkıyor ve EMUI 9.1 arayüzünü kullanıyor. Yüksek ihtimal güncelleme alacak cihaz, yine de Android 9 en güncel işletim sistemi olmadığı için biraz dezavantaj yaratıyor. Huawei P40 Lite E ayrıca; Wi-Fi 4, LTE ve GPS bağlantı teknolojilerini kullanıyor. Diğer yandan ürün, Huawei’nin ABD ile yaşadığı kriz nedeniyle Google servislerini desteklemiyor. AppGalleryMoreApps ve Petal Search gibi araçlar aracılığıyla birçok uygulamaya erişilse bile özellikle Google platformlarına yalnızca tarayıcı üzerinden girilebiliyor. Bu durum, bir miktar kullanımda zorluk yaşatıyor. Fakat Huawei, geliştirdiği yazılımlar sayesinde bu süreci kullanıcıların olabildiğince hasarsız atlatmasını mümkün kılmaya gayret ediyor.  

Huawei P40 Lite E Batarya Performansı 

Huawei P40 Lite E Batarya

Huawei P40 Lite E, kutusundan 4000 mAh gücünde ortalama kapasiteli bir batarya ile çıkıyor. Pil, kullanıcılara yaklaşık 1.5 gün kullanım ömrü sunuyor. Bu süre, seyrek kullanımda 2 güne kadar artırılabiliyor. Kutudan çıkan şarj adaptörü ise 10W gücünde şarj teknolojisini destekliyor. Bu kapasite, microUSB teknolojisiyle birleşince şarj süresinin 2 saat civarında olmasına neden oluyor ve kullanıcıların, hızlı şarj teknolojisine erişimini sınırlandırıyor.  

Huawei P40 Lite E kimler için uygun? 

Huawei P40 Lite E

Huawei P40 Lite E; günlük sosyal medya ve telefon kullanımı, giriş-orta segment bir kamera performansı ve orta grafikli oyunlarda uygun fiyata iyi performans arayışında olan kullanıcılar için uygun bir seçenek olma niteliği taşıyor. İzleme deneyimine önem veren, Google servislerine doğrudan erişim isteyen, çok yüksek performans arayışında olan ve yüksek kalite fotoğraflar çekmek isteyen kullanıcıların ise aynı bütçeyle daha yüksek çözünürlüklü alternatiflere yönelmesi veya biraz daha bütçe ayırarak ailedeki daha üst segment modelleri değerlendirmesi gerekiyor.  

‘Huawei P40 Lite E’ akıllı telefon modelinin inceleme videosunu izlemek için tıklayınız.

İlginizi çekebilir:

2500 TL Altı Telefon Arayanlar İçin Alternatif: TCL 10 SE İnceleme

iPhone İçin Uygun Fiyatlı ve Kaliteli McDodo Hızlı Şarj Adaptörü ve Lightning Kablo İnceleme

İşleri Karıştıran Telefon! Xiaomi Mi 10T Pro İnceleme

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz