Hükümet Sosyal Medya Düzenlemesi Hakkında Detayları Açıkladı
Okuma Süresi
3 dakika

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarıyla gündeme gelen ve son günlerin en çok konuşulan konuları arasında başı çeken sosyal medya düzenlemesi hakkında detaylar açıklandı. AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, sosyal medya düzenlemesi hakkında detayları paylaştı: “Günlük erişimi 1 milyondan fazla olan sosyal ağ sağlayıcılarına ilave sorumluluklar getiriyoruz.” diyen Zengin, Türkiye’de temsilci bulundurmayı kabul etmeyen sosyal ağ platformlarına uygulanacak 5 aşamalı yaptırım sürecini de açıkladı.

Sosyal medya platformlarının Türkiye Ofisi açma zorunluluğu düzenleme ile gelecek ilk önemli değişiklik olacak. AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin “Sosyal medya ile ilgili sosyal ağ düzenleyici şirketler yurt dışında. Bizim yaptığımız düzenleme ile bu şirketlere sorumluluk getiriyoruz.” dedi ve ekledi: “1 milyondan fazla üyeye sahip sosyal ağ sağlayıcılarına yükümlülükler getiriyoruz. Türkiye’de temsilci oluşturulmasını istiyoruz”

Sosyal medya düzenlemesine ilişkin tasarı, 5651 sayılı kanunda bazı değişiklikler öngörüyor. Buna göre kanunda sosyal ağ sağlayıcı tanımı yapılacak ve Türkiye’de bir merkez oluşturmalarını temsilci belirlemeleri istenecek. Bu durumda hükümet ve yetkili kuruluşlar doğrudan karşılarında birer muhatap bulacak ve ilgili platformlar hakkında soruşturma ve kovuşturmaya imkan tanınacak.

Zengin yaptığı açıklamada özgürlüklerin altını çizerek “Bu düzenlemeyi yaparken birinci önceliğimiz özgürlükler.” dedi ve bu durumun bütün dünya için geçerli olduğunun altını çizdi: “Bütün dünya sosyal medya ile ilgili bir arayış içinde. Her ülke düzenlemeler yapıyor.”

“Kullanıcıların kişilik haklarının ihlali durumunda 48 saatlik bir süreç olacak” diyen Zengin, “Eğer cevap gelmezse 5 milyon TL ceza verilecek” ifadelerini kullandı. Zengin ayrıca, Türkiye’de temsilci bulundurulmaması durumunda 5 aşamalı yaptırım süreci olduğunu belirtti.

AKP’li Zengin’in açıklamaları şöyle:

İnsanların yaptıkları eylemlerden dolayı neticelerine katlanması gerekiyor. Hakarete küfüre son vermeyi hedefliyoruz. Kanunla birlikte yeni bir aktör oluşturuyoruz. Sosyal ağ sağlayıcılarına Türkiye’de temsilci belirlemelerini istiyoruz. Bir muhataplık oluşturmaya çalışıyoruz.

2007’de bir kanun düzenlememiz var. Bu kanunun bazı maddelerine ilave ve değişiklik getiriyoruz.

1. maddede sosyal medya ağ sağlayacısı tanımı yapıyoruz. 1 milyondan fazla üyeye sahip sosyal ağ sağlayıcılarına yükümlülükler getiriyoruz. Türkiye’de temsilci oluşturulmasını istiyoruz. Kimdir bu temsilci, bunun ilan edilmesi ve şeffaf mekanizma oluşturulması ve adreslerinin belli olmasını mümkün kılmak.

Eğer kişinin mahkemeye gitmeksizin bir ihlal düşünüyorsa, bir başvuru mekanizması oluşturmak ve temsilciden 48 saat içinde cevap bekliyoruz. Sebebinin de belirtilmesi gerekiyor.

Yapılan başvurularda 6 aylık sürelerle Türkçe raporlama istiyoruz. Raporlama olmazsa 10 milyon lira ceza olacak.

Sosyal Medya Platformlarına Yaptırımların Önü Açılıyor 

Eğer Türkiye’de temsilci bulundurmazlarsa 5 aşamalı yaptırım süreci var. Biz bu sosyal ağların kapanması taraftarı değiliz. Birincisi 10 milyon lira idari para cezası ve 30 günlük bekleme süresi. Eğer yine olmazsa 30 milyon lira bir ceza olacak. Sosyal ağ sağlayıcılara 3 aylık reklam vermeme cezası getirilecek. Bu da yerine getirilmezse kurum başkanı sulh ceza hakimliğine başvurabilecek ve yüzde 50 bant daraltma, yine hayata geçirilmezse yüzde 90 bant daraltma cezası verilebilecek. Bu mahkemelerin kararıdır. Eğer böyle bir karar verilirse erişim sağlayıcılar 4 saat içinde bu kararı yerine getirecek.

Eğer sosyal ağ sağlayıcı bu yaptırımın gereğini belirlerse para cezası 1/4 olarak tahsil edilecek ve reklam yasağı kalkacak.

Kişilik Haklarının İhlalinde 48 Saatlik Süreç Uygulanacak

Kullanıcıların kişilik haklarının ihlali durumunda 48 saatlik bir süreç olacak. Eğer cevap gelmezse 5 milyon TL ceza verilecek.

Hukuka aykırılığı tespit edilen sosyal ağ sağlayıcısında ortaya çıkan hak ihlalinde içerik kaldırılmazsa bundan görülen zarar kendisinden tazmin edilmesi istenecek.

Bundan sonra verilebilecek kararda erişim engeli kararı ya da o içeriğin engellenmesi kararı da verilebilecek.

İlgilinin talebiyle bazı internet siteleriyle isim eşleştirilmesi kaldırılacak.”

İlginizi Çekebilir:

Sosyal Medya Düzenlemesi, Bugün Meclis Başkanlığı’na Geliyor 

Netflix, Türkiye Ağından Çekilmeyeceğine İşaret Eden Yeni Bir Açıklama Yaptı!

AKP Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, Netflix ile İlgili Açıklama Yaptı!

Teknoloji haber bülteni DigiToll‘ü izlemek için tıklayınız.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz