Okuma Süresi
1 dakika

İsveçli bilim insanları, olfaktometre isimli cihazı özelleştirerek sanal gerçeklik ekipmanları ile uyumlu hale getirdi. Bu cihaz, sanal gerçeklik ortamlarındaki kokunun kullanıcılar tarafından hissedilmesini sağlayacak.

İsveç’te Malmö Üniversitesi ve Stockholm Üniversitesi bünyesinde çeşitli çalışmalar sürdüren bilim insanları, sanal ve artırılmış gerçeklik teknolojileri ile ilgili çok önemli bir gelişmeye imza attılar. “Olfaktometre” olarak isimlendirilen ve insanların koku alma duyusunu ölçmek için kullanılan bir cihazı özelleştiren bilim insanları, bu cihazla entegre bir oyun geliştirmeyi de başardılar. Böylelikle sanal gerçeklik ortamında o ortamın kokusunu almak mümkün hale geldi.

Koku Destekli Sanal Gerçeklik İçin Şaraplar Üzerine Bir Oyun Geliştirildi

Sanal gerçekliğe yeni bir boyut kazandırmaya hazırlanan olfaktometre, dört valfli bir yapıda. Böylece farklı kokuları karıştırarak bu kokuları ortama iletebiliyor. Böylelikle sanal veya artırılmış gerçeklik ekipmanı takmış bir kullanıcı, o ortamı daha gerçekçi bir şekilde yaşayabiliyor.

Bilim insanları, ortama koku verebilen bu sanal gerçeklik ekipmanı olfaktometrenin kumandasına küçük bir parça ekledi. Dört valfli parça da bu noktaya yerleştirildi. Ardından, uzmanlar çalışmayı test edebilmek için bir şarap mahzeninde şişelerin kırıldığı küçük bir oyun yazdılar. Yapılan çalışmalar sonucunda, oyundaki şişe kırıldığı an ortama uygun kokular salındığı görüldü.  Bu da, çalışmanın başarılı olduğu anlamına geliyordu.

Bu Çalışma Oyunlardan Daha Fazla Alanda Kullanılabilir!

Video oyunlar, bugüne kadar daha çok görüntülere odaklanmıştı. Sonrasındaysa, konsol ve PC’ler için geliştirilmiş olan kumandalar, ufak titreşimlerle oyunculara dokunsal geri bildirim de vermeye başladı. Ancak koku destekli bu teknoloji, sanal gerçekliğe yepyeni bir boyut kazandırdı.

Sanal gerçekliğe entegre edilmeye çalışılan olfaktometre, her ne kadar oyun odaklı geliştirilmiş gibi görünse de, ilerleyen dönemlerde daha çok alanda kullanılabileceği düşünülüyor. Örneğin; sinema salonlarında filmleri daha keyifli hale getirmek veya koku duyusunu kaybeden kişilere özel eğitim programlarının geliştirilmesinde kullanılarak bu kişilerin koku duyularını yeniden kazanmalarına yardımcı olmak gibi alanlarda da bu teknolojiyi kullanmak mümkün olabilir gibi görünüyor.

Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayın!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz