Okuma Süresi
2 dakika

Meta’nın yıllardır devam eden Giphy davası nihayet sonuçlandı. İngiliz rekabet otoritesi CMA, bu satın almayı kalıcı olarak iptal etmeye karar verdi. Şirket, 400 milyon dolar karşılığında satın aldığı uygulamayı satmak zorunda kaldı.

Şimdilerde Meta olarak bildiğimiz Facebook, birkaç yıl önce dünyanın en popüler gif paylaşım platformu Giphy’yi satın alma girişiminde bulunmuştu. Şirketin bu satın alımdaki amacı, platformu satın aldıktan sonra Instagram’a entegre ederek daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunmaktı.

Uzun görüşmelerin ardından Meta ve Giphy uzlaştı ve 400 milyon dolarlık anlaşma imzalandı. Ancak söz konusu anlaşmayı inceleyen İngiltere Rekabet ve Pazar İdaresi (CMA), Meta’nın usulsüzlük yaptığına karar vermiş ve tam 70 milyon dolarlık para cezası kesmişti. Sonuç olarak bu anlaşmanın Meta’ya maliyeti bir anda 470 milyon dolara yükselmişti.

CMA, Meta’nın Giphy’yi Satın Alma Girişimini Çıkmaza Sürükledi

CMA’nın söz konusu satın alma sürecinde problem haline getirdiği tek nokta usulsüzlük değildi. Yetkililere göre Meta, bu satın alma girişimiyle rekabeti engelleyecek ve zaten çok güçlü olduğu internet sektöründe daha fazla güçlenecekti. Üstelik 2021 yılının sonunda hazırlanan bir rapor, Meta’nın bu satın almadaki her türlü gerekçesini asılsız olarak görüyordu. Tüm bu verilerin ışığında İngiltere, Meta’yı Giphy’yi elden çıkarması konusunda zorluyordu.

Nihai Karar Verildi: Meta Giphy’yi Satmak Zorunda Kaldı!

Meta’nın yıllardır süren Giphy davasında sona gelindi. Meta ile Giphy arasında imzalanan satın alım anlaşması ile ilgili kesin karar verildi. İngiltere Rekabet Temyiz Mahkemesi tarafından hazırlanan bir raporda, CMA’nın itiraz ettiği altı gerekçeden beşinde haklı olduğu ifade edildi. Bunun sonucunda da Meta’nın Giphy’yi satmak zorunda bırakıldı.

Hazırlanan raporda, söz konusu anlaşma ile Meta’nın sosyal medya dünyasındaki gücünün kat kat artacağı ifade edildi. Ayrıca Meta, bu satın almadan sonra diğer sosyal medya platformlarının Giphy entegrasyonunu sona erdirebilirdi. Bunun sonucunda da İngiltere’deki sosyal medya kullanıcıları, platformlarda harcadıkları vaktin % 73 gibi ciddi bir bölümünü Meta’ya ait mecralarda harcayabilirdi. Tüm bunlara ek olarak; Giphy’nin TikTok veya Snapchat gibi diğer müşterileri, bu anlaşma nedeniyle İngiliz internet kullanıcılarının daha fazla verisine ulaşabilirdi. Tüm bu noktalar, satın alma işleminin kalıcı olarak iptaline neden oldu.

Konuyla ilgili olarak Meta’ya ulaşan TechCrunch, yanıt almayı başardı. Bir Meta sözcüsü, “CMA’nın kararı bizi hayal kırıklığına uğrattı. Ancak bugünkü kararı konuyla ilgili son söz olarak kabul ediyoruz…” ifadelerini kullanarak Giphy’nin satışını kabul ettiklerini ifade etti.

Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayın!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz