Okuma Süresi
2 dakika

Kullanıcıların internette gezinirken yaptıkları hareketleri iz bırakmadan gerçekleştirmesini sağlayan ve gizliliği koruyarak kısıtlanan tüm sitelere erişim izni olan bir alt yapı olarak anılan VPN, en yaygın yardımcı internet hizmetlerinin başında yer alıyor. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) kişisel gizliliği koruyarak ve iz bırakmadan internette gezinmek için kullanılan VPN için de yeni bir düzenleme yapılması gerektiğini dile getirdi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sosyal medyada düzenlemelerin yapılması gerektiğini dile getirmesinin ardından mecliste söz konusu durum adına kanun teklifi verilmişti. 28 Temmuz’da yasalaştırılması üzerine karar verilen sosyal medya düzenlemesi, VPN ile alakalı bazı görüşleri de ortaya çıkardı. Buna göre Milliyetçi Hareket Partisi yapmış olduğu bir açıklamada, yaygın bir internet hizmeti olarak anılan VPN ile yasaklı sitelere giriş yapmanın da engellenmesi gerektiğini dile getirdi. MHP’nin VPN ile alakalı bildirmiş olduğu görüş sosyal medyada tepki topladı. 

VPN işlemcisi, internet üzerinden bağlantı kurmak istediği kaynakla sanal olarak bir noktadan bağlantı kurar. Uzaktan erişmek istediği sunucu ya da kaynak kimlik bilgilerini kontrol edip doğruladıktan sonra VPN işlemcisiyle uzaktan erişme geçer. Daha sonra ise sunucuyla veri akışı sağlanır. Yapılan bu süreçler sonunda ise kullanıcı hiçbir iz bırakmadan, gizliliği açığa çıkmadan gezinti gerçekleştirebilir. 

MHP: “VPN ile yasaklı sitelere erişim sağlanması da yasaklansın”

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız’ın yapmış olduğu açıklama: “Erişim engeli koyulan platformlara, yasaklı sitelere VPN (sanal özel ağ) üzerinden de erişimin önlenmesi için yeni ve köklü tedbirler alınmalı, uluslararası işbirliği geliştirilmelidir” şeklinde oldu. Yıldız daha sonra ise “Söz konusu platformlar, topluma haber ulaştırmaktan ziyade, kullanıcı sayısını artırmak uğruna kendilerini hiçbir disipline bağlı görmemektedir. İnternet ve sosyal medya mecralarının Türkiye’de hukuki ve mali muhataplık tesis etmeleri için bu yasal düzenleme yapılmaktadır.” Bu açıklamalara göre Yıldız’ın “VPN yasaklansın” söylemi elbette çıkmıyor. Ancak Yıldız, yasaklı sitelere VPN üzerinden erişim sağlanmaması gerektiğini dile getiriyor. 

MHP’nin böyle bir açıklamayı yarın gerçekleştirilecek olan sosyal medya düzenlemesinin hemen öncesinde yapması ise birçok kişi tarafından tepki topladı. Mecliste yarın (28 Temmuz 2020) görüşülmesi beklenen ve 9 maddeden oluşan sosyal medya düzenlemesinin yasalaşması bekleniyor. Aynı gün, ayrıca MHP’nin dile getirdiği yasaklı sitelere VPN üzerinden de erişim kısıtlaması düzenlemesinin de listeye ekleneceği yönünde.

İlginizi Çekebilir:

VPN nedir? Ne için kullanılır? En iyi VPN uygulamaları..

Hükümet Sosyal Medya Düzenlemesi Hakkında Detayları Açıkladı

Teknoloji Haber Bülteni DigiToll İçin Tıklayınız..

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz