tr-uzantili-alan-adlari-yalnizca-btk-tarafindan-verilecek
Okuma Süresi
2 dakika

İnternet sitelerinin alan adlarında kullanılan ‘.tr’ ibaresi için kullanım izni verme yetkisinin, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK)’na geçeceği açıklandı. Yeni düzenlemeye göre; ‘.tr’ uzantılı alan adları, artık yalnızca ‘BTK’ tarafından verilecek. 

‘.tr’ ibareli alan adlarını sağlama yetkisi, ODTÜ’den ‘Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK)’na devrediliyor. Yeni düzenlemeye göre; ‘.tr’ uzantılı alan adları, artık yalnızca ‘BTK‘ tarafından verilecek. Diğer yandan; bu tip alan adı işlemlerine ilişkin formaliteler, 1991 ve 1998 yılları arasında ‘ODTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’nca düzenleniyordu. 2000 yılı itibarıyla, Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı olan İnternet Kurulu’nun ve kurula bağlı temsilcilerin yer aldığı “DNS Çalışma Grubu” oluşturulmuştu.

İnternet kullanımı, son yıllarda hızlı bir şekilde artınca ve bununla birlikte e-ticaret ortamındaki pazarın genişliği büyüyünce, alan adlarının önemi de buna bağlı olarak artmıştı. 2011 yılında yayınlanan “655 sayılı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun Hükmünde Kararname” ile İnternet Kurulu, feshedilmişti. Bu kurulun yerine ise ‘İnternet Geliştirme Kurulu’ oluşturulmuştu.

Yaşana gelişmeler sonrası; ODTÜ ve BTK, IANA/ICANN’a devir onayı için ortak bir başvuru gerçekleştirdi. Başvuru, 3 Mayıs 2019 tarihinde onaylandı. Bu protokole göre; ‘.tr’ alan adı uzantısının (TRABİS) devreye alınması için yapılan çalışmalar kapsamında, Resmi Gazete’de yeni bir tebliğ yayınlandı. ‘İnternet Alan Adları Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’ ile alan adlarının yönetimine ilişkin gerekli olan bazı güncellemeler de ‘BTK’ tarafından gerçekleştirildi.

“.tr” uzantılı alan adları, 417 bin sitede kullanılıyor

tr-uzantili-alan-adlari-yalnizca-btk-tarafindan-verilecek

“Nic.tr” kayıtlarına göre; 2020 yılının birinci çeyreği itibarıyla, 417 bin 100 adet “.tr” uzantılı alan adına sahip internet sitesi bulunuyor. En yoğun kullanılan uzantı, yüzde 83.1 ile “com.tr” olurken; yüzde 3.3’lük bir dilimi “gen.tr” ve “gov.tr”, yüzde 2.6’lık bir dilimi ise “org.tr” oluşturuyor. Bu alan adlarını kullanan sitelerin yaklaşık yüzde 78.1’i, Türkiye’de faaliyet gösteriyor. Kalan dilimin; yüzde 10.4’ü ABD, yüzde 5.6’sı Almanya, yüzde 1.6’sı Fransa, yüzde 1.3’ü İngiltere ve yüzde 1.2’si Hollanda’da yer alıyor. Yüzde 1.7’lik kısmın ise diğer ülkelerde bulunduğu ifade ediliyor.

Ayrıca; ‘.tr’ uzantılı alan adları, yaklaşık 10 milyon liralık bir pazar payını elinde tutuyor. Söz konusu sitelerin yıllık ücretlerinin ise 5 ila 25 lira arası değişiklik gösterdiği biliniyor. Paylaşılan diğer detaylara göre; bu tebliğ değişikliği doğrultusunda kayıt kuruluşu, kişisel verilerin korunmasıyla ilgili diğer mevzuata uyma yükümlülüğünü taşıyacak. Bununla birlikte; TRABİS’e entegre olarak çalışan kayıt kuruluşları, sistemlerini ve yedeklemelerini Türkiye sınırları içerisinde tutmak zorunda olacak.

Teknoloji haber bülteni DigiToll‘ü izlemek için tıklayınız.

İlginizi çekebilir:

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz