Moxie Mars
Bu içeriği değerlendirin.
Okuma Süresi
1 dakika

NASA’nın Mars keşif aracı Perseverance ile Mars’a gönderilen ‘MOXIE’ isimli bir cihaz, kızıl gezegende oksijen üretti. Yan ürün olarak karbonmonoksit de üretebilen cihazın, Mars atmosferindeki karbondioksiti parçalayarak oksijene dönüştürdüğü ifade edildi.  

NASA’nın Mars keşif aracı Perseverance ile Mars’a gönderilen ‘MOXIE’ isimli bir cihaz, ilk kez kızıl gezegende oksijen üretmeyi başardı. Cihazın, Mars atmosferindeki karbondioksiti parçalayarak oksijene dönüştürdüğü ifade edildi. MOXIE’nin, yan ürün olarak karbonmonoksit de üretebildiğinin altı çizildi. Geliştirici ekip ayrıca; MOXIE’nin, söz konusu işlemi Dünya dışında bir gezegende gerçekleştiren ilk cihaz olduğuna işaret etti. NASA yöneticilerinden Jim Reuter; konuya ilişkin açıklamasında ürünün yeni nesil versiyonlarının, gelecekte gerçekleştirilecek olan insanlı Mars görevlerinin önünü açacağını dile getirdi.  

Aktarılan detaylara göre; Perseverance’ın sağ ön tarafında bulunan MOXIE, yaklaşık bir araba aküsü boyutunda bir deney aracı olma niteliği taşıyor. Bilim insanlarının “mekanik ağaç” benzetmesi yaptığı cihaz, bir karbon ve iki oksijen atomundan oluşan karbondioksit moleküllerini parçalamak için elektrik enerjisi ve kimyadan faydalanıyor. Mars atmosferinin yüzde 96’sı, karbondioksitten oluşuyor. Cihazın, ilk oksijen üretme deneyinde 5 gram oksijen ürettiği belirtiliyor. Bu oksijen miktarının, bir astronota yaklaşık 10 dakika boyunca yetebileceği dile getiriliyor. NASA, gelecekte yapılacak deneylerde MOXIE’nin daha fazla oksijen üretmesini hedefliyor. 800 santigrat derece gibi ekstrem koşullarda da çalışabilen ürünün, saatte 10 grama kadar oksijen üretme kapasitesi bulunuyor.  

MOXIE, gelecekte astronotların Mars atmosferinde nefes alabilmesini mümkün kılacak

Moxie

Diğer yandan; MOXIE, gelecekte astronotların Mars atmosferinde nefes alabilmesini mümkün kılacak. Bununla birlikte cihaz, Dünya’dan Mars’a gönderilecek roketlerin dönüşte kullanacakları yakıtın üretilmesine de yardımcı olacak. Söz konusu roketlerin büyük bir kısmını yakıt tankları oluşturduğu için bu yakıtın gidişte taşınma zorunluluğunun ortadan kaldırılması, uzay ajanslarına önemli bir avantaj sağlayacak.  

Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayınız.

İlginizi çekebilir:

Elon Musk, Resmi Twitter Profiline “Mars’ın İmparatoru” İfadesini Ekledi 

Perseverance ile Birlikte Kızıl Gezegene Gönderilen ‘Ingenuity’ Helikopter, Mars Yüzeyine Yerleştirildi! 

Mars Yüzeyindeki İlk İnsanlı Şehir Olması Planlanan Nüwa City Tanıtıldı!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz