SpaceX tarafından geliştirilen ‘SN15’, yüksek irtifa test uçuşunun ardından başarıyla dikey iniş yapabilen ilk Starship roket prototipi oldu. Uçuş sırasında roket, yerden yaklaşık 10 kilometre kadar yükseldi. ‘Starship’ roketlerin, gelecekte gerçekleştirilecek Mars ve Ay görevlerinin itici gücü olacağı ifade edildi.
Elon Musk liderliğindeki uzay taşımacılığı şirketi SpaceX tarafından geliştirilen ‘SN15’, yüksek irtifa test uçuşunun ardından başarıyla dikey iniş yapabilen ilk Starship roket prototipi oldu. Roket, ABD’nin Teksas eyaletindeki tesislerden fırlatıldı. ‘SN15’, uçuş sırasındaki manevra kabiliyetlerinin test edilmesi için yerden yaklaşık 10 kilometre yükseldi. Prototipin üç raptor motoru, hedeflenen yüksekliğe ulaşılmasının ardından yatay pozisyonda bir serbest düşüş gerçekleştirmek için sırayla kapatıldı. Yeryüzüne yaklaşıldığında ise iki motor, ‘SN15’i uygun biçimde dik pozisyona getirmek için yeniden ateşlendi. Bu şekilde kalkış anındaki pozisyonuna dönen roket, yumuşak bir iniş ile tekrar yeryüzüne dönüş yaptı.
Diğer yandan; daha önce yüksek irtifa test uçuşu için fırlatılan ‘SN10’ veya ‘SN11’ gibi ‘Starship’ prototipleri, patlama yaşamış veya teknik sorunlar nedeniyle başarıyla iniş yapamamıştı. Bu nedenle ‘SN15’, iniş sırasında veya sonrasında infilak etmeden başarıyla iniş yapabilen ilk Starship prototipi oldu. Roketin, selef prototiplerine göre yüzlerce tasarım iyileştirmesi aldığı kaydedildi. SpaceX mühendisi John Insprucker, iniş sonrasında ‘SN15’in tabanında küçük bir yangın çıktığına işaret etti. Fakat söz konusu yangının, anormal bir gelişme olmadığı ve birkaç dakika içerisinde kontrol altına alındığı belirtildi.
SpaceX tarafından geliştirilen Starship roket modelleri, Ay ve Mars görevlerinin itici gücü olacak
Diğer yandan; SpaceX tarafından geliştirilen Starship roket modellerinin, gelecekte yapılacak olan Ay ve Mars görevlerinin itici gücü olması bekleniyor. Roketler, 100 ton ağırlığa kadar kargoyu hedefe taşıyabiliyor ve yeniden kullanılabiliyor. ABD merkezli uzay taşımacılığı şirketinin, kısa bir süre önce Mars’a iniş yapacak uzay aracını geliştirmek üzere NASA ile 2.9 milyar dolarlık bir sözleşme imzalamış olduğu da biliniyor. Fakat söz konusu sözleşmenin, rakip şirketler Blue Origins ve Dynetics tarafından yapılan itirazlar nedeniyle NASA tarafından bir süreliğine askıya alınmış olduğu ifade ediliyor.
Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayınız.
İlginizi çekebilir: