‘ESA (Avrupa Uzay Ajansı)’ ve ‘NASA (ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi)’ iş birliğiyle geliştirilen güneş gözlem uydusu ‘Solar Orbiter’, ‘Venüs’ gezegeni etrafındaki ilk geçişini tamamladı. ‘Venüs’ ile ilgili birçok bilgi topladığı ifade edilen uzay aracının, Güneş’e yolculuğundaki ana hedefe odaklanmış olması nedeniyle ‘Venüs’ten herhangi bir fotoğraf göndermediği ifade edildi.
‘ESA (Avrupa Uzay Ajansı)’ ve ‘NASA (ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’ iş birliğiyle geliştirilen güneş gözlem uydusu ‘Solar Orbiter’, ‘Venüs’ gezegeni etrafındaki ilk geçişini tamamladı. Uzay aracının, Güneş’e yolculuğunda Dünya’daki bilim insanları için faydalı olabilecek birçok veri topladığı ifade edildi. ‘Venüs’ ile ilgili de pek çok önemli veri toplayan uydunun, gezegenin yanından ‘ET (Doğu Zaman Dilimi)’ ile saat 07.39’da geçtiği dile getirildi. Diğer yandan; uydunun tüm teleskoplarının, Güneş’e yolculuğundaki ana hedefe odaklanmış olması nedeniyle Dünya’ya ‘Venüs’e ilişkin herhangi bir fotoğraf göndermeyeceğinin de altı çizildi.
Our @ESASolarOrbiter has adopted its post-flyby attitude… all good 230 990 088.889 km away!
— ESA Operations (@esaoperations) December 27, 2020
Aktarılan detaylara göre; ‘Solar Orbiter’, ‘Venüs’ten manyetikölçer verileri, parçacık verileri, plazma verileri ve radyo verilerini de topladı. Söz konusu verilerden bazılarının, bilim insanlarına ‘Venüs’ün Güneş rüzgarlarıyla nasıl etkileşime girdiğine dair bir içgörü sağlayacağı belirtildi. Bilim insanlarının sonuçları analiz etmesi ve herhangi bir keşif olup olmadığını görmesinin ise birkaç gün alacağı ifade edildi. Bununla birlikte; uzmanlar, büyük keşifler beklenmemesi gerektiğine işaret etti. Ayrıca uydunun; Venüs odaklı bir gözlem aracı olmaması ve Venüs’e 4 bin 700 millik bir mesafeden geçmiş olması nedeniyle, gezegen hakkında toplayabileceği verilerin sınırlı olduğu da dile getirildi.
‘Solar Orbiter’ gözlem aracının ‘Venüs’ etrafındaki geçişi, önemli bir kilometre taşı olarak görüldü
Öte yandan; ‘Solar Orbiter’ gözlem aracının ‘Venüs’ etrafındaki geçişi, sınırlı bir veri toplanmasına olanak sağlamış olmasına rağmen önemli bir kilometre taşı olarak görüldü. Söz konusu gelişme, ‘Solar Orbiter’ın 7 yıllık görevi içerisindeki ilk yakın geçişi ve ilk veri toplama fırsatlarından biri oldu.
Teknoloji haber bülteni DigiToll’ü izlemek için tıklayınız.
İlginizi çekebilir:
“Solar Orbiter” 7 Şubat’ta fırlatılacak