Okuma Süresi
3 dakika

NASA, resmi YouTube kanalında yayınladığı video ile 2020 planlarını paylaştı. Amerikan Uzay Araştırmaları Ajansı, “NASA 2020: Hazır mısınız?” adını verdiği videoda 2020 planlarını listeledi. 

Projelerine ilişkin paylaştığı detaylar sosyal medyada ilgiyle takip edilen NASA, “NASA 2020: Hazır mısınız?” adını verdiği videoda 2020 planlarını listeledi. Kurum, videoda yeni yıl planlarına işaret ettikten sonra paylaşımı “Hazır mısınız? Biz hazırız.” mesajıyla sonlandırdı. Yeni yıl için ajandasında merakla beklenen Ay ve Mars keşiflerine ilişkin çalışmalar da bulunan NASA, video içerisinde 2020 yılında 30. ve 50. yıl dönümüne şahitlik edeceğimiz geçmiş olaylara da yer verdi.

Kurum bu sene, öncekilere kıyasla pek çok üstün özelliği bulunan “Hubble Uzay Teleskobu” isimli teleskobun yörüngeye taşınışının 30. yıl dönümünü kutlayacak. Bununla birlikte 2020, NASA için üçüncü insanlı Ay yolculuğu olan Apollo 13’ün de 50. yıl dönümü olacak. Amerikan Uzay Araştırmaları Ajansı tarafından Ay’a keşif için düzenlenen yolculukta, fırlatmadan iki gün sonra uzay aracında bir patlama meydana gelmiş, fakat mürettebat büyük çabalarla can kaybı olmadan Dünya’ya geri dönebilmeyi başarmıştı. Bu yüzden görev, kurum tarafından “Başarılı bir başarısızlık” olarak adlandırılmıştı. Ayrıca yeni yılda, ‘Dünya Günü’ de gezegenimizde 50. kez kutlanmış olacak. 

İşte NASA’nın 2020 planları:

1) Artemis I’i Ay İçin Hazır Hale Getirmek 

artemis 1 project ile ilgili görsel sonucu

Apollo projesinin kız kardeşi olarak da bilinen Artemis çalışmaları, NASA’nın Ay’a dönüş projesi kapsamında yapılıyor. Kurum tarafından paylaşılan bilgilere göre Artemis I, NASA tarafından 2020 içerisinde Ay’a yolculuk için hazır hale getirilecek. Bununla birlikte yeni yılda fırlatma sistemi için roketlerin ateşleme testleri yapılacak, Ay’da su aramak üzere bir uzay aracı hazırlanacak ve yeni nesil uzay giysileri denenecek. Kurumun Ay’a dönüş ve Artemis projesiyle ilgili olarak “Ay Karakolu (Lunar Outpost)” adını verdiği bir çalışması da var. NASA; bu projeyle Ay’da bir üs kurmayı ve insanlığın oradaki varlığını bir süreliğine sürdürülebilir hale getirmeyi hedefliyor. 2020 içerisinde Amerikan uzay araştırmaları devi, ay yörüngesine yerleştirmeyi hedeflediği bu üssü geliştirmek üzere çalışmalar da yapacak.  

2) Amerikan Astronotların Birleşik Devletler’den Uzaya Gönderilmesi 

cst-100 starliner boeing ile ilgili görsel sonucu

‘CST-100 Starliner’ ve ‘Crew Dragon’, Boeing ve SpaceX tarafından NASA için üretilen mürettebat kapsülleri. Kapsüllerin temel amacı mürettebatı özel uzay istasyonlarına taşımak. NASA, 2020 içerisinde bu kapsülleri Florida’dan fırlatacak ve kapsüller astronotları, Uluslararası Uzay İstasyonu’na taşıyacak.  

3) İnsanlığın ‘Yörüngedeki Eviyle’ İlgili Yapılması Planlanan Çalışmalar 

nasa in orbit ile ilgili görsel sonucu

İnsanlığın Dünya yörüngesindeki 20. yılında NASA; yeni bir laboratuvarın geliştirilmesi ve astronotların daha uzun seyahatlere hazır hale getirilmesi üzerine çalışacak. Bununla birlikte, kurum yeni yılda alçak yörünge ekonomisini geliştirmeyi de hedefliyor. 

4) Dünya ve Ay’ın Ötesini Keşfetmek-Mars 2020

mars 2020 ile ilgili görsel sonucu

Amerikan uzay araştırmaları devi, 2020’de Mars keşiflerini başlatmış olacak. Bu kapsamda, “Mars 2020” isimli yeni bir uzay keşif aracı ve bir helikopter kızıl gezegene gönderilecek. Bununla birlikte, Osiris-Rex isimli uzay aracı vasıtasıyla bir asteroitten en az 60 gramlık örnekler toplanacak ve numuneler, ayrıntılı bir analiz için Dünya’ya geri gönderilecek.

NASA’nın yeni yıl ajandasında Avrupa Uzay Ajansı tarafından geliştirilen “Solar Orbiter” isimli bir güneş gözlem uydusu projesi de var. Kurum, 2020’de proje aracılığıyla Güneş’le ilgili çalışmalar yapmak üzere uluslararası bir görev edinmiş olacak.  

5) Keşifler İçin Yapılması Planlanan İnovasyonlar 

nasa cubesat ile ilgili görsel sonucu

NASA, uzun süredir 2020 yılında Mars’a gönderilecek keşif aracına yerleştirmek üzere bir oksijen üretme cihazı üzerine çalışıyordu. Deney bu sene hayata geçirilecek ve Moxie isimli cihaz, Mars atmosferinden saatte 22 gram oksijen üretebilecek. Bununla birlikte, uzay araştırmaları için üretilen “Cubesat” isimli 1 kilogramdan hafif küp şeklindeki küçük nano uydular, yeni yılda yörüngede suyla çalışan bir uyduya bağlanacak.  

6) Öncü Uçuşlar 

x59 quesst ile ilgili görsel sonucu

Kurum, ilk kez üretmiş olduğu “X-57 Maxwell” isimli tamamen elektrikli uçağı bu sene tekrar tanıtacak. Aynı şekilde “X-59 QueSST” isimli sessiz ve deneysel bir süpersonik uçak geliştirilecek. Uzay araştırmaları devi, yeni yılda drone’lar için trafik kontrol çalışmaları da yapacak. 

NASA, Mars’a göndereceği yeni uzay aracını tanıttı 

NASA bedava roket veriyor