TBMM Sosyal Medya Düzenlemesi
Okuma Süresi
3 dakika

TBMM, Genel Kurul görüşmelerinde sosyal medya düzenlemesi ile ilgili kanun teklifinin 1 ila 4. maddelerinin kabul edildiğini açıkladı.  

TBMM, resmi Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamayla AKP tarafından hazırlanan sosyal medya düzenlemesi ile ilgili 9 maddelik “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun Teklifi”nin Genel Kurul görüşmelerinin başladığını duyurdu. Görüşmeler kapsamında teklifin 1 ila 4. maddelerinin kabul edildiği ifade edildi. 

BirGün”ün haberine göre; muhalefet, “sansür yasası” olarak tanımladığı teklife ifade özgürlüğünü kısıtladığı, haber alma hakkını engellediği, kişisel verilerin korunması ile özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği gerekçeleriyle anayasaya aykırı olduğunu belirterek itiraz etti. Teklifin görüşmeleri, muhalefet tarafından anayasaya aykırılık incelemesinin yapılmasının istenmesi üzerine tekrar başladı. Meclis Başkanvekili Nimetullah Erdoğmuş ise anayasaya aykırılık iddialarını görüşmenin İç Tüzük’e uygun olmadığını belirterek, muhalefet taleplerini işleme almadı.  

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, mecliste kabul edilen kanun teklifiyle ilgili gelişmeyi resmi Twitter hesabından duyurdu. Sayan, paylaşımında “Ülkemizdeki sosyal medya kullanıcılarının haklarını koruyacak düzenlemeye dair yasa teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Milletimiz için artık daha güvenli ve temiz bir dijital ortam tesis edilecek, platformlar sorumluluklarını yerine getirecek. Hayır uğurlu olsun” ifadelerini kullandı.

Sosyal medya ile ilgili kanun teklifi içerisinde yer alan 1 ila 4. maddeler, yasalaşmış oldu

Yaşanan bu gelişmeler sonrası; Genel Kurul’da görüşülmeye devam eden 9 maddelik “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun Teklifi”nin 1. ve 4. maddeleri resmi olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilerek yasalaşmış oldu. Meclis ise sosyal medya düzenlemesi ile ilgili alınan kararların ardından 1 Ekim’e kadar tatile girdi. 

İşte sosyal medya düzenlemesi için hazırlanan kanun teklifinde yer alan maddeler ile ilgili detaylar!

Sosyal Medya Düzenlemesi Maddeler

“HaberTürk”ün haberine göre; sosyal medya düzenlemesi için hazırlanan kanun teklifi kapsamında kabul edilen maddeler ile ilgili detaylar ise şu şekilde: Teklif ile kanuna, “sosyal ağ sağlayıcıları” diye bir tanımlama getiriliyor. Kanun kapsamında verilen idari cezalar, muhatabın yurtdışında bulunması halinde “Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu” tarafından bildirilecek. Düzenlemeyle; suç oluşturan kısmi içeriğin çıkarılmasının mümkün olduğu durumlarda, erişimin engellenmesi kararı yerine içeriğin çıkarılması kararı verilecek.

Yer sağlayıcılık bildiriminde bulunmayan veya kanundaki yükümlülüklerini yerine getirmeyen yer sağlayıcı hakkında, Başkan tarafından 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar para cezası verilecek. Türkiye’den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcı, Türkiye’de temsilci belirleyecek. Temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünü yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcıya, bildirimden itibaren 30 gün içinde bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde 10 milyon lira idari para cezası verilecek.  

Bu cezanın tebliğ edilmesinden otuz gün sonra yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde ise idari para cezası otuz milyon liraya çıkarılacak. İkinci kez verilen idari para cezası tebliğinden otuz gün içinde yükümlülük yerine getirilmediği takdirde, sosyal ağ sağlayıcının reklam vermesi yasaklanacak. Cezanın bir sonraki aşamasında ise sosyal ağ sağlayıcının internet bant genişliği yüzde 50 daraltılacak. Kişilerin sosyal ağ sağlayıcısına başvurmaları halinde; başvurudan sonraki 48 saat içinde sağlayıcının, olumlu veya olumsuz bir cevap vermesi zorunlu olacak. Para cezaları, bir yıl içinde tekrarlanması halinde bir kat artırılarak uygulanacak ve bu hüküm, 1 Ekim 2020 tarihinden itibaren geçerli olacak. 

Kaynak: haberturk.com ve birgun.net

Teknoloji haber bülteni DigiToll‘ü izlemek için tıklayınız.

İlginizi çekebilir:

Sosyal Medya Düzenlemesi ile İlgili Kanun Teklifi, TBMM’de Kabul Edildi 

TBMM’de Sosyal Medya Düzenlemeleri Kapsamında Dijital Mecralar Komisyonu Kuruluyor!

Sosyal Medya Düzenlemesi, Bugün Meclis Başkanlığı’na Geliyor 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz