Telefonda Yer Açma ve Hafıza Artırma Yöntemleri Neler?
Okuma Süresi
3 dakika

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte dijital dosyaların boyutları da artmaya başladı. Bazı mobil cihazlar ise yetersiz hafıza kapasiteleri sebebiyle kullanıcıların ihtiyaç duyduğu depolama alanını sağlayamıyor. İşte tam da bu noktada telefonda yer açma yöntemleri devreye giriyor. Hafızanın yetersiz olduğu durumlarda telefonda alan nasıl açılır?

Özellikle 16 GB ve 32 GB boyutunda hafızaya sahip olan alt segment telefon sahiplerinin yaşadığı en büyük sorunlardan birisi depolama alanı. Sistem dosyaları halihazırda belirli bir alan kaplıyorken her cihazda olması gereken uygulamalar ve bazı medya dosyaları da işin içine girince cihazda yeni dosyalar için yeterli alan bulunamıyor. Bu tip durumlarda yeni bir cihaz almak istemeyen kullanıcılar ise telefonda yer açma , hafıza artırma yöntemlerini merak ediyor. Bu yazımızda sizler için telefonda depolama sorunu nasıl çözülür, alan açmak için hangi adımların atılması gerekir, detaylı bir şekilde inceledik.

Telefonda Alan Açmak İçin Ne Yapmak Gerekir?

Eğer astronomik depolama alanları talep etmiyorsanız cihazınızda yeni dosyalarınız için alan açmak aslında çok basit. Telefonda yer açma için aşağıda aktardığımız yöntemlerden birini ya da birkaçını deneyebilirsiniz.

SD Kart Kullanın

Günümüzde kullanılan telefonların büyük bir çoğunluğu 64 GB ve altında dahili depolama alanına sahip. Dolayısıyla 64 GB’dan fazla alana ihtiyaç duyduğunuzda harici yöntemlere başvurmanız gerekiyor. İşte bu noktada telefonda depolama alanı açma işlemi için başvurabileceğiniz ilk yöntem SD kartlar oluyor. Her cihazın SD kart konusunda belli bir limiti bulunur. Alt segment cihazlar 64 GB’a kadar SD kart kullanımına izin verirken bazıları ise 256 GB ve üstü SD kart kullanımına müsaade edebilir. Bu doğrultuda ihtiyaçlarınız ve cihazınızın yeterliliklerine uyumlu bir SD kart seçerek dahili depolama alanındaki dosyaları ve uygulamaları buraya taşıyabilirsiniz.

Bulut Teknolojisinden Faydalanın

İçinde yaşadığımız dönemde internete erişemediğimiz bölge yok denecek kadar az. Yediden yetmişe her kullanıcının da GSM hatlarına tanımlı internet paketleri bulunuyor. Dolayısıyla internet erişimi olan bir akıllı telefonda alan nasıl açılır diye merak ediyorsanız sizlere bulut teknolojisini önerebiliriz. Android cihazlar için Drive, iOS cihazlar için iCloud gibi klasik hizmetlerin yanı sıra Yandex Disk, Dropbox, OneDrive, LifeBox gibi bulut depolama imkanı tanıyan diğer uygulamalardan da yararlanabilirsiniz. Bu noktada yapmanız gereken tek şey, cihazınızda yüklü değilse, uygulamayı resmi bir mağazadan indirip üyelik oluşturmak ve dosyalarınızı buraya taşımak.

Kablosuz Hard Disklerle Tanışın

Ülkemizde henüz tam anlamıyla yaygınlaşmasa da kablosuz hard disk teknolojisi yeni dönemde çok ses getireceğe benziyor. Wireless hard disk ya da Wi-Fi hard disk adıyla da bilinen ve telefonda hafıza artırma işlemine imkan tanıyan bu cihazların çalışma prensibi şu şekilde: Bir Wi-Fi erişim noktası gibi faaliyet gösteriyorlar ve kendi özel kablosuz ağlarını yaratıp etraflarındaki cihazların bu ağa bağlanmasına olanak tanıyorlar. Kablosuz ağa katılan cihazlar, bu ağın ev sahibi konumunda olan hard diskteki dosyaları görüntüleyebiliyor ya da gerekli durumda kendi bünyesindeki dosyaları bu cihaza taşıyabiliyor.

Dijital Hizmetlere Abone Olabilirsiniz

Cihazınızda çok sayıda müzik, dizi ya da film dosyası taşıyorsanız ve bütçeniz el veriyorsa dijital hizmetlere abone olmak cihazınızda önemli bir alan açmanıza imkan tanıyacaktır. Örneğin, Blutv ve Netflix gibi dizi-film platformlarına abone olduğunuz zaman izlemek istediğiniz yapımları indirmenize gerek kalmaz. Dilediğiniz zaman internete bağlanıp izleyebilirsiniz. İndir-izle seçeneğinden faydalansanız bile söz konusu yapımı izledikten sonra silebilirsiniz çünkü halihazırda platformda durmaya devam edecek ve gerektiği zaman yeniden indirebileceksiniz.

Benzer durum Spotify, Fizy gibi müzik uygulamaları için de geçerli. Müzik dosyalarınızla depolama alanınızı azaltmak yerine bu hizmetleri kullanarak dijital kanallar üzerinden müzik dinleyebilirsiniz.

Ön Bellekleri Silin

Özellikle Android işletim sistemine sahip cihazlarda düzenli olarak uygulamaların ön belleklerini temizlemeniz gerekiyor. Aksi durumda Instagram gibi uygulamalar 1 GB’a varan ek alan işgaline sebep olabiliyor. Bu durum hem cihazınızın yavaşlamasına hem de depolama alanında yetersizliğe yol açıyor. Dolayısıyla kendinize bir periyot belirleyin ve bu çerçevede belirli aralıklarla cihazınızda yüklü olan uygulamaların ön belleklerini temizleyin.

Depolama Yöneticisi Kullanın

Android cihazlarda Google Files adlı uygulamayı depolama yöneticisi olarak kullanıp cihazınızdaki gereksiz dosyaları temizleyebilir, hafıza sorununa çare bulabilirsiniz.

iOS işletim sistemine sahip cihazlarda ise depolama alanını en iyi duruma getirmek için şu adımları atmanız gerekiyor: Ayarlar > Genel > Aygıt – Saklama Alanı. Burada saklama alanını en iyi duruma getirmeniz için bazı öneriler görebilirsiniz. Bu önerilerden yola çıkarak gerekli adımları atabilirsiniz.

Diğer taraftan, iOS ya da Android fark etmeksizin, uygulama mağazalarından depolama yöneticisi hizmeti vererek cihazınızdaki alanı daha verimli kullanmanızı sağlayan uygulamaları indirebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir:

Telefonda FPS Nedir? Telefonda FPS Nasıl Ölçülür?

İşlemci Nedir? İşlemci Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayın

4 YORUMLAR

  1. Sayın İlgiliye,
    Telefonumda sürekli ‘ Depolama alanı aç’ uyarısı alıyorum. Bazı uygulamaları sildim. Bazılarını SD karta kaydettim.
    Size sormak istedidiğim ise; SD Karta kaydettikten sonra depolama alanından silebileceklerimi nasıl silerim?
    Katkılarınız için sağolun

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz