Okuma Süresi
2 dakika

Vodafone, şebeke kaynaklı elektronik atıkları değerlendirerek döngüsel ekonomiye katkı sağlamaya devam ediyor. 2021 yılında 710 ton elektronik atık üreten Vodafone, bu atıkların %99.9 oranını geri dönüştürdü.

Vodafone, 2025 yılına kadar şebeke kaynaklı elektronik atıkların tamamını geri dönüştürmeyi hedefliyor. “Yeniden Kullan, Yeniden Sat, Geri Dönüştür” adı altında başlatılan proje ile birlikte, depolarda ve sahalarda bulunan elektronik atıklar, yenilenerek yeniden kullanılıyor ya da hammaddeye geri dönüştürülüyor.

vodafone-tv-teknosafari-2-min

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başka Yardımcısı Hasan Süel, konu hakkında “Vodafone olarak, tüm dünyada 2025 yılına kadar operasyonlarımızdan kaynaklanan çevresel etkinin yarıya indirilmesini ve bu doğrultuda elektronik atıkların %100’ünün geri dönüştürülmesini hedefliyoruz. Türkiye’de de bu yönde önemli adımlar atıyor ve hayata geçirdiğimiz sürdürülebilirlik projeleriyle döngüsel ekonomiye katkı sağlamaya devam ediyoruz. E-atık sorununa dikkat çekmek amacıyla hazırladığımız ‘Atığın Ötesinde Raporu’na göre, küresel ölçekte yılda yaklaşık 50 milyon ton e-atık oluşurken Türkiye’de bu sayının 600 bin ton civarında olduğu tahmin ediliyor. Küresel ölçekte %20’si geri dönüştürülebilen bu atıklar için aynı sayı Türkiye’de sadece %3. ‘Yeniden Kullan, Yeniden Sat, Geri Dönüştür’ projemizle sahalarımızda ve depolarımızda bulunan atıl, çalışır ya da arızalı durumdaki anten ve baz istasyonu gibi elektronik ekipmanı yenileyerek yeniden kullanma , yeniden satış,  ve hammaddeye dönüştürme yöntemlerinden yararlanarak katma değerini azaltmadan değerlendiriyoruz. Bu kapsamda, 2021 yılında ürettiğimiz 719 ton elektronik atığın %99,9’unu geri dönüştürdük. Vodafone olarak, şebeke atıklarımızın %100’ünü yeniden kullanma, yeniden satma ya da geri dönüştürme hedefimiz doğrultusunda çalışarak çevresel sürdürülebilirliğe katkımızı artırarak devam ettireceğiz.” şeklinde konuştu.

Vodafone’un geri dönüşüm projesi kapsamında, e-atıklar için yeniden kullanım ya da hammaddeye dönüşüm çalışmaları uygulanıyor. Buna göre, sahalardan ve depolardan toplanan elektronik ekipman, Entegre Varlık Yönetimi sürecinde dahil ediliyor. Önce teknik değerlendirmeye tabi tutularak kalite testlerinden geçiriliyor. Kalite testlerinden başarı ile geçen ekipman, yeniden kullanıma alınıyor.

Kalite testini geçmemiş ancak tamir edilmesi mümkün olan cihazlar için tamir/test aşaması başlıyor ve tamir edilebilen cihazlar yeniden kullanılıyor. Hiçbir şekilde yeniden kullanılamayan ekipman ise malzeme türlerine göre ayrıştırıldıktan sonra geri dönüşüme katılıyor.

İlginizi Çekebilir:

Hepsiburada Efsane Kasım istatistikleri paylaşıldı

Aralık ayında ColorOS 12 alacak Oppo modelleri paylaşıldı

Help Steps uygulaması, 175 milyar adım ile 6.5 ton mama bağışladı

Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayın.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz