Okuma Süresi
1 dakika

İngiltere’de yapılan bir çalışmada bilim insanları 3000 yıllık bir mumyanın ses yolunu üç boyutlu olarak taradılar ve mumyanın sesini bilgisayar ile taklit etmeyi başardılar. 

Sputnik’in haberine göre, İngiltere’de yapılan çalışmada Antik Mısır döneminden kalmış olan 3000 yıllık bir mumyanın ses yolları üç boyutlu tarandı ve sesi bilgisayar yoluyla taklit edilebildi. Sesi kopyalanan mumya ise 11. Ramses döneminde yaşamış olan Rahip Nesyamun. Ses yolu taramasında yumuşak dokunun zarar görmesi halinde üç boyutlu taramanın gerçekleşemeyeceği söyleyen bilim insanları Rahip Nesyamun’un çok iyi korunduğunu söyledi. Aynı zamanda Rahip Nesyamun, Antik Mısır’ın o döneminden kalan tek mumya olarak biliniyor.  

Yapılan çalışmalar sonucunda bilim insanları Rahip Nesyamun’un sesiyle ‘’e’’ harfinin sesine benzeyen bir sesi taklit etmeyi başardılar. Çalışmanın ilerleyen dönemlerinde bilim adamlarına göre Rahip Nesyamun’un sesiyle tam bir cümleyi seslendirebilecekler. 

 Çalışmaya dahil olan bilim insanlarından Arkeoloji Profesörü Joann Fletcher, Antik Mısır inancında sesin önemine dikkat çekti. Antik Mısır inancına göre herkesin ölümden sonra konuşacağına inanıldığını söyleyen Fletcher, ruhların konuşarak dünyada nasıl bir hayat sürdüklerini anlatacaklarını ve buna göre ruhun ya sonsuzluğa ulaşacağına ya da yok olacağına inandıklarını söyledi.  Rahip Nesyamun mumyası ilk olarak 1824 yılında keşfedilmişti.

Türk bilim insanları biyopsi yapabilen kapsül robot geliştiriyor

Türk bilim insanları peynir altı suyundan yenilebilir ambalaj üretti