ABD Türkiye Dijital Vergi
Okuma Süresi
2 dakika

ABD Ticaret Temsilciliği (USTR), teknoloji şirketlerine Türkiye gibi ‘Dijital Vergi’ uygulamasında bulunan ülkelere misilleme yapabileceğini açıkladı. Şirketlere uygulanan dijital hizmet vergilerinin ayrımcılığa yol açtığını belirten temsilcilik, konuyla ilgili mevcut tüm seçenekleri değerlendirmeye devam edeceklerini duyurdu.  

Geçen yılın Mart ayında alınan bir karar ile teknoloji şirketleri, Türkiye’de dijital vergi mükellefi haline gelmişti. Karar kapsamında; Türkiye’deki geliri 20 milyon lira, dünya genelindeki geliri ise 750 milyon euro ve üzerinde olan şirketlere yüzde 7.5 oranında vergi zorunluluğu getirilmişti. Uygulamaya göre, Türkiye’de Facebook ve Twitter gibi sosyal medya devleri de bu vergiden sorumlu tutuluyordu. Bununla birlikte, Hindistan ve İtalya gibi diğer ülkelerde de dijital vergi uygulaması bulunuyordu.  

Yaşanan gelişmeler sonrası; ABD Ticaret Temsilciliği (USTR), konuya ilişkin yeni bir hamle yaparak teknoloji şirketlerine Türkiye gibi ‘Dijital Vergi’ uygulamasında bulunan ülkelere misilleme yapabileceğini açıkladı. Söz konusu vergilerin adil olmadığını ve ayrımcılığa yol açtığını belirten temsilcilik; dijital vergi uygulamasının, sınır ötesi uygulama ve vergi kesinliği sağlayamaması nedeniyle uluslararası vergi sistemine aykırı olduğunu ifade etti. Açıklamada ayrıca; dijital hizmet vergilerinin, Amerikan şirketlerini cezalandırdığı ve bu nedenle, ABD’nin de aynı şekilde karşılık vermeye hakkı olduğunun altı çizildi.  

ABD Ticaret Temsilciliği: “Dijital Hizmet Vergisi, misillemenin önünü açıyor” 

ABD Dijital Hizmet Vergisi

Diğer yandan; ABD Ticaret Temsilciliği, açıklamasında ‘Dijital Hizmet Vergisi’ uygulamasının uluslararası vergi ilkelerine uygun olmaması nedeniyle misillemenin önünü açtığını vurguladı. Henüz net önlemler alınmadığını belirten temsilcilik, konuyla ilgili mevcut tüm seçenekleri değerlendirmeye devam edeceklerini dile getirdi. Açıklamada ayrıca; Hindistan, İtalya ve Türkiye’de uygulanan vergilerin gelirden ziyade şirket kazancına uygulanması, sınır ötesi uygulama ve vergi kesinliği sağlayamaması gibi nedenlerle uluslararası vergilendirme ilkelerine aykırı olduğu için makul bir vergilendirme yöntemi olmadığının da altı çizildi.  

ABD Ticaret Temsilciliği; 2020 yılının Haziran ayında Türkiye, İtalya ve Hindistan yanında, Avusturya, Brezilya, Çek Cumhuriyeti, Avrupa Birliği, Endonezya, İspanya ve Birleşik Krallık’ın uyguladığı vergileri de araştırmaya başlamıştı. Yakında söz konusu araştırmanın sonuçlarının da açıklanacağı tahmin edildi.  

Teknoloji haber bülteni DigiToll’ü izlemek için tıklayınız.

İlginizi çekebilir:

ABD Gıda ve İlaç Dairesi İlk Defa Genetiği Değiştirilmiş Domuza Onay Verdi

ABD Ticaret Bakanlığı, 60’ın Üzerinde Çin Merkezli Şirketin Kara Listeye Alındığını Duyurdu

ABD Federal Ticaret Komisyonu, Facebook Çatısı Altındaki Platformların Dağıtılması İçin Dava Açtı 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz