Japonya İleri Bilim ve Teknoloji Enstitüsü (JAIST) drone altına konumlandırdığı polen balonu üreticisiyle arıların gerçekleştirdiği tozlaştırma görevini üstlendi. %90 oranında başarı yakalanan proje ile birlikte verimlik arttırılacak, çiçek türü korunumu kolaylıkla sağlanabilecek.
Doğal döngüde çiçekler ve meyve bitkileri arasında sağlanan döllenme arıların ayaklarına yapışan polenler sayesinde oluyor. Çeşitli bitkiler üzerinde etkileşimde bulunan arılar türlerin korunması ve çoğalması açısından kritik öneme sahip.
İnsanoğlunun tam olarak istediği modifikasyonları sağlayamayan arılara alternatif elektrikli tozlaştırma makineleri ile çözülmeye çalışılmıştı. Çiftçilerin günümüzde kullandığı bu makineler verimlilik ve iş gücü alanlarında çeşitli sorunları beraberinde getiriyordu. Japonya İleri Bilim ve Teknoloji Enstitüsü (JAIST) bu sorunu göz önüne alarak yeni bir çözüm geliştirdi. Drone altına yerleştirdikleri polen balonu oluşturucusuyla %90 oranında başarı elde eden JAIST, çiftçilerin dakikada 5000 kabarcığı çiçeklerin üstüne dağıtabileceğini açıklandı. 16 gün sonra, sabun köpüğü içerisinde dağıtılan polenler ile neredeyse tüm armut çiçeklerinin gelişim gösterdiği saptandı.
Drone bir dakikada 2000 poleni serbest bırakıyor
Çiçeklerin üzerinden 2 metre yüksekliğinden uçan dronelar 2 m/s hızla hareket ettiler. %0.4 çözeltisi içerisine 4 mg polen enjekte edilen sabun polen baloncukları 2000 adet tozu içerisinde tutabiliyor. Yöntemin oldukça başarılı olduğu gözükse de bazı insanlar balon oluşturucuda kullanılan sürfaktanın her ne kadar biyolojik uyumu bulunsa da, ekolojik yönden uygun olmadığını düşünüyor. Bazı haritalandırma çalışmaları ile gelişimi sağlanacak drone ile tozlaştırma projesinin günümüzde kullanılan elektrikli makinelerin yerini alması bekleniyor.
Tozlaşma Nedir?
Tozlaşma ya da polenleşme adıyla bilinen bu durum, bitkinin erkek organında üretilen polenlerin dişi organın tepecik bölümüne yapışması olayına denir. Böylece tepeciğe yapışan polenler, dişicik borusundan yumurtalığa iner döllenme meydana gelir. Döllenmiş yumurtaya zigot denir. Zigot gelişerek embriyoyu oluşturur. Bu polenlerin dişicik borusuna taşınması hava, su ve böceklerle olabilir. Bu oluşumda çiçekten çiçeğe yolculuk yapan ve bitki özleriyle beslenen arıların görevi oldukça büyüktür.
Tüm “üstün” yapılı bitkiler, yani çiçekler, otlar, çalılar, iğne yapraklı ve geniş yapraklı ağaçlar tozlaşma sürecinden yararlanan canlılardır. Evrimsel açıdan daha alt basamaklarda yer alan, yosunlar ve eğrelti otları gibi basit bitkilerin üreme yöntemleri ise farklıdır.
Teknoloji haber bülteni DigiToll‘ü izlemek için tıklayınız.
İlginizi çekebilir:
Steam’e Gerçek Bir Rakip: Epic Games
Google Chrome, Ekran Görüntüsü Alma Özelliği Kazanıyor
Babalar Günü Harcamaları, Geçen Yıla Kıyasla Yüzde 192 Arttı
Kaynak: Spectrum