Toplam Sera Gazı Salınımı
Okuma Süresi
2 dakika

Çin’deki sera gazı salınımı, 1990 yılından beri ilk kez tüm gelişmiş ülkelerin toplam karbondioksit salınımını geride bıraktı. Uzmanlar, endişe veren yükseliş eğilimini durduracak veya yavaşlatacak çözümler bulunması gerektiğine işaret etti.  

Rhodium Group’ tarafından hazırlanan bir rapora göre; yalnızca Çin’deki sera gazı salınımı, 1990 yılından bu yana ilk kez tüm gelişmiş ülkelerin toplam karbondioksit salınım miktarını geride bıraktı. Konuya ilişkin araştırma, 6 Mayıs 2021 tarihinde yayınlandı ve Çin’deki salınım miktarının, 2019 yılında diğer ülkelerin önüne geçmeye yönelik bir yükseliş eğilimi göstermeye başladığını tahmin etti. Yalnızca 30 yıl içerisinde, ülkedeki sera gazı emisyonu 3 katından fazla artış gösterdi ve 14 milyar ton karbondioksite eşit hale geldi.  

En çok sera gazı salınımı yapan ikinci ülkenin ise ABD olduğu kaydedildi. ABD’nin, küresel emisyonun yüzde 11’ine karşılık geldiğinin de altı çizildi. Listede; ABD’yi sırasıyla, küresel emisyonun yüzde 6.6’sına tekabül eden Hindistan ve yüzde 6.4’üne ev sahipliği yapan Avrupa Birliği bölgeleri takip etti. Bununla birlikte araştırma; Çin’in, 2019 yılındaki toplam 52 milyar tonluk küresel sera gazı salınımının yüzde 27’sine ev sahipliği yaptığına işaret etti.  

Elon Musk liderliğinde başlatılan ‘Xprize Yarışması’, en iyi karbon yakalama teknolojisini arıyor

Elon Musk XPrize Yarışması

Diğer yandan; Çin’de, güncel olarak 1.4 milyar insan yaşıyor ve ülke, dünyanın en önemli üretim merkezlerinden biri olma niteliği taşıyor. Ülkedeki kişi başına düşen karbondioksit salınımının, diğer gelişmiş ülkelerin ortalamasının altında olduğu belirtiliyor. Fakat Çin’de bu rakamın da son 20 yılda üç katına çıktığı görülüyor. ABD’nin ise kişi başına düşen sera gazı emisyonu miktarında, en yüksek rakama sahip olan ülke olduğu dile getiriliyor. Bununla birlikte; karbondioksit salınımı, dünyanın bazı bölgelerinde hız kazanırken şirketler ve hükumetler de buna yönelik çözümler geliştirmeye çalışıyor. Yüzlerce yıldır atmosferde dolaşan sera gazı emisyonu için bir çözüm geliştirmenin, oldukça maliyetli ve zor olduğu da biliniyor.  

Bu konudaki en ünlü çözüm arayışlarından birinin, Elon Musk ve Peter Diamandis liderliğinde başlatılan ‘Xprize Yarışması’ olduğu ifade ediliyor. 100 milyon dolar ödüllü yarışma, karbon yakalama teknolojisine ilişkin en iyi fikirleri arıyor. Diğer yandan; fosil yakıtların kullanımı sonucunda ortaya çıkan karbondioksit (CO2) gazı, güneş ışınlarının dünyaya girmesini engelliyor ve ışınları uzay ortamına geri yansıtıyor. Bunun sonucunda ısı, atmosferin içinde kalarak hapsoluyor. Bu durumun da küresel ısınmayı tetiklediği ifade ediliyor. Karbon yakalama teknolojisi ise söz konusu karbon salınımını minimuma indirerek bu probleme bir çözüm getirmeyi hedefliyor.   

Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayınız.

İlginizi çekebilir:

Elon Musk, En İyi Karbon Yakalama Teknolojisine 100 Milyon Dolar Vereceğini Açıkladı! 

Uzay turizmi iklim değişikliğini büyük ölçüde hızlandırabilir

IBM, 2030’a Kadar Sera Gazı Emisyonunu Sıfıra İndirecek

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz