Çin hava kirliliği bakımından dünyanın en sorunlu ülkeleri arasında. Çin’in Wuhan şehrinden tüm dünyaya hızla yayılmaya başlayan Corona virüsü sebebiyle ülkede endüstriyel üretim oranları ciddi boyutta düşüş göstermeye başlamıştı. Yapılan yeni bir araştırma, salgının yarattığı krizle endüstriyel üretimde ortaya çıkan bu düşüşün Çin’deki karbon salınımının da azalmasına sebep olduğunu ortaya koydu. Aktarılan verilere göre, bu yıl ülkedeki karbon salınımı geçen seneye göre 100 milyon metrik ton düşüş gösterdi.
Dünyanın en büyük endüstriyel üretim merkezlerinden biri olan Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıkarak tüm dünyaya hızla yayılmaya başlayan Corona virüsü üretimi de etkiliyor. Virüs, ülkedeki üretim merkezlerinin faaliyetlerini yavaşlatmasına ya da durdurmasına sebep oluyordu. Özellikle teknoloji devleri, Çin’deki üretim merkezleri ve satış noktalarını ardı ardına kapatmış ve bu nedenle tedarik zincirlerinde önemli bir aksamaya sebep olmaya başlamışlardı. Bu durum, zamanla elektrik ve yakıt ihtiyacının azalmasına ve endüstriyel üretimin düşüş göstermesine de neden oldu.
Çin hava kirliliği bakımından oldukça sorun yaşıyor. Coronavirüs sebebiyle düşen üretim, hava kirliliğinin düşmesine imkan tanıdı. Yapılan yeni bir araştırma; endüstriyel üretimde yaşanan bu düşüşün, küresel ısınma açısından oldukça negatif etkileri olan karbon salınımını Çin’de önceki senelere kıyasla önemli oranda azalttığını ortaya koydu. Araştırma sonucunda ortaya çıkan verilere göre, son 10 yılın en ölümcül salgını olarak kabul edilen Corona virüsü salgını dolayısıyla Çin’deki karbon salınımı, 2 haftalık bir süreç içerisinde 100 milyon metrik tona yakın düşüş gösterdi. Bu rakamın, Şili’nin bir sene içinde sebep olduğu karbon salınımıyla neredeyse aynı olduğu ifade edildi.
Çin’deki kömür tüketimi de son 4 yılın en düşük seviyesine ulaştı
Kâr amacı gütmeyen “Carbon Brief” isimli bir oluşum tarafından yapılan araştırma; virüsün seyahat kısıtlamaları, uzayan resmi tatiller ve düşük ekonomik faaliyet oranları gibi bazı geniş çaplı etkilerini incelemek için yapılmıştı. Araştırma kapsamında, bu yıl 25 Ocak’ta başlayan ve yaklaşık 2 hafta süren bir festival olan “Çin Yeni Yılı”na ilişkin veriler değerlendirildi. Araştırmacılar, festivalin başladığı 2 haftalık dönemi ve son 5 yıl içindeki aynı dönem verilerini inceledi. Ortaya çıkan sonuçlara göre Çin’de, 2019 yılının aynı dönemi boyunca 400 milyon metrik ton karbon salınımı gerçekleşmişti. Bu yıl ise bu rakam, 300 milyon metrik tona kadar düştü. Çin’deki kömür tüketimi de benzer şekilde, son 4 yılın en düşük seviyesine ulaştı.
Bununla birlikte, boş şehir merkezleri ve kullanılmayan toplu taşımalar karbon salınımının düşüşü için bir kanıt olarak gösterilse de Çin’deki enerji tüketiminin, büyük oranda endüstriyel üretimden kaynaklandığı biliniyordu. Bu yüzden karbon salınımındaki bu büyük düşüşün; petrol rafinerilerindeki üretim düşüşü ve enerji veya çelik üretimi için daha az kömür kullanılmasından da kaynaklandığı ifade edildi.
Çin’de, Coronavirüs kaynaklı ölüm sayısı 2 bine ulaştı
Son verilere göre, 18 Şubat tarihinde Çin’deki virüs kaynaklı toplam ölüm sayısı 2 bine ulaştı. “Ulusal Sağlık Komisyonu” tarafından aktarılan veriler de 17 Şubat itibariyle Çin’de, salgından etkilenen kişi sayısının 72 bin 436’ya ulaştığına işaret etti.
Karbon emisyonunda yaşanan kısa vadeli düşüş sonlanırsa Çin’deki yıllık karbon salınımı yalnızca yüzde 1 oranında azalmış olacak. Fakat salgın oranları düşmeye başladığında ve virüsten korunma kolaylaştığında Çin’in, endüstriyel üretim ve yakıt tüketiminde tekrar artış göstererek arayı kapatacağı tahmin ediliyor.
Teknoloji haber bülteni için tıklayınız.