iPhone 12 Pro İnceleme
Okuma Süresi
7 dakika

Geçen yılın Ekim ayında online olarak gerçekleştirilen ‘Hi Speed’ etkinliğinde Apple, ‘iPhone 12’ serisini görücüye çıkardı. Serinin başlangıç fiyatının 9 bin 999 lira olması, cihazlarla ilgili beklentileri de artırdı. Biz de ‘iPhone 12 Mini’ incelemesine de yer verdiğimiz inceleme serimizde, bu kez ‘iPhone 12 Pro’ modelini konuk aldık. Yazımızda; cihazın tasarımı, donanımı, oyun performansı, kamerası ve bataryasına ilişkin tüm detayları anlattık. 

ABD merkezli teknoloji devi Apple, 2020 yılının Ekim ayında online olarak gerçekleştirdiği ‘Hi Speed’ etkinliğinde ‘iPhone 12’ serisini görücüye çıkardı. Oldukça iddialı bir tasarım ve rekabetçi özelliklerle gelen seri, tanıtımdan kısa bir süre sonra Türkiye pazarında da satışa sunuldu. Serinin başlangıç fiyatının 9 bin 999 lira olması, cihazlarla ilgili beklentileri de artırdı. Biz de ailenin en küçük üyesi ‘iPhone 12 Mini’yi de incelediğimiz serimizde, bu kez de iPhone 12 Pro’ modelini konuk aldık ve cihazla ilgili detaylı bir inceleme yazısı hazırladık. Yazımızda; cihazın tasarımı, donanımı, oyun performansı, kutusundan çıkanlar, kamerası ve bataryasına ilişkin tüm ayrıntıları anlattık. İncelemede ayrıca, telefonun kimler için uygun olduğuyla ilgili detaylara da yer verdik.  

iPhone 12 Pro’ Tasarımı

iPhone 12 Pro Tasarımı

iPhone 12 Pro’nun ofisimize gelen 512 GB dahili depolama alanlı versiyonu, 18 bin liralık bir fiyat etiketiyle satışa sunuluyor. Modelin 128 GB’lık giriş versiyonu ise 15 bin lira bandına oturuyor. Bize gelen ‘Pacific Blue’ rengi dışında; ürünün ‘Altın’, ‘Grafit’ ve ‘Gümüş’ renk seçenekleri de bulunuyor. ‘Altın’ rengi, lüks tüketim malzemelerini seven kişiler için oldukça göz doldurucu görünüyor. Bununla birlikte, cihazın ‘Grafit’ renk seçeneği de oldukça iyi görünüyor. Fakat ‘Pacific Blue’ rengi, dünya genelinde de en çok tercih edilen renk olma niteliği taşıyor ve oldukça sofistike görünüyor.iPhone 12 Pro’ modelinin tasarımı ayrıca, ‘iPhone 5S’ ve ilk nesil ‘iPhone SE’deki köşeli tasarım çizgisiyle destekleniyor. Dolayısıyla cihaz, eski ‘iPhone’ tasarımını özleyenler ve tasarımda zarafet arayanlar için oldukça uygun bir seçenek olma niteliği taşıyor.  

Ürün, kutusundan şarj kablosu ve SIM kart iğnesi ile çıkıyor. Apple’ın çevreyi koruma ve ambalaj masrafını kısma çalışmaları kapsamında yaptığı bu hamle nedeniyle; ilk kez ‘iPhone’ kullanacak olan kullanıcıların, bu cihazı aldıklarında yeni bir adaptör veya ‘MagSafe’ aksesuarı almaları gerekiyor. Kutudan çıkan şarj kablosunun bir ucu ‘USB Type-C’, diğer ucu ise ‘Lightning’ uyumluluğu taşıyor. Telefon ayrıca, 6.1 inç büyüklüğünde ‘Super Retina XDR’ ekran teknolojisiyle geliyor. Apple dilinde ‘OLED’ anlamına gelen bu ekran, kullanıcılara 1170×2532 piksel FHD+ çözünürlük sağlıyor. 460 PPI piksel yoğunluğu bulunan panel, 60 Hz ekran tazeleme oranı sunuyor. Ayrıca telefonun ekran parlaklığı, 1200 nite kadar artırılabiliyor.  

iPhone 12’ serisinde tüm modellerde kullanılan ‘OLED’ ekran teknolojisi, seride önemli bir avantaj sağlıyor. ‘iPhone’un çerçeve dezavantajı, özellikle arka planı siyah olan içeriklerde ‘OLED’ ekran sayesinde ortadan kalkıyor. Bu tip içeriklerde, biraz daha çerçevesiz bir hissiyat yakalanabiliyor. Parlaklık, piksel yoğunluğu ve çözünürlüğün de oldukça yeterli geldiği ekran, boyutu anlamında da özellikle büyük ekranlardan sıkılan kullanıcıları tatmin ediyor. Cihazın ‘iPhone 12 Mini’ kadar küçük olmayan ekranı, dev ekran hissiyatı da yaratmıyor ve elde çok konforlu bir biçimde tutulabiliyor. Telefon içerik izleme ve oyun oynama deneyiminde de ekran kalitesi noktasında, oldukça iyi iş çıkardığını belirtmek gerekiyor.  

iPhone 12 Pro’ Kasa Detayları 

iPhone 12 Pro Detayları

Diğer yandan; cihaz gövdesi, ‘Corning Ceramic Shield Glass’ kaplama teknolojisiyle korunuyor. Söz konusu teknoloji; eski nesil ‘iPhone’larda kullanılan ‘Gorilla Glass’a göre cihazı, düşmelere karşı 4 kat daha dayanıklı hale getiriyor. 7.4 milimetrelik kalınlığı ve 187 gramlık ağırlığı bulunan telefon, uzun süre elde tutulduğunda da oldukça hafif hissettiriyor ve herhangi bir konforsuzluk yaratmıyor. Ürünün arka gövdesinde cam, çerçevelerinde ise paslanmaz çelik malzeme kullanılıyor. Fakat arka gövdenin dokulu ve mat bir hissiyata sahip olması, parmak izi belli etme oranını da minimuma indiriyor. ‘iPhone 12 Mini’de yaşanan parmak izi belli etme sorunu, bu cihazın arka gövdesinde yaşanmıyor. Çerçeveler, bir miktar parmak izi belli ediyor olsa da özellikle kılıflı kullanımda bu durum, ciddi bir dezavantaj yaratmıyor.  

‘IP68’ suya dayanıklılık sertifikası bulunan telefon, 6 metre derinlikte 30 dakikaya kadar su geçirmiyor. Ürünün güç butonu veya ekran altında ise parmak izi sensörü bulunmuyor. Özellikle pandemi döneminde yüz maskelerinin kullanımının artmış olması nedeniyle, ‘FaceID’ yüz tanıma teknolojisinin işlevsiz hale gelmesi, bu durumu önemli bir dezavantaja dönüştürüyor. Açık alanda kullanım sırasında ‘FaceID’, yüzü tanımadığı için sürekli şifre girmek ve telefonla temas edilmek durumunda kalınıyor.  

‘iPhone 12 Pro’ akıllı telefon modelinin kasa detayları incelendiğinde ise sağ tarafta, bir güç butonu yer aldığı görülüyor. Sol kısımda; bir sessize alma tuşu, ses açma-kapama tuşu ve SIM kart tepsisi bulunuyor. SIM kart tepsisine, çift SIM kart yerleştirilebiliyor. Cihaz ayrıca, ‘eSIM’ teknolojisini de destekliyor. Kasanın alt kısmında ise güç kaynağına bağlamak için bir ‘Lightning’ girişi ve stereo hoparlör bulunuyor. Stereo hoparlör de çift ses çıkışı yaparak elin hoparlör üzerine gelmesi durumunda sesin kısıtlanmasını engellediği için özellikle içerik izleme ve oyun oynama deneyiminde önemli bir avantaj yaratıyor.  

iPhone 12 Pro’ Kamera Performansı 

iPhone 12 Pro Kamera

‘iPhone 12 Pro’ arka gövdesinde üçlü bir kamera kurulumuyla geliyor. Bu özellik, cihazı küçük kardeşlerinden biraz daha ayrıştırıyor. ‘iPhone 12 Mini’ ve ‘iPhone 12’, iki bir kamera kurulumu bulundururken bu cihazda, üçlü bir lens dizilimi yer alıyor. Arka kamera modülünde; 12 MP çözünürlüğü ve 1.6 diyafram açıklığı bulunan geniş açılı ana kameraya, 120 derecede çekim yapabilen 12 MP bir ekstra geniş açı lens ve 12 MP bir telefoto lens eşlik ediyor. Optik görüntü sabitleyici (OIS) bulunan arka kamerada; Dolby Vision, HDR, canlı fotoğraf ve portre desteği de yer alıyor. Cihazın arka kamerasıyla, 30 karede 4K kaliteye kadar video kaydı yapılabiliyor.  

Renkleri oldukça iyi algılayan kamera, profesyonel makinelerle çekilmiş hissiyatı yaratan video ve fotoğraflar üretebiliyor. Oldukça iyi portre fotoğraflar çekebilen arka kamera, akşam çekimlerinde de aydınlık ve net kareler verebiliyor. Cihazın ‘HDR’ desteği de karşıdan ışık gelmesi durumunda oluşabilecek ters ışık problemini ortadan kaldırıyor. Telefon, özellikle sabitleme performansı noktasında rakiplerinden önemli bir fark yaratıyor. Tüm ‘iPhone 12’ serisinde görülen sabitleme performansı, bu cihazda da kendini gösteriyor ve arka kamera, yüksek el titremelerinde bile oldukça sabit ve stabil videolar çekebiliyor. Cihazla çekilen videoların ‘gimbal’ üzerinde profesyonel bir makineyle çekilmiş hissiyatı yaratması, ‘iPhone 12 Pro’yu dijital platformlara içerik üretmek isteyen kişiler için de uygun bir hale getiriyor.  

Arka kamerada, yine ‘iPhone 12 Mini’ ve ‘iPhone 12’den farklı olarak yer alan ‘LiDAR’ sensör ise donanım desteğiyle yaratıcı işler yapılabilmesini mümkün kılıyor. Mesafe algılayabilen sensör, bir odanın belli bir ucundan diğer ucuna ölçülerini çıkarabiliyor veya bir objenin sınırlarını çizerek kaça kaç olduğunu söyleyebiliyor. Aynı zamanda sensörle, artırılmış gerçeklik (AR) teknolojisine ilişkin işlemler de yapılabiliyor. Bununla birlikte; sensörün yolda da diğer obje ve insanlarla aradaki mesafeyi algılayarak kullanıcıya söyleyebilmesi, cihazı görme engelli kişiler için de uygun bir seçenek haline getiriyor.  

‘iPhone 12 Pro’ Ön Kamerası

iPhone 12 Pro Ön Kamerası

‘iPhone 12 Pro’ akıllı telefon modelinin ön kamerası ise 12 MP çözünürlük ve 2.2 diyafram açıklığı sunuyor. Dijital görüntü sabitleyici (EIS) bulunan kamera ile yine 60 karede 4K kaliteye kadar video kaydı yapılabiliyor. Ön kamerada çözünürlük desteği düşmediği için ‘iPhone 12 Pro’yla, herhangi harici bir ekipmana ihtiyaç duymadan profesyonel platformlara içerik üretebilmek mümkün hale geliyor. Yine canlı fotoğraf, HDR ve portre desteği olan ön kamerada, 2.2’lik diyafram açıklığı veya dijital görüntü sabitleyicinin de herhangi bir dezavantajı yaşanmıyor. Akşam çekimlerinde oldukça aydınlık ve net fotoğraflar verebilen ön kamera, video kayıtlarında da arka kamera kadar sabit ve stabil çekimler yapabiliyor. Ayrıca ön kameranın, oldukça iyi portre ve selfie fotoğraflar çekebildiğinin de altını çizmek gerekiyor.  

iPhone 12 Pro’ Donanımı ve Oyun Performansı İnceleme

iPhone 12 Pro Oyun Performansı

‘iPhone 12 Pro’, küçük kardeşlerinden farklı olarak 4 GB’lık bir RAM yerine 6 GB’lık bir RAM kapasitesi ile geliyor. Fakat cihazın performanslı bir işlemci kullanıyor olması, düşük RAM kapasitesi noktasında bir dezavantaj yaratmıyor. Menüler arasında gezinirken, ekran kaydırmada veya uygulamalar arası geçişte, grafikler oldukça akıcı bir biçimde panele geliyor. Ürünün bize gelen versiyonunda, 512 GB’lık dahili depolama alanı bulunuyor. Fakat telefonun, 128 GB ve 256 GB’lık versiyonlarına da erişilebiliyor. 

Telefon, gücünü 5 nm fabrikasyon süreciyle üretilen ve 6 çekirdekli tasarıma sahip ‘A14 Bionic Chip’ten alıyor. Apple, söz konusu işlemcinin bir mobil cihazdaki en hızlı yonga seti olduğuna işaret ediyor. İşlemci, güç tüketimi noktasında beklentileri çok fazla karşılamasa da performans anlamında, oldukça iyi bir iş çıkarıyor. Cihazda yapılan oyun veya kurgu gibi performanslı işlemlerde, herhangi bir performans problemi yaşanmıyor. Telefon ayrıca, ‘Apple Quad-Core‘ ekran kartını kullanıyor. Tüm teknik detaylarını test etmek için ‘Asphalt 9’u yüksek grafiklerde oynadığımız iPhone 12 Pro’, oyun performansı noktasında da oldukça iyi iş çıkarıyor. Oyun sırasında grafikler, akıcı bir biçimde görünüyor ve herhangi bir takılma, donma veya yırtılma problemi yaşanmıyor. Bununla birlikte, stereo hoparlör ve OLED ekran da oyun deneyimine olumlu bir katkı sağlıyor.  

Cihaz ayrıca; ‘5G’, ‘Bluetooth 5.0’ ve ‘Wi-Fi 6’ bağlantı teknolojilerini destekliyor. Türkiye’de henüz 5G altyapısı olmasa da bu durum, ‘iPhone 12’ kullanıcılarının altyapı geldiği anda söz konusu teknolojiye erişebileceği anlamına geliyor. Bununla birlikte; desteklenen diğer bağlantı teknolojilerinin de en yeni nesil teknolojiler olması, cihazın gelecekten geldiğine dair bir izlenim yaratıyor. Ayrıca model, kutusundan ‘iOS 14’ işletim sistemi kurulu bir biçimde çıkıyor. Tasarım ve veri güvenliği noktasında önemli iyileştirmeler yapılan ‘iOS’, bu cihazda da oldukça işlevsel bir kullanım sağlıyor. Özellikle ‘Siri’ye eklenen yeni sesler, çok daha gerçekçi bir hissiyat yaratıyor.  

iPhone 12 Pro’ Batarya Performansı İnceleme

iPhone 12 Pro Batarya

‘iPhone 12 Pro’, kutusundan 2815 mAh kapasitesinde bir batarya ile çıkıyor. 20W hızlı şarj ve 15W kablosuz hızlı şarj desteği bulunan ürün, 20W’ta yarım saatte yüzde 50 şarj seviyesine ulaşabiliyor. Cihaz, ‘iPhone 12 Mini’nin aksine batarya anlamında biraz daha uzun bir kullanım ömrü sağlıyor ve 1 günü rahatlıkla çıkarıyor. Ama 2 güne dayanan bir kullanım, ne yazık ki mümkün olmuyor. Bununla birlikte; işlemci ve bataryanın, 5G’ye erişim geldiği zaman daha da zorlanacağı ve kullanım ömrünün kısalacağına dair iddialar da bulunuyor. Kullanımdan bir süre sonra da batarya ömrünün kısaldığı göz önünde bulundurulduğunda cihazın, batarya dostu kullanıcılar için çok uygun bir seçenek olmadığını belirtmek gerekiyor.  

iPhone 12 Pro’ kimler için uygun? 

iPhone 12 Pro

Sonuç olarak iPhone 12 Pro’; tasarımda zarafet arayan, cihazıyla sık sık performanslı işlemler yapan, mobil oyun oynayan, profesyonel görünen fotoğraf ve video çekimleri yapmak isteyen, telefona yüksek bütçe ayırabilen ve bağlantı teknolojilerine önem veren kullanıcılar için uygun bir seçenek olma niteliği taşıyor. Batarya ömrüne çok önem veren ve cihaz pilinin 1 günü aşacak şekilde dayanmasını isteyen kullanıcıların ise ‘Android’ pazarındaki başka alternatiflere yönelmesi gerekiyor. Çünkü ‘iPhone 12 Pro’, 15 bin liradan başlayan fiyat etiketiyle bu tip bir kullanıcı için beklentileri karşılayamıyor. Fakat batarya dışındaki tüm özellikler, oldukça iyi iş çıkarıyor.  

‘iPhone 12 Pro’ akıllı telefon modelinin inceleme videosunu izlemek için tıklayınız.

İlginizi çekebilir:

iPhone 12 Mini Detaylı İnceleme – Kamera ve PUBG Performansı Nasıl? 

iPhone 12 Mini ve iPhone 12 Pro Max Kutu Açılımı & İlk Bakış (Video)

‘iPhone 12 Pro & iPhone 12 – Fotoğraf ve Video Performansı’, Timur Akkurt YouTube Kanalında Yayında! (Video)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz