iPhone 12 Mini İnceleme
Okuma Süresi
8 dakika

Kısa bir süre önce ‘Hi Speed’ etkinliğinde tanıtılan ve satışa çıkan ‘iPhone 12’ serisi, Türkiye’ye artan döviz kurları ve vergilerin de etkisiyle beklenenden daha da yüksek bir fiyat etiketiyle geldi. Serinin başlangıç fiyatının 9 bin 999 lira olması, özelliklerine ilişkin beklentileri de önemli oranda artırdı. Biz de ailenin en küçük üyesi ‘iPhone 12 Mini’ ile ilgili Tekno Safari okurları için detaylı bir inceleme yazısı kaleme aldık. Yazımızda cihazın; tasarımı, donanımı, kamerası, oyun performansı ve bataryasına ilişkin tüm detayları, ayrıntılı bir biçimde anlattık.  

Apple, 2020 yılının Ekim ayında online olarak gerçekleştirdiği ‘Hi Speed’ etkinliğinde tanıttığı ‘iPhone 12’ serisini kısa bir süre önce tüm pazarlarda satışa çıkardı. ‘iPhone 12’ serisi, ‘iPhone’ ailesindeki önceki serilerin aksine 4 model ile görücüye çıkarıldı. Apple’ın, gelişmekte olan ülkeler ve alım gücünün düşük olduğu pazarlarda uygun fiyatlı Android cihazlara karşı kan kaybettiği de biliniyordu. Dolayısıyla serinin ‘iPhone 12 Mini’nin, ‘iPhone SE 2020’ gibi daha uygun fiyatlı bir alternatif olarak alım gücünün düşük olduğu pazarlarda ‘iPhone’u daha ulaşılabilir kılmak adına seriye eklendiği tahmin edildi. Fakat seri, Türkiye’ye artan döviz kurları ve vergilerin de etkisiyle beklenenden daha da yüksek bir fiyat etiketiyle geldi.  

Ofisimize gelen 256 GB dahili depolama alanına sahip siyah renkli ‘iPhone 12 Mini’, 10 bin 499 liradan satışa sunulsa da 64 GB dahili depolama alanlı versiyonla serinin başlangıç fiyatı, 9 bin 999 lira olarak açıklandı. Yurt dışında başka bir amiral gemisi olan ‘Huawei Mate 40’tan daha uygun bir başlangıç fiyatına sahip olan serinin bu tip bir astronomik rakamla Türkiye’ye gelmesi, özelliklerine ilişkin beklentileri de önemli oranda artırdı. Biz de ailenin en küçük üyesiiPhone 12 Mini’ ile ilgili Tekno Safari okurları için detaylı bir inceleme yazısı kaleme aldık. Yazımızda; cihazın tasarımı, donanımı, kamerası, oyun performansı, bataryası ve kimler için uygun olduğuna dair tüm detayları, ayrıntılı bir biçimde anlattık.  

iPhone 12 Mini Tasarımı 

iPhone 12 Mini Tasarımı

iPhone 12 Mini’, kutusundan SIM kart iğnesi ve ‘Lightning’ şarj kablosu ile çıkıyor. Yeni seride Apple, kutuya herhangi bir şarj adaptörü yerleştirmiyor. Dolayısıyla daha önce bir ‘iPhone’ sahibi olmayan kullanıcıların, Apple Store’dan yeni bir adaptör satın alması gerekiyor. Her ne kadar ‘çevrecilik’ adı altında yapılmış olsa da bu durum, bütçeye ayrı bir masraf eklediği için önemli bir dezavantaj yaratıyor. Kutudan çıkan kablo ise bir ‘USB Type-C’ uç ve bir de ‘Lightning’ ucu ile geliyor. Ofisimize gelen siyah renk seçeneği dışında; beyaz, mavi, yeşil ve kırmızı renk seçenekleri de bulunuyor. Özellikle ‘Pacific Blue’ adıyla piyasaya sürülen mavi renk seçeneği, oldukça iyi görünüyor. Apple’ın geri döndüğü köşeli ‘iPhonetasarımı da iPhone 12 Mini’ modelinde oldukça şık ve zarif görünüyor.  

Ürün, 5.4 inç büyüklüğünde ‘Super Retina XDR’ ekran teknolojisi ile kullanıcı beğenisine sunuluyor. Bu teknoloji, ‘Apple’ dilinde ‘OLED’ ekran anlamına geliyor. ‘OLED’ ekran, ilk bakışta çerçevesiz bir his yaratmasa da içerik izlerken siyahı daha doğru gösterdiği için özellikle siyah arka planlı içeriklerde, oldukça iyi bir izleme ve oyun deneyimi yaratıyor. 1080×2340 piksel FHD+ çözünürlük ile gelen panel, 60 Hz ekran tazeleme oranı sunuyor. Ekran boyutu küçük olduğu için söz konusu çözünürlük ve yenileme hızı da oldukça yeterli geliyor.  

Ekranın çoklu dokunma, HDR ve HDR10 desteğiyle geldiği cihazda, hem ön gövde hem de arka gövde ‘Corning Ceramic Shield Glass’ kaplama teknolojisi ile korunuyor. Eski serilerde ‘Gorilla Glass’ ile gelen kaplama teknolojisi, ‘iPhone 12’ serisinde yerini ‘Ceramic Shield Glass’a bırakıyor. Bu da cihazı, düşmelere karşı 4 kat daha dayanıklı hale getiriyor. Ayrıca ürünün, ‘IPX8’ suya dayanıklılık ve ‘IP6X’ toza dayanıklılık sertifikası da bulunuyor. 135 gram ağırlığı ve 7.4 milimetrelik kalınlığı bulunan cihaz, oldukça hafif ve ince bir hissiyat yaratıyor.  

iPhone 12 Mini Kasa Detayları

iPhone 12 Mini

Telefonun arka gövdesi cam, çerçeveleri ise alüminyum malzemeden üretiliyor. Cam arka gövde, tasarıma olumlu anlamda katkı sağlasa da oldukça fazla oranda parmak izi belli ediyor. Bu da cihazın, kirli görünmesine neden oluyor. Fakat fiyat etiketi düşünüldüğünde, cihazın Türkiye şartlarında kılıfsız kullanılması da neredeyse imkansız hale geliyor. iPhone 12 Mini’ akıllı telefon modelinin kasa detaylarına bakıldığında ise sağ tarafta bir güç butonu görülüyor. Sol tarafta sessize alma tuşu, ses açma-kapama tuşu ve SIM kart tepsisi yer alıyor. SIM kart tepsisine, çift SIM kart yerleştirilebiliyor. 

Altta ise gürültü önleme özellikli çift mikrofon, bir ‘Lightning’ şarj girişi ve bir stereo hoparlör bulunuyor. Ürünün çift ses çıkışı yapması da oyun oynarken ve içerik izlerken el hoparlör üzerine gittiğinde ses kısıtlanmayacağı için önemli bir avantaj yaratıyor. Bu da serinin giriş ürününe, olumlu bir katkı sağlıyor. Üründe, herhangi bir biçimde ‘TouchID’ veya parmak izi sensörü ise bulunmuyor. Bilindiği üzere, pandemi önlemleri ile birlikte yüz maskelerinin kullanımı arttığı için ‘FaceID’ yüz tanıma teknolojisi, artık ‘iPhone’larda oldukça işlevsiz bir hale geliyor. Yüzde maske varken ‘iPhone’, kullanıcıyı tanımıyor. Bu da dışarda kullanımda, telefonla temas oranını artırıyor ve kullanıcıları, şifre girmek zorunda bırakıyor.  

‘OLED’ ekranın ekran altı parmak izi okuyucuyu mümkün kılması ve dördüncü nesil ‘iPad’ ile yeni nesil ‘iPad Air’lerin güç butonuna entegre parmak izi sensörü ile gelmiş olması, söz konusu teknolojinin ‘iPhone 12’ye de geleceğine dair bir işaret olarak görülmüş olsa da seride herhangi bir biçimde parmak izi sensörü bulunmaması, özellikle pandemi döneminde önemli bir dezavantaj yaratıyor. 

iPhone 12 Mini Kamera Performansı İnceleme

iPhone 12 Mini Kamera

iPhone 12 Mini, arka gövdesinde ikili bir arka kamera kurulumu ile geliyor. Kamera modülünde, 12 MP’lik bir ana kamera ve 120 derece açıda çekim yapabilen yine 12 MP’lik bir ekstra geniş açı lens bulunuyor. Bu lenslere çift flaşın da eşlik ettiği arka kamera kurulumunda; ana kamera, 1.6 diyafram açıklığı sunuyor. Bununla birlikte; optik görüntü sabitleyicisi de bulunan kamera, 60 karede 4K kaliteye kadar video kaydı yapabiliyor. Arka kamera ayrıca; HDR, portre, alan derinliği ve tek bir kare yerine anın kaydedilebildiği ‘Live Photos’ desteğiyle geliyor.  

‘8K’ kalitenin bulunduğu telefonlar, artık sık görülmeye başlasa da 60 karede 4K kalite, sorunsuz bir biçimde çalışması durumunda birçok platforma uygun içerik üretebilme niteliği taşıyor. Dolayısıyla bu kadar küçük bir cihazda, bu kalite de oldukça yeterli geliyor. Arka kamera, özellikle akşam çekimlerinde çok iyi iş çıkarıyor. Yetersiz ışıklı ortamlarda dahi oldukça aydınlık video ve fotoğraflar elde edilebiliyor. Kamera, en büyük farkını ise sabitleme teknolojisinde yaratıyor. Arka kamerayla çekilen videolarda, inanılmaz sabit ve stabil görüntüler elde edilebiliyor. Bu videolar, akşam çok profesyonel bir kamerayla ‘gimbal’ üzerinde çekim yapılmış izlenimi yaratıyor. Bu da cihazı, özellikle ‘Android’ telefonlara karşı oldukça avantajlı hale getiriyor.  

Geniş açı lens ise çerçeveyi çok iyi oranda genişletiyor. Cihaz, ‘5x’e kadar yakınlaştırma da yapabiliyor. ‘5x’ yakınlaştırma durumunda görüntüde bozulma ve grenlenmeler meydana gelse de telefon, yine rakiplerine göre oldukça iyi iş çıkarıyor. Bununla birlikte; çoğu telefon, ‘zoom’ performansında fiziksel yakınlaşma kadar iyi görüntüler veremiyor. Arka kamerayla çekilen portreler de oldukça sinematik görünüyor. Cihaz kamerası, arka plan bulanıklığını aşamalı olarak yapıyor ve profesyonel fotoğraf makinesiyle çekilen portreler gibi fotoğraflar elde edilebiliyor.  

iPhone 12 Mini Ön Kamerası

iPhone 12 Mini Ön Kamerası

‘iPhone 12 Mini’ akıllı telefon modelinin ön kamerası ise yine 12 MP çözünürlük ve 2.2 diyafram açıklığı sunuyor. Dijital görüntü sabitleyicinin (EIS) bulunduğu kamerada, arka kamera gibi 60 karede 4K kaliteye kadar video kaydı yapılabiliyor. Piyasaya sürülen birçok cihazda; ön kameradaki video çözünürlüğü desteği, arka kameradan düşük olduğu için bu durum, özellikle içerik üreticiler açısından önemli bir avantaj yaratıyor. Cihazın boyutları ve ağırlığı da oldukça küçük ve hafif olduğu için dışarıda yapılan çekimlerde, hiçbir konforsuzluk yaratmıyor ve çok pratik bir biçimde, birçok platforma uygun içerik üretilebiliyor. 

Ön kamerada; yine portre, HDR, Dolby Vision ve ‘Live Photos’ desteği de bulunuyor. Selfie kamerasıyla yapılan video kayıtlarında, optik görüntü sabitleyicinin eksikliği kesinlikle hissedilmiyor ve inanılmaz iyi bir sabitleme performansı elde edilebiliyor. Ön kamera ayrıca, yine akşam çekimlerinde yetersiz ışıklı ortamlarda dahi çok aydınlık fotoğraf ve portreler verebiliyor. Özellikle sosyal medyaya içerik üretmek isteyen ve sık ‘selfie’ çeken kullanıcıların, cihazdan oldukça memnun kalacağının da altını çizmek gerekiyor.  

Ön ve arka kameradaki ‘HDR’ desteği de oldukça iyi iş çıkarıyor. Karşıdan ışık gelmesi durumunda, kesinlikle kamera ters ışığa düşmüyor ve ortamı çok net bir şekilde fotoğraflayabiliyor.  

iPhone 12 Mini Donanımı ve Oyun Performansı İnceleme

iPhone 12 Mini Oyun Performansı

iPhone 12 Mini’, kutusundan ‘A14 Bionic’ işlemci ile çıkıyor. 6 çekirdekli işlemci, 5 nm fabrikasyon süreci ile üretiliyor. 5 nm, şu anda en yeni nesil mobil işlemci üretim teknolojilerinden biri olma niteliği taşıyor. Apple ayrıca; ‘A14’ün, bir akıllı telefondaki en hızlı işlemci olduğunu iddia ediyor. ‘Apple Quad-Core’ ekran kartını kullanan cihazın ofisimize gelen versiyonunda, 256 GB dahili depolama alanı bulunuyor. Fakat kullanıcılar, telefonun 64 ve 128 GB dahili depolama alanlı seçeneklerine de erişebiliyor. 

Ürün, günümüz mobil cihazlarına göre 4 GB’lık düşük bir RAM kapasitesine sahip olmasına rağmen performanslı bir işlemci kullandığı için RAM ile ilgili herhangi bir problem yaşanmıyor. Uygulamalar arası geçişte, menülerde gezinmede veya ekran kaydırırken 4 GB’lık RAM, herhangi bir dezavantaj yaratmıyor. Bu noktada performansını test etmek için ‘Asphalt 9’ ve ‘PUBG Mobile’ oynadığımız cihaz, ‘Asphalt 9’da yüksek grafiklerde oldukça iyi iş çıkarıyor. Oyunda grafikler, oldukça akıcı gözüküyor ve herhangi bir takılma veya kasma meydan gelmiyor.  

‘PUBG Mobile’da da herhangi bir performans sıkıntısı yaşanmasa da cihazın ekranı, bir ‘Battle Royale’ oyunu için biraz küçük kalabiliyor. Özellikle geniş ekranlarda oyun oynamayı seven kullanıcıların, bu noktada 5.4 inçlik ekranın dezavantajını yaşayabileceğinin altını çizmek gerekiyor. Fakat ‘iPhone 12 Mini’, genel olarak oyun performansı noktasında oldukça iyi iş çıkarıyor. Cihazda ayrıca; 5G, Wi-Fi 6 ve Bluetooth 5.0 bağlantı teknolojileri bulunuyor. 5G, henüz Türkiye’ye gelmediği için şu anda çok ciddi bir avantaj yaratmıyor. Fakat cihazda 5G desteği bulunması, Türkiye’ye 5G altyapısı geldiği anda ‘iPhone 12’ kullanıcılarının 5G teknolojisine erişebileceği anlamına geliyor. 

Bununla birlikte ürün, kutusundan ‘iOS 14’ işletim sistemiyle çıkıyor. Tasarımı oldukça güzel olan işletim sisteminde, veri güvenliği ve gizliliği konusunda da birçok iyileştirme bulunuyor. Ayrıca telefonda, ‘eSIM’ desteği de yer alıyor.  

iPhone 12 Mini Batarya Performansı 

iPhone 12 Mini Batarya

iPhone 12 Mini, 2227 mAh kapasitesinde bir batarya ile geliyor. Apple’ın da genellikle batarya anlamında ‘iPhone’larda çok ciddi bir iddiası bulunmuyor. Şirket, bunun yerine işlemcide performansın altını çizerek daha yüksek performansta daha az güç tüketimi yapmayı vadediyor. Fakat ‘iPhone’lardaki klasik pil problemi, bu cihazda da kendini gösteriyor. Telefonun pili, çok performanslı işlemler yapılmasa da 1 günü zar zor tamamlıyor. Cihazın ilk satın alma aşamasında 1 günlük bir batarya ömrü ile başlamış olması da tabi ki batarya dostu kullanıcılar için can sıkıcı bir hale gelebiliyor. Üründe ayrıca, 20W gücünde hızlı şarj ve 15W gücünde kablosuz hızlı şarj desteği de bulunuyor. Cihazı kablosuz olarak şarj etmek isteyen kullanıcıların, ‘MagSafe’ aksesuarlarından da edinmesi gerekiyor.  

Sonuç olarak ‘iPhone 12 Mini’; serinin giriş cihazı olmasına rağmen çift arka kamerayla gelmesi, tüm seriyle aynı işlemciyi kullanması, ekran boyutu dışında üst modeliyle aynı özelliklere sahip olması açısından önemli bir avantaj yaratıyor. Cihaz; büyük ekranlardan sıkılanlar, ‘Buna bütçe ayırabilirim’ diyenler, çok iyi bir kamera performansı isteyenler, profesyonel görünen içerik üretmek isteyenler, tasarımda zarafete dikkat edenler ve performanslı işlemlerde takılmalar yaşamak istemeyenler için uygun bir seçenek olma niteliği taşıyor. Batarya probleminden sıkılan pil dostu kullanıcıların ve göz problemi nedeniyle içerikleri büyük ekranlardan izlemek isteyen tüketicilerin ise başka alternatiflere yönelmesi gerekiyor. Genel olarak uzun pil ömrü arayışında olan kullanıcıların, zaten ‘Android’ cihazlara yönelmesi de çok daha faydalı oluyor.  

‘iPhone 12 Mini’ akıllı telefon modelinin inceleme videosunu izlemek için tıklayınız.

İlginizi çekebilir:

iPhone 12 mini ve iPhone 12 Pro Max Türkiye’de Satışa Çıktı

Hi Speed Etkinliği Sona Erdi: İşte iPhone 12 ve İphone 12 Mini

‘iPhone 12 Mini’ Cihazlardaki Kilit Ekranı Problemi Tepki Çekiyor

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz