Mars Keşif Aracı Perseverance
Okuma Süresi
2 dakika

NASA’nın Mars keşif aracı Perseverance, ‘Mars’a Adını Gönder’ kampanyası kapsamında taşıdığı 11 milyon ismi 494 milyon kilometre uzaktaki kızıl gezegene ulaştırdı. Kampanya kapsamında ismini gönderen kişilerin ülkelere göre sıralamasında, zirvede Türkiye yer alıyordu.  

NASA tarafından geliştirilen Mars keşif aracı Perseverance, ‘Mars’a Adını Gönder’ kampanyası kapsamında taşıdığı 11 milyon ismi 494 milyon kilometre uzaktaki kızıl gezegene ulaştırdı. Kampanya, insanlığın Mars’a gidişine dikkat çekmek üzere başlatılmıştı. Kampanyaya özel olarak kullanıma sunulan internet sitesi üzerinden bilgilerini giren kişiler, adını Perseverance ile Mars’a gönderiyordu. Söz konusu kampanyaya, en çok Türkiye’deki kullanıcıların ilgi gösterdiği açıklanmıştı. İsmini Mars’a gönderen kişilerin ülkelere göre sıralamasında, zirvede Türkiye yer alıyordu. Paylaşılan detaylara göre; Türkiye’den yaklaşık 2.5 milyon kişi, kampanyaya adını yazdırmıştı.  

Diğer yandan; Perseverance, kısa bir süre önce kızıl gezegene iniş yaptı. Yüzeye yumuşak bir iniş yapan aracın, 18 Şubat akşamı Türkiye saati ile 23.55’te yüzeyle temas ettiği ifade edildi. Araç kameraları, inişten kısa bir süre sonra iniş alanından görüntüler paylaştı. NASA, günün ilerleyen saatlerinde kızıl gezegenden yüksek çözünürlüklü fotoğraflar da paylaşacağına işaret etti. Aracın, güncel olarak yaşam izlerini aramak üzere Mars’taki ‘Jezero Krateri’ni incelemeye başladığı belirtildi. 2020 yılının Temmuz ayı sonunda Florida’daki ‘Cape Canaveral Uzay Üssü’nden fırlatılan aracın Mars’a iniş yapmasıyla, kampanya kapsamında gönderilen isimler de kızıl gezegene ulaşmış oldu.  

Aracın iniş yaptığı 7 dakika, NASA mühendisleri tarafından “7 dakikalık dehşet” olarak adlandırılıyor 

NASA 7 Dakikalık Dehşet

Öte yandan; Mars ile Dünya arasındaki mesafe nedeniyle, NASA’nın Perseverance ile yaptığı sinyal alışverişi 11 dakika sürüyordu. İniş ise toplamda 7 dakikada gerçekleşiyordu. Bu nedenle; iniş sırasında tüm kontrol, Perseverance’ın otonom sistemleri tarafından yürütülüyordu. Herhangi bir terslik olması durumunda ise NASA, inişe müdahale edemiyordu. Bu nedenle; söz konusu 7 dakika, NASA mühendisleri tarafından “7 dakikalık dehşet” olarak adlandırılıyordu.  

Aktarılan detaylara göre; Perseverance keşif aracı, Mars’ta eski bir göl olduğu düşünülen ve çapı yaklaşık 49.0 kilometre olan ‘Jezero Krateri’ni inceleyecek. Bölgede yaşam izleri arayacak olan araç, ‘Jezero Krateri’nden numune toplayacağı bölgeyi belirlemek için geleneksel kameralar ve ultraviyole kameralar gibi bir dizi ekipman kullanacak. Araç, 2026 yılında ise toplanan örnekleri Dünya’ya geri göndermeyi hedefleyecek.   

Teknoloji haber bülteni DigiToll’ü izlemek için tıklayınız.

İlginizi çekebilir:

NASA’nın Mars Keşif Aracı Perseverance, Kızıl Gezegene İniş Yaptı! 

NASA ve SpaceX, Evrenin Doğuşu ile İlgili Gizemleri Gün Yüzüne Çıkarmak İçin İş Birliği Yapıyor 

NASA, Türkiye ile İlgili Şiddetli Kuraklık Uyarısında Bulundu 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz