Okuma Süresi
2 dakika

Geçen ay insanlık tarihi için çok önemli bir adım atan NASA, Mars keşif aracı Perseverance’i başarılı bir şekilde kızıl gezegene indirmeyi başarmıştı. Perseverance ’in kullandığı işlemci pek çok kişiyi şaşırttı. Çünkü Mars’ta yaşam izlerini arayan araçta kullanılan işlemcinin bundan 23 yıl önce Apple’ın orijinal iMac G3’ün gücünü aldığı PowerPC 750 olduğu açıklandı. 

Günümüzde pek çok şirket ve ülke uzay hakkındaki çalışmalarını hızlandırdı. Bu bağlamda SpaceX ve NASA’nın özellikle son dönemlerdeki ciddi adımları bilim ve teknoloji dünyası tarafından takdirle takip ediliyor. En son NASA’nın 2020’nin Temmuz ayında Mars’ı incelemek ve bölgede hayat izleri aramak için fırlattığı Perseverance geçen ay başarılı bir şekilde kızıl gezegene iniş yapmıştı. Eskiden bir göl olduğu düşünülen Jezero Krateri’ni inceleyecek olan aracın böyle bir görevi gerçekleştirmek için NASA’nın en güncel ya da en teknik teknolojileri kullandığını düşünürdük. Ancak ortaya çıkan yeni bir haber Perseverance’nin kullandığı işlemcinin Apple’ın 1998 yılında çıkardığı orijinal iMac G3’te kullanıldığı bilgisi paylaşıldı. 

Perseverance ‘teki işlemci Mars’ın koşullarına özel olarak geliştirildi

Elbette ki insanlık tarihi için böylesine önemli ve zor bir adımın günümüzün en güncel teknolojik ürünleri ve cihazlarıyla yapılacağını düşünmek oldukça mantıklı. Ancak NASA bu işlemciyi elbette ki 23 sene öncesinde olduğu gibi kullanmadı. İşlemci önemli geliştirilmelerden geçti. NASA’nın neden bu işlemciyi kullandığı hakkında da bazı açıklamalar yapıldı. 

Şöyle ki; Motorola tarafından üretilen PowerPC 750 işlemcisi normalde tek çekirdekli yapısıyla 233 MHz kadar düşük bir hız seviyesi sunuyor. Günümüz işlemcilerin 5.0 GHz hız sunduğu göz önüne alındığında bu düşük hız seviyesindeki işlemciyi NASA özel sebeplerden ve geliştirmelerden dolayı kullanıyor.

PowerPC 750, yapılan işlemlerin ardından 125 santigrat derecede dahi çalışabiliyor

Bunlardan ilki, PowerPC 750’nin dinamik tahmin özelliğine sahip olan ilk işlemci olması. İşlemci verimliliğini artırmak için eğitilen ve sonraki işlemlerde tahminlerde bulunan bu işlemciye geliştiriciler ne kadar çok bilgi işlerse tahmin oranları da o oranda artıyordu. Ancak elbette ki bu işlemci bazı yapılandırmalardan da geçti. İngiliz havacılık ve savunma sanayii teknolojileri şirketi BAE Systems, NASA’nın Perseverance’te kullandığı bu işlemciye özel işlemler uyguladı. Bu sayede çok yüksek seviyede radyasyona ve yüksek sıcaklıklara dayanıklı hale geldi. BAE Systems’in uyguladığı işlemler sonrasında işlemci 125 santigrat derecede bile çalışabilir oldu. 

Yani NASA her ne kadar yıllar önce Apple’ın iMac G3 bilgisayarının güç aldığı bir işlemci kullansa da söz konusu işlemciyi Mars’ın koşullarına karşı geliştirerek kullandı. Ancak yine de 23 yıl önce kullanılan bir işlemcinin şu an Mar keşif aracına güç verdiğini bilmek oldukça güzel ve tuhaf.

İlginizi Çekebilir:

NASA, Dünya’daki Bazı Mikroorganizmaların Mars Atmosferinde de Yaşayabildiğini Açıkladı 

Perseverance, Mars’tan İlk Renkli Fotoğrafı Gönderdi! 

Küresel İnternet Kullanımı, Perseverance, Tesla Bitcoin Geliri | Haftalık Teknoloji Programı #7:

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz