Okuma Süresi
1 dakika

Çin’de yapımı 5 yıl süren ve yapımı 2016 yılında tamamlanan 30 futbol sahası büyüklüğündeki FAST adındaki radyo teleskobunun test aşaması başarıyla sonuçlandı. Çinli yetkililer teleskobun resmen faaliyete geçtiğini duyurdu.

Çin’in güneybatısındaki Guizhou adı verilen bölgede yer alan bu dev teleskobun yapımı yıllar süren bir çalışmayla nihayet sonuçlandı. 180 milyon dolara mal olan bu teleskop, Çin’in “gökyüzündeki gözü” olarak nitelendiriliyor. Saniyede 38 gigabyte’a varan veriyi toplayabilen FAST teleskobu, uzay galaksilerde doğal hidrojen arayacak ve eşzamanlı olarak zayıf pulsar yani anlık radyo dalgası yayan nötron yıldızları sinyallerini algılayacak. Bu sayede uzayda yaşam konusunda bir ipucu bulmaya çalışan Çin, bu teleskobu kademeli olarak uluslararası gökbilimcilerin kullanımına açacak.

Teleskobun ilk gününden tamamlanmasına kadar büyük rol oynayan projenin başmühendisi Jian Peng, FAST teleskobu sayesinde önümüzdeki üç yıl içinde önemli bilimsel keşiflere imza atabileceğine inandıklarını açıkladı. Bu teleskop için toplamda 69 tane patent alındığını ve birçok alanda ödül aldıklarını belirtti.

Test aşamasında ise bugüne kadar FAST teleskobu ile zayıf pulsarları tespit etmedeki keskinliğe dikkat çeken yetkililer, test süresince 102 tane zayıf pulsar sinyalinin tespit edildiğini duyurdu.

Porto Rico’da 305 metre genişliğindeki Arecibo Gözlemevi’nin teleskobunu geride bırakan FAST, 500 metre genişliği ile ilk sırayı elde etmeyi başardı. FAST, elekromanyetik spektrumun 10 santimle 4.3 metre arasındaki dalga boylarını inceleyebilen ve dış uzayı gözlemlemeyi amaçlayan dev aygıt, bugüne kadar inşa edilen en hassas radyo teleskobu. Pingtang şehrinde bulunan çorak bir vadide kurulan dev teleskoba en yakın yerleşim bölgesi 18 kilometre uzaklıkta bulunuyor.