abd-koronavirus
Okuma Süresi
2 dakika

Koronavirüs vakalarının hızla yükselmesiyle birlikte en çok vaka görülen ülke olan ABD‘nin kriz yönetimi konusunda yeni bir iddia ortaya atıldı. Wall Street Journal’ın haberine göre ABD bünyesindeki ulusal ve yerel hükumetler, COVID-19 haritası oluşturarak salgının ne oranda yayıldığını tespit edebilmek için mobil uygulama reklamlarına ilişkin konum verilerini kullanıyor. Toplanılan veriler, yetkililere anonim bir hale getirilerek sunuluyor.

Koronavirüs vaka sayısının diğer ülkelere oranla hızla artış göstermesi sebebiyle Çin’i ve İtalya’yı geride bırakarak listede ilk sıraya oturan ABD ve ülkenin salgın krizini yönetme planıyla ilgili, bir süredir pek çok iddia ortaya atılıyordu. Diğer yandan salgının yayılma şeklini takip edebilmek için kişisel telefonların konum verilerini kullanmak da dünya genelinde oldukça yaygın bir hale gelmişti. Yaşanan gelişmeler sonrası, vaka sayısı hızla yükselen ABD için bir yeni iddia daha ortaya atıldı. Wall Street Journal’ın haberiABD bünyesindeki federal sağlık birimleri ve ulusal ve yerel hükumetlerin, koronavirüs salgınının şekilde yayıldığını tespit edebilmek ve kriz planını hazırlayabilmek için mobil uygulama reklamlarına ilişkin konum verilerini kullanıyor olduğuna işaret etti. 

Aktarılan detaylara göre; toplanılan veriler, yetkililere anonim bir hale getirilerek sunuluyor. Bu anonim konum verileri, ilgili kurumların salgın analizinde kullanılacak bazı kritik bilgileri toplayabilmesini mümkün hale getiriyor. Söz konusu kritik veriler; insanların hala nerelerde kalabalık biçimde bir araya gelerek salgının yayılma riskini artırdığı, evde kalma çağrılarına ne kadar uyum sağladıkları ve virüsün ekonomiyi ne oranda etkilediği gibi pek çok bilgiye erişim imkanı sağlıyor. Hedefin, yaklaşık 500 Amerikan şehri için konum verilerini de içeren bir portal oluşturmak olduğu ifade ediliyor. Bununla birlikte ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri; Harvard, Johns Hopkins, Princeton ve diğer üniversitelerdeki uzmanlar tarafından yürütülen “COVID-19 Hareketlilik Verileri Ağı” projesi aracılığıyla da salgına ilişkin verilere erişebiliyor. ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri’nin ve Beyaz Saray’ın, konuyla ilgili yöneltilen soruları şimdilik yanıtsız bıraktığı biliniyor.  

Bazı bölgeler, bu verilerle kontrol altında tutulabilir

Bu prosedürün, hala insanların kalabalık biçimde bir araya geldiği veya işletme kapatma taleplerine karşılık verilmeyen bölgelerin denetim altında tutulabilmesi için yetkililere yardımcı olabileceği tahmin ediliyor. Diğer yandan pek çok uzman, kişisel verilerin gizliliği konusunda bir ihlal yaşanabileceğine işaret ediyor. Veriler şimdilik anonim bir biçimde sunuluyor olsa da kötüye kullanılma riskleri konusunda pek çok kişi ciddi bir endişe duyuyor. Bununla birlikte, veriler yanlış bir şekilde değerlendirilirse de salgınla ilgili istenmeyen sonuçlara yol açabileceği düşünülüyor. 

Teknoloji haber bülteni için tıklayınız.

ABD’de çalışanlar hasta ama Starbucks’lar açık

Samsung, Coronavirüs nedeniyle ABD’deki tüm mağazalarını kapatıyor!

Coronavirüs vaka sayıları canlı olarak nasıl takip edilir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz