Okuma Süresi
2 dakika

Birleşik Krallık ‘ta, Apple ’a App Store’da uygulama satışlarından aldığı yüzde 30 komisyonun hakimiyetinin kötüye kullanılması gerekçesiyle dava açıldı. 

Epic Games ile girdiği dava süreci devam ederken, Apple’a yeni bir ‘komisyon’ davası açıldı. Birleşik Krallık’ta açılan davada, Apple’ın uygulama satışlarından aldığı komisyonun rekabet yasasının ihlaline yol açtığı ve şirketin milyonlarca müşterisine tazminat ödemesi gerektiği belirtiliyor

Birleşik Krallık Rekabet Temyiz Mahkemesi’nde (CAT) açılan toplu davada Apple tekelcilik ile suçlanıyor. 1,5 milyar sterline kadar tazminat talep etmeyi planlayan grup ayrıca şu iddiaları da mahkemeye sunmuş durumda: 

  • Apple kasıtlı olarak potansiyel rekabeti önüne geçiyor
  • Sıradan kullanıcıların Apple’ın kendi ödeme işleme sistemini kullanmasını zorunlu kılıyor
  • Apple’ın bu hareketi  “yasadışı olarak aşırı kar düzeyleri” oluşturuyor
  • Apple, müşterilerinin cüzdanlarından yasadışı şekilde para alıyor

“Apple gerekçesiz ücret talep ediyor”

Davayı mahkemeye götüren ve etkilenen herkesi temsil eden King’s College London dijital Ekonomi Öğretim Görevlisi Dr Rachael Kent, Apple’ın “tamamen gerekçesiz giriş ve kullanım ücretleri talep ettiğini” belirtti. Kent ayrıca bunun bir tekelci davranışı olduğunu ve kabul edilemez olduğunu sözlerine ekledi. Dr. Kent ayrıca, rakip platformlara ve ödeme sistemlerine izin verilseydi Apple’ın bu fahiş fiyatları müşterilere sunamayacağını da ekledi.

Apple’ın App Store maliyetine ilişkin tahminleri “sadece 100 milyon dolar” (71 milyon sterlin) idi. Ancak şirket App Store’dan geçen yıl 15 milyar dolar (10.6 milyar sterlin) kazanmıştı.

Apple’ın komisyonuna toplu eylem

Birleşik Krallık ’ta dava açan grup, ayrıca 20 milyon İngiliz kullanıcıyı da Apple ’a karşı eyleme davet ediyor. Planlanan toplu eylemin hayata geçmesi içinse mahkemenin izin vermesi gerekiyor. Ancak Birleşik Krallık’taki yasalara bakıldığında, 2015 yılından bu yana CAT’te sözde “optout” (ürün veya hizmet almaktan vazgeçme) iddialarına izin veriliyor. Bu da söz konusu iddialardan etkilenen tüm insanların kendilerini dışlamaya karar vermedikçe kapsama alınabileceği anlamına gelir. Yani Ekim 2015 yılından bu yana iPhone ya da iPad’deki ücretli uygulamalar, ücretli abonelikler veya diğer uygulama içi satın alımlar satın alan herkes bu hakka sahip oluyor. 

Apple’ın satışlarındaki %30’luk kesinti halihazırda diğer şirketlerin zorluklarıyla karşı karşıyayken, bu iddianın arkasındaki grup, nihayetinde ücreti müşterilerin ödediğini aktarıyor ve Apple’ın tüketicilere tazminat ödemesi gerektiğini savunuyor. 

Apple: “Dava haksız”

Apple ise söz konusu davayla alakalı bazı açıklamalarda bulundu. Şirket: “Bu davanın haksız olduğuna inanıyoruz. Mahkemeyle tüketicilere olan sarsılmaz bağlılığımızı ve App Store’un Birleşik Krallık’ın inovasyon ekonomisine sağladığı birçok faydayı tartışma fırsatını memnuniyetle karşılıyoruz.” dedi. Ayrıca % 30’luk kesintinin “diğer tüm dijital pazarlar tarafından ücretlendirilenlerin ana akımında” olduğunu vurguladı. App Store’daki uygulamaların %84’ünün ücretsiz olduğunu, bu nedenle geliştiricilerin hiçbir şey ödemediğini belirtti. Ayrıca, geliştiricilerin “büyük çoğunluğunun” ilk 1 milyon dolarlık faiz oranlarını düşürme yönündeki son kararına açıkça atıfta bulunarak %15 komisyon ödediğini de savundu.

İlginizi Çekebilir:

Apple ve Epic Davasında, Microsoft’un Xbox Satışlarından Kar Etmediği Ortaya Çıktı

Epic Games, Apple İçin Açtığı Tekelcilik Davasını Avrupa’ya da Taşıyor 

Haftalık Teknoloji Gündemi – Evcil Hayvanlara Çip Zorunluluğu, Thodex Skandalı!:

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz