FILE PHOTO: The social audio app Clubhouse is pictured near a star on the Chinese flag in this illustration picture taken February 8, 2021. REUTERS/Florence Lo/Illustration/File Photo
Okuma Süresi
1 dakika

Son dönemlerde tüm dünyada oldukça popüler olan, şu an için sadece iOS kullanıcılarının erişebildiği ve davetiyeyle girilebilen Clubhouse, Çin ’de yasaklandı. Uygulamanın ses kayıtlarını tutmaması, Çin’in baskıcı yapısı, uygulamanın diğer pek çok platform gibi ülkede erişiminin kısıtlanmasına sebep oldu. 

2020’nin Nisan ayında kullanıcı beğenisine sunulan ancak son aylarda tüm dünyada büyük ses getiren Clubhouse’a Çin’de erişim engeli geldi. Şu an için sadece iOS ekosistemi için yayında olan ve davetiyeyle giriş yapılan yeni platform, kullanıcıların sadece sesleri ile belirli konular üzerinde sohbet ettikleri, fikirlerini paylaştıkları bir alan olması yönüyle pek çok kişi tarafından beğeniliyor.

Elon Musk gibi ünlü isimlerin de odalar açarak çeşitli sohbetler yaptığı uygulama Çin’de de oldukça popüler oldu. Bu bağlamda baskıcı rejimi ile gündeme sık sık gelen ve WhatsApp gibi pek çok platformun halihazırda yasak olduğu Komünist Çin Devleti’nde Clubhouse da artık yasak. 

Çin ’deki kullanıcılar devlet kontrolü olmadan Clubhouse ’da sohbet etti

Çin pazarında kullanıcılar tarafından oldukça yoğun bir şekilde kullanılmaya başlanan platformdaki konuşmalar Çin’in kontrolünde olmadığı ve uygulamada ses kayıtları tutulmadığı için sansürlenen konuların tartışılmasına olanak tanıdı. 

BBC’nin aktardığına göre muhabirler Tayvan ve Çin’deki kullanıcıların aynı sohbet odasında politikaları hakkında konuştuklarına şahit oldu. Bunun yanı sıra, Uygurların durumları, medyaya uygulanan sansürler ve daha pek çok problemin rahatça konuşulmasına imkan tanıyan Clubhouse’a artık maalesef Çin’den erişim sağlanamıyor. 

Çin’in Clubhouse’a getirdiği erişim kısıtlaması sadece bu platforma özel değil. Çin, halihazırda Google, YouTube, WhatsApp, Skype, Facebook, Spotify, Telegram, OneDrive, Twitter, Gmail, Google Play Store, Snapchat, Netflix, Blogger gibi uygulamaları da vatandaşlarının kullanmasına izin vermiyor. Ülkede pek çok kişi WeChat isimli bir uygulama kullanıyor. Devletin kontrol edebildiği bu uygulama, sosyal medya, bankacılık işlemleri, mesajlaşma uygulaması ve daha pek çok şey için kullanılabiliyor.

İlginizi Çekebilir:

Clubhouse Sebebiyle Google Play Store Mağazası Sahte Uygulama Doldu

Clubhouse Nedir? Clubhouse Nasıl Kullanılır?

Clubhouse nedir, nasıl girilir? | İzinsiz Girilmeyen Uygulama:

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz