ABD Hava Sahası Kurumu’nun tahminlerine göre; Çin tarafından fırlatılan ve atmosferde kontrolden çıkan ‘Long March 5b’ isimli roket, 9 Mayıs’ta Dünya’ya geri düşecek. 23 ton ağırlığındaki roketin; yerleşim olan bir bölgeye düşme olasılığının oldukça düşük olduğu, fakat ‘0’ olmadığı ifade ediliyor.
ABD Hava Sahası Kurumu (Aerospace Corporation)’nun tahminlerine göre; Çin tarafından fırlatılan ve atmosferde kontrolden çıkan ‘Long March 5b’ isimli roket, 9 Mayıs’ta Dünya’ya geri düşecek. Bir süredir roketi takip eden kurum; 23 ton ağırlığındaki 10 kademeli roketin, Dünya’ya tekrar kontrolsüz bir giriş yapacağına işaret ediyor. Roketin yerleşim olan bir bölgeye düşme olasılığının ise oldukça düşük olsa da ‘0’ seviyesinde olmadığı belirtiliyor. Bununla birlikte; ‘Long March 5b’nin, Dünya’ya 9 Mayıs günü Türkiye saatiyle 06.43’te düşmesi bekleniyor. Fakat söz konusu zamanın, 16 saatlik bir hata payına sahip olduğu dile getiriliyor. Dolayısıyla roketin, tahmin edilen saatten 16 saat erken veya 16 saat geç Dünya’ya düşebileceğinin de altı çiziliyor.
Our latest prediction for CZ-5B rocket body reentry is:
🚀09 May 2021 03:43 UTC ± 16 hours
Reentry will be along one of the ground tracks shown here. It is still too early to determine a meaningful debris footprint. Follow this page for updates: https://t.co/p2AU9zE3y2 pic.twitter.com/MgzRAOTJnk— The Aerospace Corporation (@AerospaceCorp) May 6, 2021
Diğer yandan; hem ABD’deki hem de Rusya’daki uzay ajansları, güncel olarak roketi izlemeye devam ediyor. Fakat bilim insanları, roketin ilk aşamasının ne zaman tekrar Dünya’ya giriş yapacağını tam olarak öngöremiyor. Çünkü söz konusu zamanlama, atmosferin dışa doğru genişlemesine neden olan güneş aktivitesi gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebiliyor. ABD Hava Sahası Kurumu; roket aşamasının 41.5 derecelik yörünge eğiminin, roketin Dünya’ya yeniden girişinin Chicago, Roma, New York veya Pekin kadar kuzeyden ya da Yeni Zelanda ve Şili kadar güneyden olabileceği anlamına geldiğine işaret ediyor. Güncel tahminler, roketin Kuzeydoğu Afrika’da Sudan üzerinden düşüş yapabileceğini gösteriyor.
Çin, ‘Long March 5b’ isimli roketin tasarımına ilişkin detayları paylaşmıyor
Bununla birlikte; atmosfere yeniden giriş yapan ve parçalanan en büyük nesnelerden biri, 1979 yılında 77 tonluk ‘Skylab’dı. Uzay istasyonunun birçok parçası, Hint Okyanusu’na düşmüştü. Bazı parçalar ise Avustralya’nın seyrek bölgelerinde bulunmuştu. Dönemin ABD Başkanı Jimmy Carter, yaşanan gelişmeden dolayı özür dilemişti.
‘Long March 5b’ ise Skylab’a göre çok daha küçük bir uzay aracı olsa da Çin, roketin tasarımına ilişkin detayları hiçbir zaman paylaşmadı. Bu nedenle araştırmacıların, roketin Dünya’ya giriş yaparken tam olarak ne şekilde parçalanacağını öngöremediği kaydedildi. Geçen yıl başka bir ‘Long March 5b’ roket prototipi de Dünya’ya kontrolsüz bir giriş yapmış ve roket parçaları, Fildişi Sahili’ndeki bir köye saçılmıştı. Dönemin NASA yöneticisi Jim Bridenstine, roket parçaları kimseye zarar vermediği için oldukça şanslı olduklarını dile getirmişti.
Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayınız.
İlginizi çekebilir:
SpaceX’in Uydu İnterneti Hizmeti Starlink İçin Verilen Sipariş Sayısı 500 Bini Geçti!