e-ticaret-min
Okuma Süresi
3 dakika

Özellikle pandemi sürecinde e-ticaret sektörü hızlı bir büyüme gösterdi. Her geçen gün büyüyen sektör, daha önce ilgisi olmayanların da dikkatini çekiyor. Peki e-ticaret işinde başarılı olmak için nelere dikkat edilmeli? NeSatilir.com kurucusu Yiğit Tuna, sektöre giriş yapmak isteyenler için püf noktaları anlattı

Ürün ve hizmetlerin tamamen dijital olarak müşteriye aktarılması, standart bir alış verişi çok daha hızlı bir hale getiriyor. Satıcılar pazar potansiyeli artarken, tüketicilerin karşısına büyük bir ürün yelpazesi çıkıyor. Net ürün bilgileri ve uygun fiyatlar vaat eden e-ticaret sektörü, dünya genelinde oldukça büyük bir paya sahip.

E-ticaret sitesi nasıl açılır?

Her ne kadar tamamen özel çözümler ile kişiye ait e-ticaret siteleri açılabilse de, hazır e-ticaret site sağlayıcıları çok büyük kolaylık sunuyor. Bu tarz hazır sitelerin en büyük avantajı, çoğu pazaryeri ve muhasebe entegrasyonunu bünyelerinde bulundurması oluyor.

Hazır sağlayıcılar arasında yurt için ve yurt dışı olarak birçok seçenek bulunuyor. Yurtdışı seçenekleri arasında en popüler seçenekler Shopify, Woocommerce, Magento gibi firmalar karşımıza çıkıyor. Yurt içinde ise Ideasoft, Ticimax gibi firmalar sektörün başında gelen isimler arasında.

Hazır e-ticaret sitesi satın alırken, özellikler ve entegrasyonların iyi değerlendirilmesi, mümkünse bu sistemleri kullanan başka kullanıcılar ile iletişime geçerek karar verilmesi çok önemli.

eticarette-gorsellik-min

Nelere dikkat edilmeli?

Eğer e-ticaret sektörüne yeni yeni adım atıyorsanız, özellikler muhasebe konusuna çok dikkat edilmeli. Satışların kâr oranlarını doğru takip etmeyen birçok satıcı, kâr ettiğini sanarken zarar ettiğini çok geç fark ediyor.

Özellikle birden fazla ürün ve kanaldan satış yapan satıcılar, tüm bu pazaryerlerinde farklı komisyonlar, farklı kargo masrafları gibi birçok farklı gider ile karşılaşıyor. Bu durum da muhasebenin düzenli olarak kontrol edilmesine ihtiyaç doğuruyor. Her ne kadar entegrasyon programları bu konudaki işleri kolaylaştırsa da, ticaret ile uğraşan herkesin en azından giriş seviyesinde muhasebe bilmesi gerekiyor.

Müşterilere nasıl güven verilir?

Türkiye’de e-ticaret, her geçen gün büyüse de e-ticaret için kullanılan siteler de bir o kadar azalıyor. Bunun sebebi ise kullanıcılar, zamanla tekil sitelerden ziyade pazaryerlerini tercih ediyor olması.

Pazaryerleri, tüketiciye çok daha fazla güven verdiği için satıcının kendi sitesinin aksine tercih noktası oluyor. Hatta pazaryerleri komisyonu ile birlikte aynı ürün, satıcının kendi sitesinde daha ucuz olsa bile tüketici pazaryerlerini tercih edebiliyor. Bunun tek sebebi ise güven hissi diyebiliriz.

Tüketici, pazaryerinden alışveriş yaptığında ve bu alışveriş içerisinde bir problem ile karşılaştığında, satıcı ile herhangi bir iletişime dahi girmeden bu problemin giderilebileceğini biliyor. Ayrıca tüketici iade istediğinde de satıcı ile iletişime geçmek zorunda kalmıyor, otomatik bir şekilde iade işlemleri gerçekleşiyor.

e-ticaret-guven-min

Yeni başlayanlar için zorluklar neler?

Ürünlerin kâr analizi ve takibinin zorluğunun yanında, tüm e-ticaret operasyonunun en zor aşaması ürün tedariği oluyor. Ticarete yeni başlayan girişimciler, çoğunlukla çok satılan marka ürünleri alıp satmak istiyor. Ancak piyasada uzun süredir bulunan ve sermaye olarak güçlü olan rakipler, çok daha yüksek sayıda toptan satın aldığı için, çok daha uygun fiyatlı olarak ürün tedariği yapabiliyor. Bu da yeni başlayanlar için rekabeti oldukça zorlu bir hale getiriyor.

Bu aşamada ise en kritik nokta, satıcıların marka ürünlerde al-sat yapması yerine kendi markalarını oluşturmaya odaklanmaları yönünde. Bu sayede marka tescilleri ile birlikte al-sat rekabetinin önüne geçebilir, uzun vadede kâr oranı çok daha yüksek ürün satışı gerçekleştirilebilir. Ancak elbette satıcının kendisine ait bir marka oluşturmanın zorluğu, hali hazırda çok satan markaların al-sat ticaretini yapmak çok daha fazla.

E-Ticaret avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Pazaryerleri içerisinde satış yapmanın en büyük avantajı, reklam ve güven verme gibi işlemler için ek masrafınızın olmaması. Halihazırda trafiği ve dönüşüm oranı yüksek olan bir web sitesi üzerinden hızlıca müşteriye ulaşabilir ve yeni açılan bir web sitesinin ulaşamayacağı miktarda satış sayısına varılabilir.

Dezavantaj olarak ise hiçbir müşterinin sizin müşterinizin olmaması ve pazaryeri tarafından uygulanan kesintiler söylenebilir. Her ne kadar satıcı tarafından ürün tedariği sağlansa da, alıcı aslında pazaryerine güveniyor ve bu pazaryerinin müşterisi olarak kalıyor. Ayrıca pazaryerleri, ürün başı %30’a varan komisyonlar isteyebiliyor.

e-ticaret-kar

Maliyetler nasıl hesaplanır?

Maliyetler ve giderler, nasıl satış yapıldığına ve hangi pazaryerinde satış yapıldığına göre farklılık gösterebilir. Tercih ettiğiniz web sitesine göre ücretsiz olarak web sitesi kurulabilirken, bazı web siteleri için aylık belirli ücretler ödemek gerekebilir.

Bunların yanında elektronik pos cihazı kullanımında komisyon, web sitesinde kullanılan entegrasyonlara göre ek giderler, nakliye giderleri gibi giderler olacaktır.

Pazaryerleri tarafından kesilen komisyonlar, herhangi bir sabit değere bağlı değildir. Yani her pazaryeri, kendi isteğine göre bu komisyonları belirler ve değiştirebilir.

İlginiz Çekebilir:

Türkiye ’de Günlük 6,2 Milyon Adet E-Ticaret Siparişi Veriliyor

E-Ticaret Harcamaları, Pandemi Sürecinde Yüzde 45 Arttı!

Türkiye ’nin E-Ticaret Raporu Açıklandı: 37 Milyon Kişi Online Alışveriş Yapıyor

Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayın.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz