apple-hareketlilik-raporu
Okuma Süresi
3 dakika

Google’dan kısa bir süre sonra Apple da koronavirüs sürecinde yetkililerin aksiyon planları yapabilmesini kolaylaştırabilmek adına “Hareketlilik Eğilimleri Raporu” hazırlamaya başladığını duyurdu. Raporlar, COVID-19 salgınına ilişkin karantina çalışmalarının başladığı 13 Ocak’tan bu yana 63 ülkenin büyük şehirlerinde yaşanan hareketlilik oranı değişimlerini gün gün gözler önüne seriyor.

Google, kısa bir süre önce 131 ülke için “COVID-19 Topluluk Hareketliliği Raporu” yayınlamaya başlamış ve bu ülkelerde salgın sürecinin başından bu yana, hareketlilik oranının düşüşünü ortaya koyan verileri tüm dünyayla paylaşmıştı. Bundan bir süre sonra Apple da benzer bir hamle yaparak Maps (Haritalar)” kullanan kullanıcılarının seyahat alışkanlıklarındaki değişimleri gösteren bir hareketlilik raporu yayınlamaya başladı. Teknoloji devi tarafından tanıtılan “Hareketlilik Eğilimleri Raporu”, üç farklı kategoriye ilişkin yüzdeleri gözler önüne seriyor. Bu yüzdeler, karantina çalışmalarının başladığı 13 Ocak’tan bu yana araç sürme, yürüme ve toplu taşıma kullanma oranlarının ne kadar azalmış olduğunu gösteriyor.  

apple-hareketlilik-raporu

Rapor, 63 ülkenin büyük şehirlerinden gelen kullanıcı verilerini içeriyor. Google’ın hazırladığı raporun, pek çok açıdan çok daha detaylı olduğu düşünülüyor. Arama motoru devinin “COVID-19 Topluluk Hareketliliği Raporu”, 131 ülkede farklı tipteki konumların ne kadar yoğun olduğunu gösteriyor. Bu konumlar; parklar, toplu taşıma araçları durakları, iş yerleri ve alışveriş merkezleri gibi pek çok farklı kategoriyi içerisinde barındırıyor. Google, raporunda tüm bu kategorilerde yaşanan hareketlilik oranı değişimlerini yüzdeler üzerinden takipçileriyle paylaşıyor.  

Diğer yandan Apple tarafından hazırlanan hareketlilik raporu; yürüyüş, araç sürme ve toplu taşıma olmak üzere 3 ana aktivite kategorisinden oluşuyor. Bununla birlikte Apple, raporları inceleyen kişilerin ham verilere erişebilmesini de mümkün kılıyor. Ayrıca raporlar üzerinden, Ocak ayı başlarından itibaren geçen haftaya kadar tek tek her günün hareketlilik verilerine erişilebiliyor. Google raporlarında ise hareketlilik verilerinde yaşanan değişimler, sadece 2 ana gün üzerinden paylaşılıyor.  

Veriler, Haritalar’daki yol tarifi isteklerinden derleniyor

Google, konum takibi seçeneğini açmış olan her Android kullanıcısından aldığı verileri derlediği için çok daha geniş bir kitleden alınan verilerle hareketlilik değişimlerini ortaya koyuyor. Diğer yandan Apple da Google’a benzer şekilde, verilere ilişkin bir özet tablo hazırlıyor. Bu da medya şirketleri ve araştırmacıların, verileri inceleyerek kendi çalışmalarında kullanabilmelerini daha kolay hale getiriyor.  

Teknoloji devi, hazırladığı raporun veri gizliliği ve kullanıcı güvenliğini hiçbir şekilde ihlal etmediğini ifade ediyor. Aktarılan detaylara göre; söz konusu veriler, Apple Maps (Haritalar) üzerinden yapılan yol tarifi isteklerinin sayısı hesaplanarak derleniyor. Apple Maps, hareketlilik verilerini kullanıcı kimliğiyle eşleştiremiyor ve Apple, kullanıcıların konum geçmişini kaydedemiyor. Apple tarafından hazırlanan rapor, veri gizliliğiyle ilgili endişeleri gündeme getirmiş olsa da raporun, Google’ın raporları gibi kişilerin yapılan sosyal izolasyon çalışmalarına ne kadar uyum sağladığıyla ilgili veriler sunarak yetkililerin yol haritası oluşturmasını kolaylaştırabileceği tahmin ediliyor. 

Türkiye’de hareketlilik oranı yaklaşık yüzde 70 azaldı

Apple tarafından hazırlanan raporda, Türkiye geneli ve İstanbul özelinde toplanan verilerden hazırlanmış bir grafik de yer aldı. Paylaşılan grafiğe göre, 13 Ocak’tan bu yana Türkiye genelinde sürüş oranları yüzde 58 oranında azalırken yürüyüş oranları da yüzde 66’lık bir düşüş yaşadı. Bununla birlikte, COVID-19 vakalarının en çok görüldüğü şehir olan İstanbul içerisinde ise yine 13 Ocak’tan bu yana sürüş oranları yüzde 68 azaldı. Diğer yandan İstanbullular, Ocak başına göre yüzde 75 daha az yürüyüş yapmaya başladı. Apple Maps’te Türkiye kapsamında bir toplu taşıma entegrasyonu bulunmaması sebebiyle diğer ülkelerin aksine, Türkiye içerisinde toplu taşımadaki hareketlilik oranında yaşanan düşüş grafiklere yansımadı.

apple-hareketlilik-raporu


apple-hareketlilik-raporu

Apple “Hareketlilik Eğilimleri Raporu”na erişmek için tıklayınız.

İlgili haberler:

Google’ın raporuna göre Türkiye’de COVID-19 sonrası evde kalma oranı yüzde 17 artış gösterdi

Google, PlayStore’a çocuklar için eğitmen onaylı mobil uygulamalar ekleyecek

Apple, yeni bir giyilebilir monitör için patent başvurusunda bulundu

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz