huawei nova 9 inceleme
Okuma Süresi
6 dakika

Akıllı telefon pazarının bir zamanlar lideri olan Huawei 9 aylık aradan sonra ilk cep telefonu modelini piyasa sürdü. Detaylar Huawei Nova 9 inceleme yazımızda.

Huawei geçtiğimiz bir kaç yılda çok ciddi pazar kaybı yaşadı. ABD hükümeti ile yaşanan sıkıntıları sonrasında uygulanan ambargo ile marka zirvedeki yerini kaybetti. P30 Pro modelinden sonraki hiçbir amiral gemisi modelinde Google servislerini kullanamayan marka, diğer ürünlere ağırlık vermeye başladı. Huawei’den daha seyrek akıllı telefon modelleri görmeye başladık. Nitekim Nova 9 modeli de 9 ay aradan sonra çıkan ilk akıllı telefon modeli oldu. Bizler de yakın zamanda Tekno Safari YouTube kanalımızda hem Nova 9 ilk bakış videosunu hem de Huawei Nova 9 inceleme videosunu yayınlamıştık. Şimdi de deneyimlerimizi siz teknosafari.net okurları için Huawei Nova 9 inceleme yazısında aktaracağız. Huawei Nova 9 inceleme yazıımızı okuduktan sonra Huawei Nova 9 inceleme videomuzu da izlemeyi unutmayın!

Huawei Nova serisi her zaman gençlere yönelik tasarımları ve de fiyat etiketiyle satışa çıktı. İlk modeller de Huawei, Nova serisinde aynı dönem amiral gemisinin temel özelliklerini kullanıyordu. Ekran gibi bileşenlerden tasarruf ederek fiyatı uygun tutuyordu. Ancak sonradan orta segment işlemcilerin gelişmesi ya da Huawei’nin üst segment işlemcilere ulaşma zorluğu sebebi ile bu durum değişti. Nova serisi tasarım, ekran gibi açılardan amiral gemilerine yaklaşırken, yonga setleri orta segment olarak tercih edilmeye başlandı.

Huawei Nova 9 tasarım

huawei nova 9 tasarım

Huawei Nova 9 tasarım olarak bu sene satışa çıkmış olan P50 ailesine benziyor. Aynı detayları paylaşan cihaz biraz daha renkli bir kimliğe sahip. Bu da firmanın hala gençleri hedef aldığını gösteriyor. Önden ve arkadan kavisli yapısı ile ergonomik de olan cihazın ölçüleri 160 x 73.7 x 7.8 mm iken ağırlığı ise gayet iyi bir seviyede tutulmuş. Çerçevesi plastik olan cihaz 175 gram ağırlığında.

Çerçevenin plastik olması eldeki kalite hissiyatını etkiliyor ancak Huawei yine de iyi bir iş çıkartmış. Cihaz gayet iyi birleştirilmiş ve elde oldukça sıkı sıkıya paketlenmiş gibi hissettiriyor. Nova 9 en premium hissiyata sahip cihaz olmasa da kesinlikle “ucuz” hissettirmiyor. Ki orta segmentte yer alan bir telefon, ucuz hissettirmemesi önemli. Hatta genel görünüş ve hissiyat kalitesi açısından sınıfının üzerinde olduğunu söylemek yanlış olmaz. Ayrıca kutu içerisinden çıkan kılıfı da pek çok kutu içi kılıfa göre daha kaliteli.Cihazın ön ver arka yüzeyi cam olsa da kullanılan camın cinsine dair bilgi verilmemiş. Gorilla Glass olmadığı varsayımında bulunabiliriz.

Avrupa pazarında 2 rengi satışa sunuldu, bizim elimizdeki mavi rengi haricinde bir de siyah rengi var. Ancak açıkçası arka yüzeydeki ışık oyunları o kadar fazla ki bazen mavi renk gözükmüyor bile. Yine de görsel açıdan hoş duruyor. Daha basit bir görünüm tercih edenler için siyah daha iyi bir tercih olacaktır. Arka yüzeyinin mat yapıda olması cihazı elde tutmayı kolaylaştırıyor. Ayrıca parmak izi bırakmama konusunda da iyi bir iş çıkartıyor.

Çerçeve ise parlak plastikten imal edilmiş. Bu sebeple parmak izi göstermeme konusunda çok başarılı değil. Ancak telefonun en çok tutulan yan taraflarında çerçeve oldukça ince. Bu sebeple çok fazla parmak izi belli etmiyor. Alt ve üst tarafları ise düz ve mat. Bu sayede çerçeve oralarda da parmak izi tutmuyor. Cihazın tasarımında Gorilla Glass ve IP koruması bulunmaması haricinde görülebilecek pek bir eksik yok.

Huawei Nova 9 Ekran

huawei nova 9 ekran

Hiç şüphesiz ki Huawei Nova 9 ekran kalitesiyle ön plana çıkmak istiyor. Kavisli yapıdaki OLED ekranı neredeyse amiral gemisi seviyesinde. Kavis subjektif bir konu ve zevke bağlı, bu sebeple onu katmıyoruz. Ancak ekran aynı zamanda 120Hz tazeleme hızına sahip, OLED teknolojisi ile imal edilmiş ve 10-Bit renk derinliğine sahip. Buna rağmen biraz daha sıradan FHD+ çözünürlüğe ve 19.5:9 en boy oranına sahip.

Parlaklık açısından gayet yeterli olan ekran dış mekanlarda sıkıntı yaşatmıyor. Fakat renk doğruluğu açısından ekranı biraz fazla soğuk. Hiçbir ayar yapılmamış şekilde ekranın mor-mavi tonlarına doğru kaydığını görebiliyorsunuz. Normal moda alırsanız biraz daha iyi bir doğruluk sunabiliyor ancak yine de özellikle beyaz ve gri renkler hala soğuk tonlarda kalıyor. Ayarlarda bulunan renk tekerleğinden renk dengesini sıcak tarafa kaydırmak isteyebilirsiniz.

Yüksek tazeleme hızı açısından 3 ayar sahip; Dinamik, Yüksek ve Standart. Ancak hem Dinamik hem de Yüksek modda bir süre dokunmazsanız ekran tazeleme hızı 60Hz’e düşüyor. Bunun çok da büyük olmayan bataryayı korumak için bir önlem olduğunu düşünebiliriz.

Huawei Nova 9 Kullanıcı Deneyimi

huawei nova 9 kullanıcı deneyimi

Huawei’nin ABD ile olan ilişkileri firmanın yakasını bırakmıyor. Özellikle akıllı telefon konusunda oldukça sıkıntı yaşattığını ön görebiliriz. Belki de bu yüzden EMUI 12 arayüzünün altındaki yazılıma dair bilgi cihazın menülerinde yer almıyor. Ancak Çin pazarına sunulan Nova 9’un aksine Avrupa pazarına sunulan Nova 9 Android 11 tabanlı. HarmonyOS şimdilik Çin’e özel kalmaya devam ediyor. HarmonyOS ile EMUI 12 arasında farklılıklar olsa da oldukça minimal düzeyde olduğunu söylemek lazım. Huawei, HarmonyOS’u tasarlarken EMUI’dan gelen kullanıcılarının zorluk çekmemesi adına oldulça benzer yapıda tutmuştu. Tabi ki bizim elimizdeki cihaz EMUI tabanlı olduğu için alıştığınız Huawei deneyimini sunuyor.

Yazılım pek çok özelleştirmeye imkan veriyor. Çeşitli temalar uygulayabildiğiniz gibi temaların üzerinde değişiklik yapmak da mümkün. Google Mobil Servisleri olmamasına rağmen Huawei Mobil Servisleri hiçbir eksik bırakmadan deneyiminizi tamamlıyor. Ayrıca Huawei’nin uygulama mağazası AppGallery de her geçen gün daha iyi bir hale geliyor. Ancak GMS olmaması neticesinde bu servis üzerinden çalışan YouTube, Google Chrome ya da Gmail gibi uygulamarı dışarıdan haricen kuramıyorsunuz. Tarayıcı üzerinden kullanmanız gerekiyor.

Huawei’nin Device+ özelliği ile Huawei cihazlar arasında dosya ve veri aktarımını zahmetsiz hale getiriyor. Device+’dan daha iyi yararlanması için en güncel Wi-Fi 6 ve BT 5.2 bağlantı özelliklerini destekliyor.

Huawei Nova 9 Performans

huawei nova 9 performans

Huawei Nova 9 Qualcomm’un orta segment çözümü Snadragon 778G ile donatılmış. 778G 8 çekirdekli işlemciye ve Adreno 642L GPU’ya sahip. 8GB RAM belleğin yanı sıra 128GB depolama alanına sahip. Bu depolama alanı arttırılamıyor.

Bu fiyatlarda Dimensity 1200 ya da Qualcomm 888/870 gibi yonga setleri görmek de mümkün. 778G güdelik işler açısından kötü bir performans sergielemese de pek çok kişinin daha güçlü yonga setlerine yönlenmesi daha olası. Yine de 778G gündelik işler ya da oyun açısından üzücü bir performans sergilemiyor. Huawei Nova 9 performans açısından standar kullanıcıları tatmin edebilecek kabiliyete sahip.

Huawei Nova 9 Kamera

huawei nova 9 kamera

Arka taraftaki kamera çıkıntısının içerisinde yer alan 2 ayrı kamera çemberinin birinde 50MP çözünürlüğündeki ana kamera yer alıyor. Diğer kamera çemberinde ise 8MP geniş açı, 2MP makro ve 2MP derinlik algılama kamerası yer alıyor. 50MP çözünürlüğündeki ana kamerası gayet iyi sonuçlar ortaya çıkartıyor. Hem dinamik aralık hem de renk dengesi açısından gayet başarılı. En büyük sıkıntısı ise  bazen odaklama konusunda sıkıntı yaşanabilmesi. Kamera odağı doğru bulamadığı zamanlarda fotoğraflarda genel bir yumuşaklık söz konusu olabiliyor. 8MP geniş açı kamerası ise ana kamera kadar başarılı değil. Dinamik aralığı daha dar, fotoğraflar daha yumuşak. Fotoğraflardaki renkler ise ana kameradan biraz daha koyu.

Ekrandaki delik şeklindeki çentikte yer alan ön kamera ise 32MP çözünürlüğünde. Çeşitli yüz güzelleştirme efektlerini kapatsanız dahi cildinizi biraz yumuşatabiliyor ancak genel olarak oldukça başarılı bir ön kamerası var.

Hem ön hem de arka kamera ile 4K çözünürlükte 30 FPS hızında videolar çekilebiliyor. Kameralarda OIS bulunmamasına rağmen stabilizasyon anlamında iyi işler çıkarttığını da söylemek gerek. Ayrıca tüm kameralarda gece modu gayet iyi şekilde çalışıyor. Ancak ana kamera ile çekilen gece fotoğrafları bazen aşırı parlayabiliyor. Bu da arka kameradaki odak sıkıntısından olabilir.

Huawei Nova 9 Batarya Performansı

huawei nova 9 batarya performansı

Huawei Nova 9 fiyat bandındaki pek çok telefondan daha küçük bir batarya kapasitesine sahip. 4300 mAh bataryaya sahip cihaz ortlama bir pil ömrü sunuyor. Bunun en büyük etkenlerinden biri cihazın yonga setinin rakiplerine oranla daha tasarruflu olması. Amiral gemilerine doğru yaklaşan bu segmentte çoğu telefon Snapdragon 870 ya da 888 kullanıyor. Snapdragon 778G, batarya kapasitesi küçük olsa da Huwaei Nova 9 batarya performansını uzatmayı başarıyor. Rakipleri daha büyük bataryalarla daha güçlü işlemcileri bir araya getirerek benzer süreleri alırken, Huawei Nova 9 benzer batarya performansını daha küçük bataryası ile yakalıyor.

Huawei, Nova 9’un kutusuna şarj cihazını eklemiş ve  bu şarj cihazı Nova 9’un 0-100 şarjını 54 dakikada tamamlayabiliyor. Şarj aletinin gücü 66W, piyasadaki en hızlı şarj gücü olmasa da yavaş olmaktan oldukça uzak. Ayrıca bu şarj Huawei’nin verilerine göre 18 dakikada %60 şarj yapabiliyor. Tabi ki bunun için tüm batarya sağlığı koruma ayarlarını kapatmanız gerekiyor. Aynı zamandan Nova 9 ile başka cihazlarını da şarj edebiliyorsunuz. Type-C çıkışı üzerinden ters şarj desteği mevcut.

Huawei Nova 9 alınır mı?

huawei nova 9 alınır mı

Huawei Nova 9 da ülkemizdeki pek çok teknolojik ürün gibi yüksek kurlardan nasibini aldı. Avrupa’da 500 Euro civarında bir fiyat etiketine sahipken ülkemizde 11999 TL’den satışa sunuluyor. Huawei Nova 9 alınır mı? Aynı fiyat bandında daha performanslı rakipleri var. Ayrıca Nova 9 rakiplerinde olmayan hiçbir farklılık da sunmuyor. Ancak Huawei ekosistemi içerisine dahil edebilirsiniz.

Tekno Safari YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

İlginizi çekebilir:

Honor Yeni Ürünlerini Tanıttı – 2022 Planlarını Anlattı

Galaxy S22 Ultra yeni görüntü işleme ile çok daha iyi fotoğraflar sunuyor

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz