mobil işlemci
Okuma Süresi
2 dakika

Counterpoint Research tarafından açıklanan verilere göre, mobil işlemci pazarında 2019 yılının en büyük ismi Qualcomm oldu. Samsung ise elde ettiği başarı ile Apple’ı geçmeyi başardı.

Lider teknoloji markaları mobil işlemci üretimi noktasında yarışmaya devam ediyorlar. Counterpoint Research tarafından açıklanan veriler ile birlikte 2019 yılının mobil işlemci pazar sonuçları belli oldu. Listede tahmin edilebileceği gibi ilk sırada Qualcomm var. 

Mobil işlemci pazarı 2019 verileri

Mobil işlemci pazarı 2019 verileri

  • Mobil işlemci üretimi noktasında lider konumda olan Qualcomm, 2019 yılında pazar payından yüzde 1.6 kayıp yaşamış durumda. Yani 2018 yılında Qualcomm’un pazar payı yüzde 35’ken, 2019 yılında yüzde 33.4’e düşmüş durumda. Amerikalı şirket elde ettiği açık ara fark sayesinde uzun zamanlar lider kalmaya devam edecek gibi görünüyor.
  • Listenin ikinci sırasında Tayvan merkezli üretici MediaTek var. MediaTek’de büyük isimlerden olmasına rağmen bu yıl pazar payı kaybetmiş durumda. 2018 yılında yüzde 35.7 olan pazar payı, yüzde 1.1’lik bir kayıp ile 2019 yılında yüzde 24.6’ya düşmüş durumda. Bu düşüşün dışında MediaTek, son zamanlarda performans testlerinde hile yapmak ile suçlanıyor. 
  • Listenin üçüncü sırasında ise oldukça başarılı bir şekilde yükselerek, en büyük rakiplerinden biri olan Apple’ı geçiş olan Samsung var. Samsung, işlemci pazar payını yüzde 2.2 oranında büyütmüş durumda. Bu sayede Samsung’un 2019 yılı pazar payı yüzde 14.1’e yükselmiş. 
  • Listenin dördüncü sırasında ise Apple var. Oldukça küçük bir kayıp yaşayan Apple, yüzde 0.5’lik pazar payı kaybıyla, 2019 yılını yüzde 13.1’lik bir oranla kapatmış durumda. 
  • Listenin beşinci sırasında en iyi gelişimi sağlamış olan Huawei var. Huawei’nin kurmuş olduğu ve Kirin işlemcilerin üretildiği HiSilicon şirketi, pazar payını yüzde 2.5 oranında yükseltmiş durumda. Amerika ile sorunlarına rağmen her alanda büyüme devam eden Huawei, en büyük teknoloji firmalarından biri olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. HiSilicon şirketi 2019 yılını yüzde 11.7’lik bir payla kapatmış.

Google işlemci üretebilir

Google işlemci

Büyük teknoloji devi Google’un yakın zaman içerisinde işlemci üreteceğine dair söylentiler çıktı. İddialar göre Google, kendi cihazlarında kullanmak için üreteceği işlemcileri, yapay zeka teknolojileri ve Google Sesli Asistan için özel olarak tasarlayacak. 5 nm teknolojisinde üretileceği söylenen işlemciler ARM mimarisine sahip olacaklarmış. İddialara göre bu işlemcileri kullanan cihazları 2021 yılında piyasada göreceğiz. Google gibi bir devin mobil işlemci pazarına girmesi durumunda, pazar payı oranları ciddi anlamda değişebilir. 

DigiToll #10

MediaTek, performans testlerinde hile yapıyor iddiaları büyüyor

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz