Okuma Süresi
2 dakika

Nature Communications dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre 90 alkol bağımlısı üzerinde gerçekleştirilen deneyde ketaminin alkol bağımlılığına son verebileceği ortaya çıktı.

Bu yılın başlarında bir ketamin türevi olan esketamin, burun spreyi olarak depresyon tedavisinde kullanılması için onaylanan ilk halüsinojenik madde olmuştu. LSD ve psilosibin gibi seretonerjik bir saykodelik yaratmasa da ketamin de halüsinasyonlar yarattığı için tıp tarihi boyunca tartışmalara sebep olan bir kimyasal madde olarak biliniyor. Ancak ketaminle alakalı son yirmi yılda gerçekleştirilen çalışmalar, klinik ortamlarda test edilmiş ve birçok hastalıkta pozitif sonuçlar doğurmuş durumda.

ABD’de 50 yıl önce anestezi ilacı olarak kullanılmaya başlanan Ketamin, dirençli depresyon başta olmak üzere pek çok psikiyatrik hastalığın tedavisinde kullanılıyor. Ketamin’in tedaviye yanıt vermeyen dirençli depresyon vakalarında yüzde 60-65 oranında başarı sağladığı biliniyor. Ancak yeni yapılan araştırmalar sonucu ketaminin alkol bağımlılığında da etkili olduğu ortaya çıktı.

UCL Klinik Psikofarmakoloji Birimi’nden Dr. Ravi Das, yapmış olduğu araştırmalarda, belirli dozda kullanılan ketaminin ağır alkol bağımlılıklarında olumlu yönde etki ettiği sonucuna ulaştı. Araştırmada ağır alkollü içeceklerin, belirli dozda ketamin alımından sonra birey tarafından arzulanmadığı sonucuna varıldı.

Dr. Ravi Das ketaminin neden alkol bağımlılığını azalttığını ise şu şekilde açıkladı: “Temel olarak, ilaç beynin yerleşik ödül öğrenme sistemini ele geçiriyor, böylece çevresel ‘tetikleyicileri’ ortadan kaldırmaya neden olup, bireyin alkol isteğini ciddi ölçüde azaltıyor.’’

Yapılan deneye toplamda 90 ağır alkol bağımlısı katıldı. Eşit üç gruba ayrılan deneklerin haftalık bira tüketimleri ortalama 15 litreydi. Araştırmada gruplardan ikisine ilk gün bira içmeleri söylendi. Biralarını içtikten sonra bir gruba ketamin infüzyonu, ikinci gruba ise ketamin olduğu söylenen etkisiz başka bir madde verildi. Üçüncü gruba ketamin ve bira kullandırılmadı. 10 günde bir üç gruptan da veriler toplanmaya başlandı. Ketamin ve bira tüketen grubun alkol alma dürtülerinde önemli derecede düşüşler yaşandığı ve daha az alkol tükettikleri sonucuna varıldı. Dokuz ay sonra ise üç grubun da alkol tüketme oranlarının belli ölçüde azaldığı ancak en fazla etkinin ketamin tüketen grupta görüldüğü belirlendi. Ayrıca deney sonucunda sadece ketamin enjeksiyonu alan gruplarda alkol tüketiminin istatiksel olarak azaldığı belirtildi.

Dr. Ravi Das, araştırmanın klinik bazlı olmadığını, ketaminin terapötik olarak kullanılması için daha somut kanıtlar gerektiğini ve çalışmalarına devam ettiğini belirtti.