Alibaba Tekelcilik Karşıtı Soruşturma
Okuma Süresi
2 dakika

Çinli rekabet otoriteleri, dünyanın en ünlü e-ticaret platformlarından biri olan ‘Alibaba’ hakkında tekelcilik karşıtı bir soruşturma başlattı. Yetkililerin, yerli teknoloji şirketlerinin tekelci uygulamalarını önlemeye yönelik adımlar attığı ifade edildi.  

Çinli rekabet otoriteleri, dünyanın en ünlü e-ticaret platformlarından biri olan ‘Alibaba’ hakkında şüpheli tekelci davranışlarda bulunduğu gerekçesiyle tekelcilik karşıtı bir soruşturma başlattı. Yerel ‘Piyasa Düzenleme İdaresi’, resmi internet sitesi üzerinden tekelcilik karşıtı soruşturmayı duyurduğu kısa bir açıklama yayınladı. Özellikle ‘Alibaba’da yer alan iki seçenekten birini tercih etme politikasına yönelik bir itiraz yapıldığı dile getirildi. Söz konusu politikanın, platformdaki satıcıları yalnızca ‘Alibaba’da satış yapmaya zorladığı ve bu satıcıların, ‘JD.com’ veya ‘Pinduoduo’ gibi rakip e-ticaret sitelerinde satış yapmasının önüne geçtiği belirtildi.

Diğer yandan; yetkililer, bir süredir yerli teknoloji devlerinin tekelci uygulamalarını önlemeye yönelik hamleler yapıyordu. Çin’de bu yılın Kasım ayında, şirketlerin veri toplama faaliyetlerini kısıtlayacak yeni yasa taslağı ve tüketicileri korumaya yönelik yeni düzenleyici kurallar da tanıtılmıştı. Rekabet otoritesi ayrıca; 22 Ekim Salı günü ‘Alibaba’, ‘JD.com’, ‘Tencent’, ‘Meituan’, ‘Pinduoduo’ ve ‘Didi Chuxing’i uymaları gereken 9 kuralı görüşmek üzere bir toplantıya çağırmıştı. Söz konusu platformların, rakiplerini zorlamak veya tekelci pozisyonlar oluşturmak amacıyla ürünleri maliyetinin altında satmalarının kesinlikle yasaklandığı bildirilmişti.  

‘Alibaba’, Jack-Ma’nın hakkında inceleme başlatılan tek şirketi değil!

Alibaba İnceleme

Bununla birlikte;Alibaba’, Jack-Ma’nın inceleme altına alınan tek şirketi olmadı. Çinli otoriteler; daha önce Jack-Ma tarafından kurulan ‘Ant Group’un, 34 milyar dolarlık halka arzını da engellemişti. Öte yandan; Jack-Ma’nın şirketlerinin, kriz durumunda olduğu ve üst düzey yöneticilerinin her gün denetleyicilerle mücadele eden görev gücünün bir parçası haline geldiği dile getirilmişti.

Alibaba’nın, haksız rekabete sebep olduğu iddialarıyla gündeme gelen tek teknoloji platformu olmadığı da biliniyordu. Aralık ayı ortasında Google da 2020 yılındaki üçüncü antitröst davasıyla karşı karşıya gelmişti. Şirket hakkında, 2021 yılı başlarında yeni bir antitröst davası daha açılacağı ifade edilmişti. Benzer şekilde, ABD Federal Ticaret Komisyonu da kısa bir süre önce Facebook hakkında bir antitröst davası açmıştı. Dava kapsamında; sosyal medya devinin, çatısı altına alarak haksız rekabette bulunduğu ifade edilen WhatsApp ve Instagram’ı elden çıkarması talep edilmişti.  

Teknoloji haber bülteni DigiToll‘ü izlemek için tıklayınız.

İlginizi çekebilir:

Alibaba, corona virüsünün yayılmasını önlemek için tedarik platformu kurdu

Türk Satıcıların E-İhracat Performansı, Pandemi Öncesine Göre Katlandı 

E-ticaret Yapanlara, 1 Ocak 2021 İtibarıyla Vergi Muafiyeti Geliyor 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz