Okuma Süresi
1 dakika

WhatsApp’ın tartışma yaratan yeni Gizlilik Sözleşmesi, artık kullanıcıları verilerini Facebook ile de paylaşılacağını ortaya koydu. Halîhazırda, gündeme kullanıcı verileriyle yaşadığı problemlerle gelen Facebook ’un hakkımızda en çok şeyi bilen şirket olduğunu biliyor  muydunuz? 

İnternet dünyasında artık alışkanlık haline gelen “çerezleri kabul et” penceresini maalesef okumadan işaretlemeye başladık. Peki bu okumadan işaretlediğimiz pencere hangi büyük firmalara hangi verilerimizi verdiğimiz anlamına geliyor? Dünyanın en çok kullanılan uygulamalarından bazılarının kullanıcıların hangi bilgilerini aldığına gelin birlikte bakalım. 

Şirketler gerçekte hangi verileri toplayabilir?

Şirketlerin toplayabileceği veri türleri, beklediğiniz şeylerden – adınız, doğum tarihiniz ve e-posta adresiniz gibi – evcil hayvanlarınız, hobileriniz, boyunuz, kilonuz ve hatta neler yapmaktan hoşlandığınız gibi daha belirsiz olanlara kadar çeşitlilik gösterir. Banka bilgilerinizin yanı sıra sosyal medya hesaplarınıza ve bunlarda paylaştığınız verilere de ulaşabiliyorlar.

Bu verilerle ne yaptıkları, ne tür bir iş olduklarına bağlı olarak farklılık gösteriyor, ancak çoğu zaman hedeflenen şey reklamcılık ve web sitesi yönetimi ile sonuçlanıyor. 

En çok veriyi kim topluyor?

Veri toplayıcılar için listenin başında, belki de şaşırtıcı olmayan bir şekilde Facebook geliyor. Bir sosyal ağ olarak, size arkadaşlarınızı önerebilmeleri, insanlara doğum gününüz olduğunu bildirebilmeleri, katılmanız için gruplar önerebilmeleri ve en önemlisi size reklam verebilmeleri için tüm bilgilerinize erişim sağlamanıza güveniyorlar. Facebook, sizin hakkınızda ne kadar çok şey biliyorsa o kadar fazla reklam gösterebilir ve bu da daha fazla para kazanmasına olanak tanır. Facebook elbette ki sadece, adınızı, konumunuzu, e-posta adresini ve doğum tarihinizi bilmiyor. Sizin Facebook’un bildiğini düşünmediğiniz çok fazla bilginiz Facebook tarafından kullanılıyor. 

Bir işletmenin yasal olarak hakkınızda toplayabileceği tüm verilerin  %70,59’unu Facebook topluyor.

Listede Facebook’un ardından Instagram geliyor. Facebook’un sahip olduğu uygulama, hobileriniz, boyunuz, kilonuz ve cinsel yöneliminiz gibi mevcut tüm verilerin %58,82’sini topluyor. Sahipleri gibi onlar da bu bilgilerin çoğunu reklam vermek ve izlemeniz gereken hesapları önermek için kullanıyor.

İlginizi Çekebilir:

WhatsApp, Tartışmalı Gizlilik Sözleşmesi için Açıklama Yaptı

Elon Musk, WhatsApp’a Alternatif Olarak ‘Signal’ Uygulamasını Önerdi! 

WhatsApp’a Alternatif, Verilerinizi Koruyan En Güvenli Mesajlaşma Uygulamaları:

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz