Huawei HarmonyOS
Okuma Süresi
5 dakika

Çin merkezli teknoloji şirketi Huawei, kısa bir süre önce gerçekleştirdiği online bir tanıtım etkinliğinde kendi geliştirdiği HarmonyOS işletim sistemini görücüye çıkardı. Huawei tarafından piyasaya sürülen tüm ürünlerin, artık HarmonyOS işletim sistemini kullanacağı ve aynı ekosistemi paylaşacağı belirtildi. Şirket tarafından geliştirilen işletim sisteminin, Android ve iOS’e önemli bir rakip olabileceği tahmin edildi.  

Çin merkezli teknoloji şirketi Huawei, Donald Trump yönetimi döneminde ABD hükumeti ile yaşadığı kriz sonrası Android desteğini kaybetmişti. Söz konusu gelişme ile birlikte şirket, kendi işletim sistemi ‘HarmonyOS’a yönelik yaptığı yatırım ve çalışmaları hızlandırmak zorunda kalmıştı. Bunun üzerine, ‘HarmonyOS’ kısa bir süre içerisinde kullanıma hazır hale getirilmiş ve şirketin piyasaya sürülen birkaç cihazında görülmeye başlamıştı. Fakat işletim sistemi, hala Huawei marka mobil cihazlara gelmemişti. Bu durum, söz konusu cihazların erişilebilirliği ve işlevselliğini önemli oranda kısıtlıyordu.  

Yaşanan gelişmeler sonrası; Huawei, uzun süredir merakla beklenen ‘HarmonyOS’ işletim sistemini gerçekleştirdiği online bir tanıtım etkinliğinde resmi olarak görücüye çıkardı. İşletim sisteminin ikinci sürümü ‘Harmony 2.0’ ile HarmonyOS, mobil kullanıcıların da beğenisine sunulmuş oldu. Huawei tarafından piyasaya sürülen tüm ürünlerin, artık HarmonyOS işletim sistemini kullanacağı ve aynı ekosistemi paylaşacağı belirtildi. Şirket tarafından geliştirilen işletim sisteminin, Android ve iOS’e önemli bir rakip olabileceği tahmin edildi. Şirket, online etkinliğinde Huawei Watch 3 Serisi ve Huawei MatePad Pro dahil olmak üzere ‘HarmonyOS 2.0’ destekli bir dizi yeni cihazı daha tanıttı. 

Huawei Tüketici Elektroniği Grubu İcra Direktörü ve CEO’su Richard Yu, konuya ilişkin açıklamasında “Her şeyin birbirine bağlı ve akıllı olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Hiçbirimiz bu dünyadan kendimizi soyutlayamayız. HarmonyOS’un piyasaya sürülmesi ve bu çığır açan işletim sistemi tarafından desteklenen bir dizi ürün, ileriye dönük bir yaklaşımla mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sunmaya yönelik aralıksız çabalarımızın bir başka örneğidir” ifadelerine yer verdi.  

HarmonyOS ile çoklu cihaz etkileşimi, birden fazla cihazı kontrol etmeyi daha kolay hale getiriyor

HarmonyOS Çoklu Cihaz Etkileşimi

Aktarılan detaylara göre; akıllı cihazlar için yeni nesil bir işletim sistemi olan HarmonyOS, farklı türdeki cihazların bağlanması ve iş birliği yapması için ortak bir dil sağlayarak kullanıcılara daha rahat, sorunsuz ve güvenli bir deneyim sunmayı hedefliyor. İşletim sistemi, sistem yazılımını ayrıştırıp esnek bir şekilde dağıtmak ve daha önce bağımsız olan cihazları uyumlu ve bütünsel bir ‘Süper Cihaz’da birleştirmek için dağıtık teknolojiyi kullanıyor. Kullanıcılar, bu sayede ihtiyaçlarına göre bileşen cihazlarının yeteneklerinden özgürce yararlanabiliyor. Servis Widget’ları aracılığıyla da yeni bir tür bağlantı deneyimi sunuluyor. 

HarmonyOS ile çoklu cihaz etkileşimi; birden fazla cihazı kontrol etmeyi, bir cihazı kontrol etmek kadar basit hale getiriyor. Yeni ‘Çoklu Cihaz Kontrol Paneli’, kullanıcıların belirli senaryolara göre istedikleri cihazlara özgürce bağlamalarına olanak tanıyan ‘sürükle-bırak’ bütünleşik özelliği aracılığıyla basit ve sezgisel bağlantıları destekliyor. Örneğin; gece geç saatlerde evde film izlemek isteyen kullanıcıların, ‘Kontrol Paneli’ni açıp akıllı ekran simgesini telefon simgesine sürüklemesi yeterli oluyor. Böylece film, doğrudan telefondan TV’ye aktarılabiliyor. Huawei FreeBuds 4’ü takan bir kullanıcı, kulaklık simgesini telefon simgesine sürüklediğinde film, sesini FreeBuds aracılığıyla yeniden yönlendirirken akıllı ekranda oynatılabiliyor.  

‘HarmonyOS’un yeni ‘Çoklu Cihaz Görev Merkezi’ ise uygulamaların yüklenmesine gerek kalmadan farklı cihazlar arasında istedikleri zaman geçiş yapmasına olanak tanıyarak, tüm işlevler ve hizmetlerin ihtiyaç duyulan her an ve her yerde kullanılabilir hale gelmesini mümkün kılmayı hedefliyor. Kullanıcılar; ‘Süper Cihaz’ sisteminin parçası olan herhangi bir cihazda, diğer tüm cihazlarda çalışan görevleri görebiliyor. Örneğin; mobil oyunlar için daha büyük bir ekran isteniyorsa, ‘Genel Bakış Ekranı’nı getirmek için yukarı kaydırıp fareyle üzerine tıklandığında oyun, Huawei MatePad Pro’ya aktarılabiliyor. 

Huawei HiLink, ‘HarmonyOS Connect’ olarak güncelleniyor

HarmonyOS Connect

Huawei ayrıca, yeni ‘HarmonyOS Ana Ekranı’nın her zamankinden daha akıcı ve düzenli olduğuna işaret ediyor. Kullanıcılar, uygulamayı açmak zorunda kalmadan gerçek zamanlı, erişimi kolay bilgileri veya hizmetleri görüntüleyen ‘Servis Pencere Öğeleri’ oluşturmak için uygulamalarda yukarı kaydırabiliyor. ‘Hizmet Pencere Öğeleri’nin boyutu özelleştirilebiliyor, uygulamalara dokunulabiliyor ve pencere öğelerini görüntülemek için ekran yukarı kaydırılabiliyor veya bunları gizlemek için ana ekranda herhangi bir boş konuma dokunmak yeterli oluyor. ‘Servis Widget’ları, herhangi bir indirmeye veya yüklemeye gerek kalmadan ‘Servis Merkezi’nden kolayca çağrılabilen ve paylaşılabilen ‘Atomic Services’a erişmek için de kullanılabiliyor. Bu da güncel haberler gibi işlevlere erişimi, daha kolay ve rahat bir hale getiriyor.  

Huawei HiLink ise Huawei olmayan daha fazla cihazı akıllı özelliklerle donatmak için ‘HarmonyOS Connect’ olarak güncelleniyor. Artık akıllı ev cihazları, tek bir dokunuşla cep telefonuna bağlanabiliyor. Örneğin kullanıcılar, telefonlarını HarmonyOS tabanlı bir Midea fırına dokundurup yemeklerini anında hazırlamaya başlamak için bir tarif seçebiliyor. Saklanan yiyecek türüne göre sıcaklıklarını otomatik olarak ayarlayan Haier buzdolapları ile yemekler, daha uzun süre taze tutulabiliyor. ‘Huawei Sağlık’ uygulamasındaki verilere dayanan tarifler önerebilen Joyoung soya sütü makineleriyle kullanıcıları, vücutları için mükemmel soya sütünü elde edebiliyor. Birlikte çalışan bu bağlantılar, mutfağı kişisel bir sağlık koçuna dönüştürebiliyor.  

HarmonyOS kullanan bir telefon, 36 aylık kullanımdan sonra okuma-yazma hızını koruyabiliyor

HarmonyOS Kullanan Telefon

Diğer yandan; HarmonyOS kullanan bir telefon, cihazda çok az depolama alanı olsa bile 36 aylık kullanımdan sonra yeni bir telefonunkine benzer okuma-yazma hızlarını koruyabiliyor. Huawei ayrıca, tüketici gizliliği ve güvenliğini de üst seviyelere çıkardığına işaret ediyor. HarmonyOS, EMUI’da bulunan önde gelen gizlilik ve güvenlik teknolojilerini daha da geliştiriyor. Şirketin temel tasarım ilkesinin; doğru kişinin doğru cihazla doğru verilere erişebilmesini sağlamak, her cihaza her erişimin güvenliğinin yanı sıra, tüm veri depolama, iletme ve kullanma eyleminin güvenilirliğini sağlamak olduğu belirtiliyor. Çok cihazlı ortak kimlik doğrulama etkinleştirildiğinde kullanıcılar, yalnızca akıllı telefonlarındaki yüz tanıma ve taktığı saatin telefona bağlı olmasını sağlayan özel bir kontrol kombinasyonu ile telefonlarının kilidini açabiliyor. 

Bununla birlikte HarmonyOS, kullanıcı verilerini kategoriye göre yönetip ‘Süper Cihazlar’ için belirli bir güvenlik eşiği ayarlayarak cihazları seviyelerine göre korumayı hedefliyor. Yalnızca katı güvenlik gereksinimlerini karşılayan cihazlar, güvenlik seviyelerine karşılık gelen verilere erişebiliyor ve kullanıcıların ‘Çoklu Cihaz İş Birliği’ özelliklerini gönül rahatlığıyla kullanabilmelerini sağlıyor. HarmonyOS uygulamalarının, temiz bir ekosistemde güvenli bir deneyim sunduklarından emin olmak için geliştirme, yayın, kurulum ve kullanım boyunca zorlu testlerden geçtiği dile getiriliyor.  

Tekno Safari YouTube kanalına abone olmak için tıklayınız.

İlginizi çekebilir:

HarmonyOS 2.0 İşletim Sistemi Güncellemesi Alacak Huawei Telefonlar Belli Oldu

Beklenen Geliyor: Huawei, Yeni İşletim Sistemi HarmonyOS ’u Tanıtacağı Tarihi Açıkladı!

Huawei İşletim Sistemi HarmonyOS, Mate 40 Pro’da Görüntülendi!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz