Sağlık Bakanı açıkladı: Corona virüsü tanısını doktor yanlışlıkla koymuş

0
1335
Coronavirüs haritası ile virüsün yayılımı online olarak takip edebiliyor
Okuma Süresi
4 dakika

Bugün eski CHP Milletvekili Barış Yarkadaş, Çapa Tıp Fakültesi’nde 6 yaşındaki Çin’li bir çocuğa corona virüs teşhisi konulduğuna ilişkin attığı tweet’ler atmıştı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamalarının ardından çocuğun hasta kayıt raporlarını paylaşan Yakardaş, virüsün kesin tanısının konulduğunu belgelerle kanıtlamıştı. Söz konusu belgeye ilişkin Koca, doktorun ‘’yanlışlıkla’’ teşhisi koyduğunu belirterek, Çin’li çocukta Influenza B (Grip) çıktığını aktardı. 

BirGün gazetesinden aktarılan bilgilere göre, Çin’in Wuhan kentinden yayıldığı söylenen ve tüm dünyayı alarma geçiren koronavirüsün İstanbul’da ortaya çıktığı iddia edildi. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “koronavirüs hastamız yok” açıklamasınının ardından rapor paylaşan Yarkadaş, “Hasta haklarına saygıdan dolayı Çinli çocukla ilgili fazla bilgi vermek istemedim. Ancak yandaş medya ve Sağlık Bakanlığı beni yalanlamaya çalışınca belgeyi yayınlamak şart oldu. İşte Belge: Bakın bakalım Y. M. adlı 6 yaşındaki kız çocuğu için Dr. hangi teşhisi koymuş” ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanı Koca daha sonra yaptığı açıklamada Çapa Tıp Fakültesinde takip edilen Çinli çocuğa yapılan test sonucunun İnfluenza B (Grip) çıktığını bildirdi.

Bakan Koca’nın yaptığı açıklamanın ardından paylaşımlarına devam eden Yarkadaş, Koca’nın kendisine aktardıklarını yazdı. Koca, hastanedeki doktorun tanı kısmını yanlış işaretlediğini belirtti. Doktor hakkında soruşturma başlatıldığı öğrenildi.

BARIŞ YARKADAŞ DUYURMUŞTU

Eski CHP Milletvekili Barış Yarkadaş, sosyal paylaşım sitesi Twitter’da yaptığı açıklamada Çapa Tıp Fakültesi’nde Çinli bir çocuğa koronavirüs tanısının koyulduğunu söyledi.

Yarkadaş, “Çinli çocuğun tedavi altına alındığı bölgede tam anlamıyla bir ‘karantina’ yok. Aynı katta başka çocuklar da var. Personel ise sadece maske takıyor” diye yazdı.

Yarkadaş yaptığı açıklamada, “Dün gece saat 21.00 sularında 6 yaşındaki Çinli bir çocuk, ailesi tarafından Bakırköy Sadi Konuk Hastanesi’ne getirildi. Çocuk, ilk tedavisinin ardından ilaç verilerek evine gönderildi. Ancak ailesi gece geç saatlerde bu kez İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne başvurdu” ifadelerini kullandı.

SAĞLIK BAKANI’NDAN AÇIKLAMA

Bu sabah saat 09.00’da toplanan Koronavirüs Bilim Kurulu’nun ardından açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Şüpheli görülen 68 kişiden örnek alarak analiz edildi. Şu ana kadar Türkiye’de kesin olarak yeni Koronavirüs tanısı alan hastamız olmadı” dedi. Koca ayrıca Adana’da gözetim altındaki iki vakanın sonuçlarının negatif çıktığını bildirdi.

YARKADAŞ’TAN KOCA’YA YANIT

Sağlık Bakanı Koca’nın açıklamalarının ardından paylaşımlarına devam eden Yarkadaş, “Neden dün gece İÜ’ye gelen 6 yaşındaki Çinli kız çocuğunu hastaneye hemen yatırıp diğer hastaları bölümden çıkardınız?” diye sordu. Yarkadaş, 6 yaşındaki Çinli kız çocuğunun iki yakınının da karantinaya alındığını duyurdu.

TIP FAKÜLTESİNDEN AÇIKLAMA

CHP eski milletvekili ve gazeteci Barış Yarkadaş’ın gündeme getirdiği iddia ile ilgili İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi kaynakları BirGün’e açıklama yapmıştı.

Koronavirüs şüphesiyle hastanede tedavi altına alınan Çinli çocuğun 10 gün önce Şangay’dan Türkiye’ye geldiğinin öğrenildiğini bildiren kaynaklar, an itibariyle hastalığın kesin teşhisinin yapılmadığını kaydetmişti. Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapılan ilk tedaviye rağmen çocuğun durumunun dün akşam saatlerinde ağırlaştığını aktaran tıp fakültesi kaynakları, bugün ise durumunun daha iyi olduğunu söylemişti.

Tıp fakültesi kaynakları, koronavirüs şüphesi nedeniyle gerekli testlerin yapıldığını ancak sonuçlarının ise henüz çıkmadığını belirtmişti.

DEKANDAN AÇIKLAMA

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, koronavirüs şüphesiyle İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’ne yatırılan Çinli çocukla ilgili açıklama yaptı.

Dekan Tükek, “Dün saat 20.00 sıralarında Çin’den gelen bir Çin vatandaşı, 6-7 yaşlarında bir hasta acil çocuk ünitemize başvurdu. Başvuru sırasında ateşi ve halsizliği olması nedeniyle ve Çin’de olan yaygın viral hastalık nedeniyle arkadaşlarımız tedbir aldı. Coronavirüs yada mevsimsel influenza virisü olabileceği açısından gerekli tedbirler alındı. Hastanın solunum sıkıntısı olmaması akciğer grafiğinin temiz olması, ateşinin ilerleyen saatlerde düşmesi nedeniyle coronavirüsünden biraz uzaklaşıldı. Çin’den gelmiş olması nedeniyle kanları ve burun sürüntü örnekleri alındı. Halk sağlığı ve sağlık müdürlüğü yetkilileriyle gerekli temaslar kuruldu. Sabah Halk Sağlığı Müdürlüğünden gelen arkadaşlar tarafından alınan örnekleri Ankara’daki bir merkeze yönlendirildi. Henüz oradan bir sonuç çıkmadı” dedi.

“İNFLUENZA B OLARAK TESPİT EDİLDİ”

Prof. Dr. Tufan Tükek, “Biz kendi laboratuvarlarımızda mevsimsel salgın virüs hastalıklarıyla ilgili panellerimizi yaptırdık. Az önce sonuçlandı. İnfluenza B olarak tespit edildi. Bizde mevcut hastalığının mevsimsel bir grip olduğunu başından beri düşünüyorduk. Bu şekilde hastamızın İnfluenza B virüsü olduğunu tespit etmiş olduk. Sosyal medyada görmüş olduğumuz bazı üzücü olaylar bizi gerçekten üzmüştür. Bu anlamda halkı panikletecek halkı galeyana getirecek paylaşımları, gerek gazetecilerin gerekse diğer birimlerin yapmaması gerektiğini düşünüyoruz. Kesin Coronavirüs tanısı kondu şeklinde bir takım paylaşımlar yapıldı. Bu paylaşımlar bizi gerçekten üzmüştür. Çünkü hastanın örnekleri laboratuvara yeni gönderilmiştir. Burada kesin tanı çıkması zaten mümkün değildir. Şunu rahatça söyleyebilirim durumunun iyi olması, ateşinin düşmüş olması ve influenza b virisünün çıkmış olması hastanın mevsimsel anlamda bir gribal enfeksiyon geçirdiğini göstermiştir” dedi.

“BU KİŞİLER HAKKINDA GEREKLİ SORUŞTURMAYI AÇACAĞIZ”

Tükek “Panik halinde, bilgi işlem sistemine kaydederken olası tanı, ön tanı diye bölümlerimiz vardır. O bölümlere baktığımız zaman kesin tanı olmadan kesin tanı olarak işaretlenmiş ve bu şekilde sosyal medyaya servis edildiğini müşahede etmekteyiz. Bu kişiler tespit edilmiştir. Bu kişiler hakkında gerekli soruşturmayı açacağız. Kesin tanı olmadan sosyal medyadan kesin tanıymış gibi göstermenin kime faydası var, kime hizmet edeceğini anlamakta zorlanmaktayız. Neyse ki iyi bir şekilde sonuçlanmış olduğunu söyleyebiliriz.