Telefonda Ses Yankılanması Var! Neden Olur? Nasıl Düzeltilir?
Okuma Süresi
3 dakika

Telefonlar ile yaptığınız görüşmelerde bazen sesinizin yankı yaptığını duyarsınız. Sizi şüpheye düşüren bu durum “Acaba dinleniyor muyum?” sorusunu da akıllara getirmiyor değil. Peki telefonda ses yankılanması neden olur, önüne nasıl geçilir? Bu yazımızda cevapları açıklıyoruz.

Cep telefonları ile yapılan aramalarda ses kalitesinin bozulması gibi sorunları veya telefonla konuşurken arkadan ses gelmesi gibi durumları hepimiz yaşıyoruz. İletişimin kalitesini de düşüren bu durum çok can sıkıcı bir hale gelebiliyor. Bu sorunun kaynağı ise bazen yoğun olan hatlar bazense bulunduğumuz fiziksel ortamlar olabiliyor. Peki, telefonda ses yankılanması nasıl engellenir? Bu yankılanmaya ne sebep oluyor? Merak ettiğiniz tüm bu soruların cevaplarına gelin birlikte bakalım ama önce konuyu daha net anlamak adına bir telefon görüşmesi nasıl gerçekleşir inceleyelim.

Cep Telefonlarında İletişim Nasıl Sağlanır?

Basit olarak anlatmak gerekirse eskiden kablolar ile yapılan telefon görüşmeleri bugünlerde daha çok ağ bağlantıları ile gerçekleşiyor. Öncelikle cihazınızda bulunan mikrofon sizin sesinizi alıyor ardından baz istasyonları ve sinyaller aracılığıyla karşı tarafın telefonunda bulunan hoparlöre iletiyor. Yine aynı şekilde karşı tarafın verdiği cevap ise önce mikrofona ardından sinyaller yardımıyla telefonunuzda bulunan hoparlöre iletiliyor. Günümüzde tüm telefon görüşmeleri bu şekilde gerçekleşiyor. Peki, “Bu bahsedilen ağ bağlantılarının, mikrofon ve hoparlörün ses yankısıyla nasıl bir ilgisi var?” diyorsanız yazımızı okumaya devam etmelisiniz çünkü yankılanma bu ağ bağlantıları ve donanımlardan kaynaklı olabilir.

Konuşma Sırasında Sesimiz Neden Yankılanır?

Konuşma Sırasında Sesimiz Neden Yankılanır

Görüşme sırasında sinir bozucu olan ses yankılanmasının birçok farklı sebebi olabilir. Bunların bazıları kullanıcı kaynaklı olurken bazıları ise kullanıcıların elinde olmayan sebeplerden kaynaklanıyor. Bir önceki başlıkta iletişimin nasıl gerçekleştiğine kısaca değinmiştik, şimdi ise bu durumun konumuzla nasıl bir ilgisi olduğuna göz atalım.

  • Ağ bağlantıları ile gerçekleşen görüşmelerde sinyaller yardımıyla gönderilen ses, baz istasyonu üzerindeki yoğunluktan kaynaklı bir gecikme yaşayabiliyor. Bu gecikme nedeniyle ses karşı tarafa geç gidiyor veya telefonda konuşurken karşı taraf kendi sesini duyuyor.
  • Karşılaşılan bir diğer durum ise hoparlörün açık olması olabilir. Sinyaller ile gerçekleşen görüşmelerde eğer ses seviyesi yüksek ise hoparlöre gelen ses buradan çıkıp direkt olarak mikrofona gidiyor ve sesin yankı olarak karşı tarafa dönmesine sebep oluyor. Eğer ki, telefonda kendi sesimi duyuyorum şeklinde bir düşünceniz varsa böyle bir durum yaşanıyor olabilir.
  • Arama esnasında ses yankılanmasının diğer bir nedeni ise bulunduğunuz fiziksel ortamdan kaynaklanabilir. Görüşmeyi yaptığınız yer, sesinizin yankılanmasına müsait bir ortam ise konuşma sırasında sesiniz karşı tarafa yankılanarak gidecektir.
  • Telefon konuşmalarında çok sık karşılaşılmasa da yankı oluşmasına sebep olan etkenlerden biri de bluetooth kulaklıklardır. Bluetooth aracılığıyla cihaza bağlı olan kulaklıklar ile yapılan görüşmelerde ağ üzerinden gelen sinyaller telefona ulaştıktan sonra tekrar başka bir ağ olan bluetooth ile kulaklığa gönderiliyor. Bu durumda cihaz iki defa sesi aktarmak zorunda kalıyor ve hem gecikme yaşanmasına hem de sesin yankı yapmasına sebep oluyor.

Telefonda Ses Yankılanması Nasıl Engellenir?

Eğer ki telefon ile yaptığınız görüşmelerde sesinizin yankı yaptığını düşünüyorsanız bunu önlemek için ilk olarak yankıya neyin sebep olduğunu bulmalısınız. Bunun için önceki başlıkta anlatılan sebepleri değerlendirebilirsiniz.

  • Yankıya neyin sebep olduğuna karar verdikten sonra, eğer sebebiniz ağ bağlantısından kaynaklı bir gecikme ise yapmanız gereken tek şey daha iyi sinyal alabileceğiniz bir alana gitmektir. Bu yöntem sinyal hızını arttıracak ve yaptığınız görüşme daha sağlıklı olacaktır.
  • Sesinizin yankı yapmasının nedeninin karşı tarafın ses seviyesinin yüksek olması olduğunu düşünüyorsanız görüşme yaptığınız kişiden ses seviyesini azaltmasını isteyin. Böylece artık sesiniz hoparlörden çıkıp karşı tarafın mikrofonuna tekrar ulaşmayacaktır.
  • Fiziksel ortam kaynaklı durumlarda ise sesin yankı yaptığını genelde karşı taraf fark eder. Konuştuğunuz kişinin bilgi vermesi ile bulunduğunuz ortamı değiştirerek daha çok ses emen bir ortama geçmelisiniz. Bu tür durumlar genel olarak eşyaların az olduğu alanlarda gerçekleşir. Yankıyı önlemek için eşya olarak daha kalabalık olan bir ortama geçebilirsiniz.
  • Bluetooth kulaklıktan dolayı oluşan yankı durumlarında ise karşı taraftan kulaklığı çıkarıp normal bir şekilde konuşmasını isteyebilirsiniz.

Yankıya sebep olan soruna karar verdikten sonra, problemin çözümü için gerekli olan yöntemi uygulayın. Çözüm yöntemini uyguladıktan sonra görüşme sırasında ortaya çıkan yankı problemi giderilmiş olacaktır. Bu yöntemlerin çözüm olmaması durumunda ise kullandığınız cihazda donanımsal (mikrofon, hoparlör) bir problem olabilir. Bu gibi durumlarda teknik destek almanız faydalı olacaktır.

Telefonunuz Dinleniyor Mu?

En çok merak edilen konulardan birisi de “Telefonda yankı var beni dinliyorlar mı?” sorusudur. Maalesef bu konuda net bir cevap vermek mümkün değil. Ancak bilindiği üzere, herhangi bir görüşmenin dinlenebilmesi için yasal izinler gerekiyor. Bu sebeple böyle bir şüpheye düşmeden önce belirttiğimiz yöntemleri uygulamanız daha faydalı olacaktır.

İlginizi çekebilir:

Berat Albayrak’tan, “1 milyon yazılımcı” projesi için açıklama

Teknoloji Haber Bülteni DigiToll İçin Tıklayınız..

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz